Φρένο
Ενα σημαντικό μέτρο έχει υποσχεθεί στους θεσμούς η κυβέρνηση, που μπορεί να ξεκλειδώσει τη συμφωνία με τους δανειστές, όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Δηλαδή ολόκληρο το πακέτο. Ü Στη συνταγματική αναθεώρηση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα τεθεί ρήτρα για το ύψος του χρέους, δηλαδή θα προβλέπεται με τον κατάλληλο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ύψος δανεισμού συνδεδεμένο με το ΑΕΠ, ώστε να αποκλειστεί κάθε περίπτωση υπερχρέωσης στο μέλλον, ακόμη κι αν αλλάζουν κυβερνήσεις. Ü Το ζήτημα είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους και ενδιαφέρον έχει όταν ξεκινήσει ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση να δούμε τις θέσεις που θα πάρουν τα κόμματα.
Ιδέα…
Μια καινοτόμο ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμόζει ο Ανθιμος Θωμόπουλος (σκίτσο) με το project της Credicom. Η νέα τράπεζα, την οποία θα «τρέξει» μαζί με την Αναστασία Σακελλαρίου, θα λειτουργήσει ως merchand bank, παρέχοντας κεφάλαια σε επιχειρήσεις με τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο αλλά και χρηματοδότηση. Ü Φιλοδοξία του είναι να δημιουργήσει ένα κανάλι που θα διοχετεύει στην ελληνική αγορά «φρέσκα» ξένα κεφάλαια τα οποία θέλουν να επενδύσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ü Οπως λέει «η ιδέα δε ανήκει σε κανέναν» και «θα πρέπει να βρει μιμητές» γιατί είναι ο μόναδικός τρόπος να «σπάσει» ο αποκλεισμός ρευστότητας που υφίσταται η χώρα και να έλθουν τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για να πάρει μπροστά η οικονομία. Ιδωμεν…
Επίσκεψη
Στην Αθήνα θα βρεθεί το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου η επόπτης των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν πίεση από τη «μαντάμ» για επιτάχυνση του των πλάνων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ü «Εμείς θα πούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ωστόσο, θα επισημάνουμε ότι αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, τα χέρια μας θα παραμείνουν δεμένα» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος που θα συναντηθεί με τη γαλλίδα… σιδηρά κυρία της Φρανκφούρτης.

Εμπιστοσύνη
Μετά την MLS και τη Housmarket (ΙΚΕΑ) και ο ΟΠΑΠ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Οργανωμένη Αγορά Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ) θα συγκεντρώσει προσφορές μέσα στον Μάρτιο για την τιμολόγηση έκδοσης που θα κυμανθεί μεταξύ 100 – 200 εκατ. ευρώ. Ü Φάκελο για την έκδοση ομολόγου ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ έχει υποβάλει η Τέρνα Ενεργειακή και περιμένει το πράσινο φως. Φήμες που θέλουν και τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού να σχεδιάζει ανάλογη έκδοση δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η συγκεκριμένη αγορά δίνει διέξοδο και σε μικροεπενδυτές που θα ήθελαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε προϊόντα ελληνικών υγιών επιχειρήσεων με αποδόσεις μεταξύ 4% – 5% με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Δυσαρμονίες
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει κάποιος να το έχει «ματιάσει». Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι και το νέο δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας –οι Βαγγέλης Αποστόλου και Γιάννης Τσιρώνης, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός αντιστοίχως –αντιμετωπίζει προβλήματα… δυσαρμονίας στη σχέση του. Υπενθυμίζεται ότι και ο απελθών Μάρκος Μπόλαρης δεν διατηρούσε τις αγαθότερες των σχέσεων με τον κ. Αποστόλου.
Και δεδομένου ότι τα προβλήματα δεν είναι προσωπικά, αλλά αγγίζουν θέματα πολιτικής του υπουργείου, οι δύο επικεφαλής –με κόπο, είναι αλήθεια –έχουν κατορθώσει να τα κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα. Οι γνωρίζοντες όμως αναρωτούνται: για πόσο…
Ρήτρα μείωσης ΦΠΑ
«Εφόσον το κράτος αυξάνει τα έσοδά του από τη χρήση του πλαστικού χρήματος, πρέπει να περιορίσει το φοροδοτικό βάρος που βαρύνει τα αδύναμα στρώματα.

Εχει έρθει ο καιρός να ξανασκεφτούμε, χωρίς φόβο και πάθος, τη ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ. Μια νέα οπτική πάνω στο θέμα θα μπορεί να θεσμοθετήσει πως όσο αυξάνονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τόσο θα μειώνονται οι συντελεστές τον επόμενο χρόνο. Κατά τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί η δυνατότητα να γυρίσει το χρήμα στην αγορά».
Ü Αυτά υποστηρίζει ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Παναγιώτης Κοκκόρης, πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ας τα εφαρμόσει ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