Το τελευταίο τρίμηνο μακριά από την Αθήνα δεν έκανε καλό στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Γιατί το λέω αυτό; Διότι σε επιτόπια έρευνα που έκανα στο γνωστό ξενοδοχείο που άρχισαν να συναντούν τους κυβερνώντες διαπίστωσα πως οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) μας επέστρεψαν ευτραφέστεροι και τρυφηλοί. Μην περιμένετε να κάνω αντίστοιχες αναφορές για την Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτογραφία) του ΔΝΤ. Η αγωγή μου δεν μου επιτρέπει να σχολιάζω ούτε τα κιλά ούτε τη συνολική εικόνα μιας κυρίας. Πάντως, το ότι δεν το κάνω εγώ δεν σημαίνει πως δεν το κάνουν και άλλοι… Ειδικά κάποιες κυρίες που συνοδεύουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη διαπραγμάτευση και αρέσκονται να χαρακτηρίζουν την Ντέλια «γλυκούλα…».

nnn
Αρχισαν δηλαδή από τώρα τα γλυκόλογα προς τη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, η οποία να σημειώσω εμφανίστηκε στο πρώτο ραντεβού της με τον Ευκλείδη φορώντας ένα σομόν στενό παντελόνι και ένα λευκό σακάκι. Ηλθε καθυστερημένη και (χωρίς να γνωρίζω το γιατί) προτίμησε να εισέλθει στο Hilton από την πίσω πόρτα. Ισως για να αποφύγει κάμερες και δημοσιογράφους. Αλλά μπορείς να τους αποφύγεις;
nnn
Αυτά τα παραπανίσια κιλά των θεσμών, δεν λέω, με προβλημάτισαν. Κάτι μου λέει ωστόσο πως τόσο ο Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM (τον οποίο βρήκα και αυτόν να έχει πάρει κάποια κιλάκια παραπάνω –εκτός εάν τον παχαίνει το πλούσιο μούσι που έχει αφήσει) όσο και οι λοιποί του κουαρτέτου σύντομα θα βρουν τη φόρμα τους. Δεν το λέω βεβαίως διαισθητικά. Την τελευταία φορά που οι επικεφαλής των κλιμακίων των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν στην Αθήνα, τον προηγούμενο Νοέμβριο, είχαν παραδώσει στην κυβέρνηση ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding). Αυτό το κείμενο εμπεριείχε τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά περιέγραφε και τις πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά τις επόμενες αξιολογήσεις.


Το νέο Μνημόνιο

Πλέον το κείμενο αυτού του Μνημονίου Κατανόησης των ευρωπαϊκών θεσμών έρχεται να αναθεωρηθεί προκειμένου να ταυτιστεί με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών που καταρτίζει από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα δύο αυτά κείμενα ξεκίνησαν, όπως εγκύρως μαθαίνω, ήδη να συγγράφονται στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος είναι τα κείμενα αυτά να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να αποτελέσουν τη βάση της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών. Πάντως αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων στα δημοσιονομικά, εργασιακά και ενεργειακά και από το εάν τελικά οι αξιώσεις των πιστωτών θα κινούνται στο πλαίσιο της «πολιτικής διαχείρισης». Αυτή η τελευταία παράμετρος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να έχουν επάξια πάρει τον τίτλο «υπογράφω τα πάντα και συμφέρω», ωστόσο έχουν και αυτοί έναν εγωισμό και κυρίως ένα ένστικτο επιβίωσης που δεν θα πρέπει να το ξεχνούν όσοι θεωρούν πως η επικείμενη επίπονη συμφωνία με τους δανειστές θα περάσει «αέρα πατέρα» από τη Βουλή.


