Εξουσιάζουν αλλά δεν κυβερνούν
Ο Μπούφος αποφάσισε να ντυθεί Gucci στο μεγάλο μασκέ πάρτι που δίνουν το Σάββατο οι κουκουβάγιες στην Ακρόπολη και έχουν καλέσει την ευρύτερη οικογένεια των νυκτοβίων πτηνών –μπούφους και νυχτερίδες.
–Τι θα φορέσεις, δηλαδή; τον ρώτησα.
–Χλαμύδα πολυπτυχωτή, κάνιστρο στο κεφάλι, ψεύτικη γενειάδα στο πρόσωπο. Θα κρατάω δίκρανο για σκήπτρο, στα πόδια μου θα έχω δέσει τον Κέρβερο και ένα φίδι.
–Μα, τι σχέση έχουν αυτά με τον Gucci;
–Χα, τίποτα δεν ξέρεις! η φετινή κολεξιόν του οίκου Gucci για τους άντρες είναι αφιερωμένη στον ελληνοαιγυπτιακό θεό Σέραπι· στις φανέλες και στα μπουφάν μάλιστα είναι γραμμένο με ελληνικά γράμματα το όνομά του.
Α, έτσι εξηγείται ίσως η άρνηση του ΚΑΣ να δώσει την Ακρόπολη: είναι δωδεκαθεϊστές τα μέλη του, δεν θα αφήσουν να μολύνει τον ιερό χώρο της κλασικής θρησκείας τους το ελληνιστικό χάος με τους χιλιάδες θεούς, με λίγα στοιχεία από τον Ολυμπο, λίγα από τον Νείλο, λίγα από τον Ευφράτη –και από πιο μακριά ακόμη.
-Δύσκολοι καιροί και για τους καλλιτέχνες: πριν από λίγο καιρό είχε φύγει ο Κηλαηδόνης, ακολούθησαν οι ζωγράφοι Κουνέλλης, Μυταράς και Γιάννης Βαλαβανίδης, ευαίσθητος ναυτικός του Αρχιπελάγους μας. Αποχώρησε προχθές και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.
Ενώ οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα· εκεί που νομίζεις πως αυτή η κωλοτούμπα που βλέπεις είναι η τελευταία του –«θα σπάσει τον αυχένα του», σκέφτεσαι –νάτος αυτός όρθιος, έτοιμος για νέα κωλοτούμπα, ακόμη πιο επικίνδυνη. Και να κάνει και χιούμορ επιπλέον: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», αντέγραψε τον Μαρκ Τουέιν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εξαφανίστηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για επανάκαμψη του κουαρτέτου και κάμποσοι διέγνωσαν τον πολιτικό θάνατό του.
Κάτι τέτοια χαριτωμένα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης –ως τη στιγμή που ο χαλίφης του πήρε το κεφάλι. Και από τότε γυρίζει από τηλεόραση σε τηλεόραση με το κεφάλι στο χέρι να λέει διάφορα άναρθρα, όπως κάνει στις εικόνες εκείνος ο άλλος γκουρού, ο Ιωάννης Βαπτιστής, που αποκεφαλίστηκε εξαιτίας μικρής που έκανε παθιασμένο στριπτίζ με εφτά πέπλα.
Αυτό που κατάλαβα εγώ από τη συμφωνία για να γυρίσει το κουαρτέτο είναι πως η κυβέρνηση δέχθηκε να μειωθούν οι συντάξεις και να πληρώνουμε όλοι περισσότερους φόρους –νομίζω πως αυτά τα δύο είναι το έκτο και έβδομο πέπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως οι πιθανότητες να αποκεφαλιστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι καθόλου αμελητέες. Με βάση τις Γραφές, αποτελεί βεβαιότητα. Αρα οι φήμες μπορεί απλώς να είναι πρόωρες και όχι «εξαιρετικά υπερβολικές» –τι το ήθελε το επίρρημα; Υπάρχουν και υπερβολές που δεν είναι εξαιρέσεις;
Θα με πάρεις και εμένα στο μπαλ μασκέ στην Ακρόπολη;
Τι να σε κάνω; Αφού δεν ξέρεις να χορεύεις.
Πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να μη μοιράζεται τίποτα μαζί μου ο Μπούφος –σαν τη μοναχοφαού Φώφη Γεννηματά είναι, που δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία της με κανέναν και καλεί τους πάντες να αποδεχθούν πως καλώς ηγείται της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού είναι η σειρά του κλάδου των Γεννηματάδων να κληρονομήσουν το ανδρεοπασοκικό στέμμα.
Αποτρεπτικοί Προμαχώνες

Δηλώνει μάλιστα η Φώφη Γεννηματά πως, αν και όταν γίνουν εκλογές, μόνο σε κυβέρνηση που θα μετέχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα μετάσχει –αλλιώς, πάλι εκλογές, διότι: «Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Αλλά…». Αυτό έλειπε, να βάλει η κυρία Γεννηματά το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό της. Μήπως το έβαλαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Γιώργος Παπανδρέου; Τουλάχιστον είναι κυνική –έχει τους κυνόδοντές της καλά ακονισμένους.
-Αφού δεν με θέλει ο Μπούφος, λέω να μεταμφιεστώ διαπλεκόμενος μολοτοφιστής, να πάω να κάψω τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, να δικαιωθεί ο στρατηγός Τόσκας που υποστήριξε πως η αντίστοιχη προσπάθεια της περασμένης Κυριακής έγινε από «όργανα της διαπλοκής».
