από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Το Μετέωρο Βήμα της Κεντροαριστεράς

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ζήσαμε τη μεταπολίτευση με το φτερούγισμα της κεντροαριστεράς πάνω από σύνορα και φράχτες, διχασμούς και διαιρέσεις να ενώνει και να συμφιλιώνει τους πολίτες φέροντας στο προσκήνιο τις συλλογικές αξίες.

Τα μνημόνια δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ που επί τριάντα χρόνια ήτανο βασικός πρωταγωνιστής της κεντροαριστεράς κατέρρευσε από τους λαθεμένους χειρισμούς στη διαχείριση της κρίσης και το βάρος των συνεπειών των μνημονίων. Το Μετέωρο Βήμα του στο μελαγχολικό μνημονιακό τοπίο σφράγισε την ιστορική πορεία του.

Το φτερούγισμα της αντιμνημονιακής ρητορείας και το κίνημα των αγανακτισμένων (2011 – 2012), έφερε στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια όμως μετά  κινδυνεύει, υπηρετώντας τα ίδια μνημόνια, χωρίς καθαρή στρατηγική και βηματισμό, να έχει την ίδια μοίρα με το ΠΑΣΟΚ. Ο ριζοσπαστισμός και η αριστεροσύνη του χάθηκαν προς τα αριστερά (ΛΑΕ – Πλεύση Ελευθερίας) και το ιδεολογικό – πολιτικό του οπλοστάσιο καθημερινά επιβεβαιώνεται ως άσφαιρο και ακίνδυνο για το σύστημα.

Το Μετέωρο Βήμα της κυβερνώσας αριστεράς, αντί να ενώνει διαιρεί και  βάζει σύνορα. Δυστυχώς με αυτόν τον βηματισμό ανοίγει δρόμο για την παλινόρθωση της δεξιάς και τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου. Η ιστορία διδάσκει ότι για να ηγεμονεύσεις στον χώρο χρειάζεται πάνω απ’ όλα να διαπαιδαγωγείς με τις πράξεις και τα έργα. Στην προκειμένη περίπτωση ακούμε μονάχα λόγια.

Δεν τίθεται βέβαια ζήτημα μονάχα για τις αυταπάτες, που ομολόγησε ο Αλέξης, αλλά και για την αβάσταχτη ελαφρότητα «διγλωσσίας» των κυβερνώντων. Εδώ στις μέρες μας η αξιολόγηση σέρνεται και τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν!!! Η ευκαιριακή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ στη βάση της αντιμνημονιακής ρητορείας δεν έχει πλέον θεατές. Η στρατηγική συμμαχιών και ο βηματισμός της ευρωαριστεράς του κ. Τσίπρα είναι αντιφατική και χωρίς καθαρό ορίζοντα.

Στον ευρωπαϊκό χώρο προσπαθεί να στήσει γέφυρες και συμμαχίες με αριστερά κόμματα, κινήσεις και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Στο εσωτερικό βάζει νέα σύνορα στις συγγενείς δυνάμεις με ηγεμονισμό και απαξιωτικό τρόπο. Συνεργάζεται με κορυφαία στελέχη της δεξιάς που συγκρότησαν την ΑΝΕΛ.Προσπαθεί με «πόλεμο κινήσεων» χωρίς στρατηγική και πρόγραμμα να μονοπωλήσει το ρεύμα της «ευρωαριστεράς», ενώ στην πράξη η ασκούμενη πολιτική του δεν διαφέρει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το φτερούγισμα ΣΥΡΙΖΟ - ΑΝΕΛ της αριστεράς,βαρύνεται από τη Λιτότητα, Φορολογία και τις Ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Βαρύνεται διότι η ποιότητα ζωής των πολιτών, οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς τα Βαλκάνια. Στις χώρες που μέχρι χθες λέγαμε ότι βρίσκονται πενήντα χρόνια πίσω από την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή σύγκληση οικονομίας και κοινωνίας, φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός. Η απόκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό κεκτημένο, γίνεται συνεχώς όλο και μεγαλύτερη.