Προσοχή, κυκλοφορεί επενδυτής

Κυκλοφορεί στην Αθήνα επενδυτής. Είναι Ελληνοαμερικανός και η κυβέρνηση έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «σοβαρό και επενδυτή μεγάλου βεληνεκούς». Και όχι μόνον, αλλά του έκλεισαν ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανό παραγωγό ταινιών Μαρκόπουλο, ο οποίος έχει ένα όραμα εδώ στην Ελλάδα: Να μετατρέψει τη Σύρο σε… Χόλιγουντ. Σε πρώτη φάση ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 6,5 εκατ. ευρώ με στόχο να βάλει τη Σύρο δυναμικά στον θαυμαστό κόσμο των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών. Εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε τα οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού, και κατ’ επέκταση όλης της χώρας, θα είναι μεγάλα. Το πρότζεκτ με τίτλο «Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο» έχει, μαθαίνω, την υπογραφή ενός καταξιωμένου σκηνοθέτη και παραγωγού, του Στίβεν Μπέρνσταϊν, ενώ στην επενδυτική ομάδα συμμετέχουν, μου λένε, και άλλοι καταξιωμένοι παραγωγοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές.
Τα σαρακοστιανά του Αλέξη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Αλ. Φλαμπουράρη, επιλέγει να γευματίσει με θαλασσινά στην ψαροταβέρνα της Αίγινας «Αιγινήτισσα». Είναι όμως η πρώτη φορά που τον συνόδευσε στο σαρακοστιανά του γεύμα και ο Παύλος Πολάκης (εμφανίστηκε στο νησί με φουσκωτό). Κάθισαν δίπλα και συζητούσαν συνεχώς. Με τον κ. Φλαμπουράρη προτίμησε να κάνει μερικές βόλτες στην παραλία, επιχειρώντας να πετάξει τον χαρταετό για τα παιδιά του. Οπως μου είπε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Ξενοφώντας (Φώντας) Λιζάρδος, η παρέα του Πρωθυπουργού ζήτησε απλά πράγματα, λίγες γαρίδες, καλαμαράκια, χταποδάκι, χόρτα και λαγάνα. Προτίμησαν μπίρες αντί κρασί. Και το σημαντικότερο, οι υπόλοιποι θαμώνες της ψαροταβέρνας τον αντιμετώπισαν απλώς ως έναν συνηθισμένο πελάτη που πήγε σε παραλιακή ταβέρνα, για να περάσει την Καθαρά Δευτέρα. Δεν του εξέφρασαν κανένα παράπονο, ούτε καν γκρίνιαξαν για τον ΦΠΑ και τη φορολογία. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν για την παρουσία του, άλλοι θέλησαν να βγάλουν μαζί του selfies. Και στις selfies ο Αλέξης δεν χαλάει χατίρι.

Οι κινέζοι του Στουρνάρα

Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας προγευμάτιζε στη Τράπεζα της Ελλάδος με κινέζους τραπεζίτες. Και συγκεκριμένα με αντιπροσωπεία της China Development Bank (CDB). Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη τράπεζα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο και η μεγαλύτερη της Κίνας στον τομέα των ξένων επενδύσεων και της χρηματοδοτικής συνεργασίας. Ο κ. Στουρνάρας ήθελε να σπάσει τον πάγο, ώστε οι συνομιλίες να γίνουν πιο προσοδοφόρες. Τι όμως να κάνει; Στην αρχή σκέφθηκε να πει στους κινέζους τραπεζίτες αυτά τα περίφημα και γεμάτα νόημα κινέζικα γνωμικά, αλλά σκέφτηκε ότι στα γνωμικά «οι κινέζοι δεν πιάνονται». Και άλλαξε στρατηγική. Πληροφορήθηκε ότι ο επικεφαλής της τράπεζας Hu Huailbang είχε στην κατοχή του διπλωματικό διαβατήριο, άρα συμπέρανε ότι είναι ανώτατος κρατικός αξιωματούχος. Και ιδού πώς το αξιοποίησε μόλις συνάντησε τον κινέζο τραπεζίτη: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ομιλία που έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας στο Νταβός». Ο κινέζος τραπεζίτης ρώτησε εάν ο κ. Στουρνάρας ήταν στο Νταβός, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης τον πληροφόρησε ότι δεν ήταν πλην όμως παρακολούθησε όλη την ομιλία του από την τηλεόραση, λέγοντάς του, «η ομιλία του ήταν εξαιρετική, αφορούσε την αξία του ελεύθερου εμπορίου». Ο κινέζος έδειξε να ενθουσιάζεται. Αλλά ο κ. Στουρνάρας συνέχιζε ακάθεκτος: «Στα κινέζικα η Ελλάδα, ονομάζεται «Σι Λα», που σημαίνει ο «άλλος πολιτισμός». Δεύτερη φορά που έδειξε ο κινέζος τραπεζίτης να χαίρεται. Και η τρίτη ήταν όταν ο κ. Στουρνάρας του αποκάλυψε ότι έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε κινεζικά πανεπιστήμια, πριν γίνει υπουργός, πριν αναμειχθεί με την πολιτική.

HeliosPlus