Δεν είναι δύσκολη μεταμφίεση: κολλάς πάνω σου πρωτοσέλιδα του «Βήματος» και των «Νέων» και είσαι έτοιμος. Αλλά ακόμη και να τις διαβάζεις τις εφημερίδες, πάλι διαπλεκόμενος είσαι –και φαίνεται: βγάζεις κάτι μικρά πλοκάμια σε όλο σου το σώμα. Ε, αυτά είδε την περασμένη Κυριακή ο στρατηγός Τόσκας.
-Πολλά διαβάζω για τα Ιμια τον τελευταίο καιρό, τα απειλούν οι Τούρκοι και πώς θα τα προστατέψουμε. Μου φαίνεται αν στήσουμε πάνω τους αυτό το γλυπτό που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου, τρεις τεράστιοι χαλύβδινοι δίσκοι, κανείς δεν θα τολμήσει να πλησιάσει, δεν υπάρχει ισχυρότερο αποτροπαϊκό από αυτό.
Αλλωστε λέγεται «Προμαχώνες» και κατά τη δημιουργό του αποτελεί «το σημείο και τη θέση της διαρκούς εγρήγορσης και της συνεχούς επιφυλακής» –με τέτοιες ιδιότητες, θα είναι ο τέλειος υπουργός Αμυνας το γλυπτό.
Πολύ περισσότερο που μου φαίνεται ντεφορμέ ο Πάνος Καμμένος. Τον καταχερίζει συνεχώς ο Νίκος Φίλης και δεν βγάζει τσιμουδιά –είναι απορροφημένος ίσως με το εξίσου γιγάντιο με τους Προμαχώνες σχέδιο να κάνει παραγγελίες αεροπλάνων, δύο δισεκατομμυρίων ευρώ εθνική υπόθεση.
Αν δεν κλείσει αυτή η δουλειά, ούτε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ούτε εκλογές θα γίνουν –όπως και πρόπερσι: πρόλαβε και έκανε παραγγελία 500 εκατομμυρίων ο Καμμένος, για κάποια αεροπλάνα πάλι, προτού γίνουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.
-Αυτά· όπως κατάλαβες, τα γυναικόπαιδα λείπουν, είναι στα Αγια Χώματα, ημερολόγιό μου. Της κάθισε της Ιζαμπώς ότι έπρεπε οπωσδήποτε να πάει στο πατρινό καρναβάλι. Εγώ δεν είχα κουράγιο και κέφι για τόσο μεγαλόπνοα σχέδια, διαπλεκομενούλης να μεταμφιεστώ, μου φθάνει και περισσεύει. Ο Μπούφος, πάλι, ήθελε οπωσδήποτε να πάει στο ballo in maschera των ξαδέλφων του. Είναι που κοντεύουν να γίνουν σε όλους μας δεύτερη φύση τα πολιτικά μασκαριλίκια που διαδραματίζονται.
Θα αμολήσουμε και αετό την Καθαρή Δευτέρα στου Φιλοπάππου, τέλειοι Αθηναίοι θα είμαστε. Ετοιμοι να συνεχίσουμε τη μακρά Σαρακοστή που κρατάει εφτά χρόνια τώρα και καπου-κάπου τη διακόπτουν κάτι Απόκριες.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Οταν, Διόδωρε,πλείονες του ενός επιθυμούν σφόδρα το ίδιο πράγμα (λ.χ., τη θεά Μπελούτσι), τότε αυτό το ευλογημένο το Σύμπαν υπέρ ποίου από τους εν λόγω διεκδικητές άραγε συνωμοτεί;
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΝΤΙΚΟΕΛΙΚΟΣ
nnn
Τίποτα το σοβαρό. Αντιστέκονται τα παιδιά (όπως και πέρυσι) στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ένεκα που τυγχάνουν νεότερης γενιάς εκείνης των αντιστασιακών και θέλουν οπωσδήποτε να περνιούνται ως αντιστασιακοί. Αντιμετωπίσιμο…
Ο ΔΙΑΓΝΩΣΑΣ, ΑΒΑΔΑΙΟΣ
nnn
Η προ-προηγούμενη Κυριακή ήταν μέσα στο πένθος. Ευτυχώς η προηγούμενη και ετούτη μας ξημερώνουν καλύτερες. Θα δούμε πώς θα συνεχίσει το πράγμα…
ΜΠΕΤΤΥ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Χαράς ευαγγέλια για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τι κι αν μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο; Θα σιτίζονται σε εστιατόρια με μειωμένο ΦΠΑ!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn

Ντριιιιν… / –Ελα, εγώ είμαι… / –Ναι… σε κατάλαβα… / -Κοίτα να μαζέψεις τον δικό σου, βγαίνει και βάζει λόγια για τη σχέση μας… / –Μην τα παίρνεις μετρητοίς, πρέπει να σώζουμε τα προσχήματα. … / –Αλλά κι εσύ δεν είσαι πολύ θερμός τώρα τελευταία… τον Ιανουάριο είχαμε επέτειο. … / –Ξέρεις πως έχουμε ζόρια· στην επέτειο του Σεπτεμβρίου όμως δεν θα σε αφήσω έτσι./ –Ωραία! Εχω δει ένα F35 μούρλια. …
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Στη φάρμα των ζώων του Συριζανελιστάν, στα βάθη της Ανατολής, όλα τα ζώα ήταν ίσα, εκτός από τα γουρούνια που ήταν πιο ίσα από τα άλλα ζώα και βέβαια τα ζερβά γουρούνια που ήταν πιο ίσα από τα άλλα γουρούνια… Καλή συνέχεια από έναν περαστικό…
ΦΩΤΗΣ ΚΥΤΙΝΟΣ, @gmail.com
nnn
Πώς το είπε ο Παππάς; «Δείτε τα νέα μέτρα σαν καθρέφτη». Και αν δεν σας φτάνει, έχουμε και χάντρες…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