Πού βρισκόμαστε;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που έπαυσαν να πιστεύουν στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και ακολούθησαν το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα νιώθουν απογοητευμένοι, διότι διαψεύσθηκαν οι ελπίδες τους. Αρκετοί φαίνεταινα θέλουν να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ και να ακολουθήσουν το σύνθημα της ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ. Πολλοί δεν θέλουν να γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ, είτε από θυμό, είτε γιατί δεν το εμπιστεύονται, είτε γιατί δε βλέπουν πράγματα για το μέλλον τους. Ψάχνονται να αναζητάνε κάτι καινούργιο σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα, για κάποιο πολιτικό στίγμα που θα φωτίσει το μέλλον τους.

Αυτό το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό που ξεπερνά το 40% του εκλογικού σώματος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως αμέτοχο, σκεπτόμενο και προβληματισμένο.

Τα «μαγειρέματα» κορυφής που έχουν ως συγκολλητική ύλη τις προσωπικές διευθετήσεις στελεχών για να βρίσκονται στο προσκήνιο, δεν μπορούν να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση στον αστερισμό της κεντροαριστεράς. Ίσως και γι’ αυτό η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν συγκινεί τον κόσμο της κεντροαριστεράς.Η συγκρότησή της είχε ως συγκολλητική ύλη τις προσωπικές διευθετήσεις, την εκλογή στελεχών στο κοινοβούλιο. Είναι το ηλίου φαεινότερο ότι κανένα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δεν θα βρίσκονταν στο κοινοβούλιο, χωρίς τις «ευλογίες» του ΠΑΣΟΚ.

Κάπως έτσι αντιμετώπισε το εκλογικό σώμα και την κίνηση του Γ. Παπανδρέου, δηλαδή ως κίνηση προσωπικών διευθετήσεων και δυστυχώς, έτσι την αντιμετωπίζει και σήμερα με την εκ νέου εμφάνιση του  για σύγκλιση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από τις ως άνω διεργασίες, γίνεται φανερό ότι όσο οι προσπάθειες ενοποίησης των δημοκρατικών δυνάμεων στηρίζονται σε προσωπικές διευθετήσεις στελεχών στην κορυφή, όλα θα φαντάζουν σαν το Μετέωρο Βήμα του πελαργού.

Είναι προφανές ότι κινήσεις πολιτών, νέων ή παλιών στελεχών που έχουν ως βασικό στόχο τη διευθέτηση προσωπικών συμφερόντων δεν συγκινούν τους πολίτες. Η επιστροφή στις συλλογικές αξίες και τα πολιτικά προγράμματα που φωτίζουν το μέλλον φαίνεται να είναι η μόνη ελπίδα για το αύριο της κεντροαριστεράς και του τόπου.

Συμπέρασμα

Στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο της μεταπολίτευσης, το μετέωρο βήμα της κεντροαριστεράς, είτε με τη μορφή της διακυβέρνησης, είτε με τη μορφή της ήσσονος αντιπολίτευσης είναι εκκωφαντικά ισχυρό. Ως διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.  Να διαμορφώσει προϋποθέσεις ενότητας και συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Ο ηγεμονικός και συγκρουσιακός τρόπος διακυβέρνησης, διχάζει την κοινωνία και τον πολιτικό χώρο της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Οι δυνάμεις της ήσσονος αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΤΑΞΗ – ΠΟΤΑΜΙ – ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αδυνατούν να συμπλεύσουν και να συσπειρώσουν τις αδρανοποιημένες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις διότι οι διεργασίες στην κορυφή στοχεύουν πρωτίστως στις προσωπικές διευθετήσεις των στελεχών και λιγότερο στις ανάγκες της κοινωνίας. Παραμένει το Βήμα της Κεντροαριστεράς Μετέωρο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κατέχοντες την εξουσία στα κόμματα και στα κινήματα της κεντροαριστεράς, ότι η «κεντροαριστερά» δεν είναι σταυρόλεξο για να διαχειρίζεται κανείς τα πρόσωπα σαν τα πιόνια. Η κεντροαριστερά είναι κίνημα πολιτών, κίνημα ανάγκης και ευθύνης. Και τα κινήματα ανταμώνουν, δικτυώνονται, ζωντανεύουν, συσπειρώνουν και κινητοποιούν τις κοινωνικές δυνάμεις στη βάση  συλλογικών ιδεών και αξιών, πολιτικών προγραμμάτων και κατευθυντήρων γραμμών.Πρώτιστο καθήκον η επαναφορά στο προσκήνιο των συλλογικών αξιών και της συλλογικήςδράσης. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και το γεφύρωμα με τις ανάγκες των πολιτών μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις.

Το μετέωρο βήμα της κεντροαριστεράς, οφείλει να βρει τον βηματισμό του, άλλως η παλινόρθωση της δεξιάς δεν θα είναι απλά υπόθεση αλλά πραγματικότητα.

Είναι ώρα ευθύνης αποφάσεων και δράσης. Το φτερούγισμα της κεντροαριστεράς πρέπει να υπερβεί τα σύνορα, τις διαχωριστικές γραμμές κομμάτων, κινήσεων που ενεργούν στο πολιτικό φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων. Με μεγαλύτερη ευελιξία οι κινήσεις πολιτών μπορούν να ενεργοποιήσουν τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για συλλογικές δράσεις. Ιστορικά το Μετέωρο Βήμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει το μεγάλο βηματισμό προς τα μπρος να συναντηθεί με το ΠΟΤΑΜΙ και όλες τις κινήσεις πολιτών, για την ανασυγκρότηση της νέας αριστεράς στη χώρα μας. Το πεδίο είναι ανοιχτό, αρκεί το Μετέωρο Βήμα της Κεντροαριστεράς να βρει τον βηματισμό του.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  "Κεντροαριστερά" από μηδενική-λαϊκή βάση. | 02/03/2017 19:15
  Όσοι θέλετε ειλικρινά μια ΝΕΑ αξιόπιστη ενιαία "Κεντροαριστερ" που θα συσπειρώσει τους οπαδούς της, ξεχάστε τις κομματικές σας ταμπέλες. Αφήστε αυτούς που δε συμφωνούν, "αρχηγούς" ή κομματάρχες ή ευκαιριακές "συμπαρατάξεις". Πολιτικά στελέχη, κοινωνικοί παράγοντες και ανεξάρτητες προσωπικότητες που πιστεύετε σ΄ αυτή την ανάγκη, ενωθείτε και μεθοδεύσετε την ανασυγκρότηση αυτή της Παράταξης από μ η δ ε ν ι κ ή -λ α ϊ κ ή βάση. Οι πολίτες θα σας ακολουθήσουν και θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της Χώρας μας... Κάντε αυτή την υπέρβαση!... Κάντε το για τη Δημοκρατία... Για την Ελλάδα... Και μη καθυστερείτε! ... Ο αρχηγός της Παράταξης θα αναδειχθεί στην πορεία... πορεία
  Τισούτος
  απάντηση20
   
   
  ομφαλοσκοπηση | 02/03/2017 15:44
  H ΔΗΣΥ μια χαρα το παει.Καμμια σχεση με τους παρανοικους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους ανοητους που τους ακολουθουν ακομα,καμμια σχεση με την αλαζονικη δεξια που φοβαται να αποκηρυξει τον μεγα εμπρηστη Κωστακη.Οσοι δε δεν επαναπατριζονται ακομη το κανουν για να γλυφουν κοντα στην εξουσια.
  κερασια αροανιας
  απάντηση31
   
   
  Τι σημαινει "Κεντροαριστερα"; | 01/03/2017 23:41
  Κε Λουκα, πως οριοθετητε την κεντροαριστερα σε σχεση με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ; Ποια ειναι η θεση της Κεντροαριστερας στο ζητημα της οικονομικης κρισης και πως διαφοροποιηται απο την θεση της ΝΔ; Ποια ειναι η θεση της ως προς τις δομικες αλλαγες που χρειαζεται η Ελλαδα και που διαφοροποιουνται απο αυτες της ΝΔ; Το βημα ειναι μετεωρο γιατι οι παραδοσιακοι διαχωρισμοι αριστερ/δεξια θα παραμενουν ανευ νοηματος μεχρι να ξανασταθει η Ελλαδα στα ποδια της.
  ΘΜ
  απάντηση20
   
   
   
  Το Μετέωρο Βήμα του αρθρογράφου! | 01/03/2017 14:47
  Πέρα από την έκθεση ιδεών, στην ουσία. Ακόμα κάποιοι δεν κατάλαβαν τι έγινε και το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε. Γράφει: "Το ΠΑΣΟΚ...κατέρρευσε από τους λαθεμένους χειρισμούς στη διαχείριση της κρίσης και το βάρος των συνεπειών των μνημονίων." Αλήθεια, ποιοί ήταν οι λάθος χειρισμοί; Ότι δεν συνεχίστηκαν τα Greck Statistic ή ότι δεν θέλαμε τα χρήματα που μας χάριζαν οι Ρώσσοι κι ο Σώρρας! Κατέρρευσε γιατί τα "μεγαλοστελέχοι" δεν άντεχαν να βλέπουν την κομματική τους πελατεία να φεύγει. ΄Ετσι, εφευρέθηκε η απάτη της "σκληρής διαπραγμάταυσης". Συνεχίζει: "Τα «μαγειρέματα» κορυφής που έχουν ως συγκολλητική ύλη τις προσωπικές διευθετήσεις στελεχών για να βρίσκονται στο προσκήνιο". Κρίνουν, μάλλον εξ ιδίων.
  Μνήμων
  απάντηση125
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δούρειος ΄Ιππος στο ΠΑΣΟΚ | 01/03/2017 11:01
  Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι' εσεις κρυφό καμάρι κυρ Λουκά. Ο Λαλιώτης σας δουλεύει κανονικά και ήδη σας έχει ξεπουλήσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δουλεύει συστηματικά και σαν συνεργάτης της Φώφης, αλλά και σαν φερέφωνο του υιού Λιβάνη, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά την έκδοση αντιπασοκικών βιβλίων απο.."συγγραφείς"του ΣΥΡΙΖΑ. Ξυπνήστε!
  Κων.Π. Γλυφάδα
  απάντηση167
   
   
   
  Η σιωπή του Λαλιώτη | 01/03/2017 10:56
  Φίλε Λουκά, πολύ φοβούμαι ότι όλα τα παλιά στελέχη, τα καταξιωμένα στους κοινωνικούς αγώνες και τις λαικές κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ, χτίζετε στην άμμο. Δεν έχετε ξεκαθαρίσει τη θέση σας με το ρόλο του Κώστα Λαλιώτη, που όχι μόνο φλερτάρει αλλά και καθοδηγεί με διάφορους συνεργάτες ήδη από το 2012 τη συνεργασία τμήματος του ΠΑΣΟΚ με τους πανάθλιους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Απομονώστε τον Κωστάκη που έχει τυλίξει στα δίχτυα των δεδηλωμένων εχθρών του αείμνηστου Ανδρέα, την Φώφη. Εμείς οι αμετακίνητοι Σοσιολδημοκράτες δεν θα επιτρέψουμε τέτοιο ξεπούλημά μας στην πανάθλια γιαλαντζί "Αριστερά".
  Δ.Κομ. Αλίαρτος Βοιωτίας
  απάντηση188
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η "Δημοκρατική Άμυνα", o εξοστρακισμός , η περιορισμένη θητεία και το "μαύρο" είναι τα όπλα της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. | 01/03/2017 06:02
  Οι πολιτικοί μας για οκτώ χρόνια τώρα δεν καταλαβαίνουν ότι έφτασε η ώρα για εθνική ενότητα και εθνική συνεννόηση. Οι πολιτικοί μας ας σταματήσουν πια να φτιάνουν περισσότερα κόμματα ( θα ήταν καλό να ανέβει το όριο από το 3% στο 10% για να μπει κάποιο κόμμα στη βουλή , για να κυβερνηθούμε κάποτε χωρίς διαμαρτυρίες του άερα ) και ας κάνουν τόπο για τους νεότερους , είναι βαρειά προσβεβλημένοι από «κυβερνητισμό» , όσο και να είναι έντιμοι o λαός δεν τους πιστεύει πια και αυτό έχει σημασία , ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν, η εξουσία φθείρει, ας το καταλάβουν, όλοι θα βοηθήσουν τον τόπο άμα φύγουν σύντομα.
  Γιάννης Κουρόγιωργας
  απάντηση78