ΟΣΟΙ –και ήσαν πολλοί και τυχεροί –βρέθηκαν στη μεγάλη αίθουσα τελετών του μεγάρου της Εστίας Σμύρνης (φέρει το όνομα του δημιουργού της Πάνου Χαλδέζου) όπου ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σμύρνης, γνωστός ως «Ερασιτέχνης», μαζί με την παραδοσιακή «πίτα» βράβευσε τη νέα γενιά του συλλόγου έζησαν μια ωραία έκπληξη, πρωτοφανή στα αθλητικά χρονικά της χώρας μας.
ΑΝΑΒΙΩΣΗ –με το άνοιγμα της αυλαίας –του χρονικού της ίδρυσης πριν από 127 χρόνια του Ορφέα, πατέρα του Πανιωνίου, από τη λαμπρή θεατρική ομάδα της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης με την καθοδήγηση των νεαρών «μαθητών ηθοποιών» από τη φιλόλογο καθηγήτρια-θεατρολόγο κυρία Καλυψώ Λάζου. (Η ιδέα ανήκει στον νυν πρόεδρο του Πανιωνίου Αρη Μισαηλίδη, παλιό αθλητή και γιο του αξέχαστου δημιουργού πρωταθλητών και πρωταθλητριών του στίβου και πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου Ηλία Μισαηλίδη.)
Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ της κατάμεστης αίθουσας για το μαθητικό θεατρικό τρίπτυχο ήταν κάτι το φυσικό. Με τη γλώσσα του θεατρικού λόγου τα παιδιά αυτά έκαναν το μακρύ ταξίδι στον χρόνο όταν το 1890 μια μικρή συντροφιά αποφοίτων και μαθητών της ιστορικής Σχολής Αρώνη της Σμύρνης «συνέπηξαν» μουσοτραφή, κατά βάση, πρωτοποριακό σύλλογο με σχετική ενασχόληση τον αθλητισμό.
ΤΟ ΝΕΡΟ κύλησε γοργά. Από τους πρωτοπόρους στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα (ακούσθηκαν τα ονόματά τους), ο μουσικοδιδάσκαλος Νικίας Τζέτζος, ο αργότερα μουσικοσυνθέτης και του Υμνου του Πανιωνίου Δήμος Μιλανάκης, ο ποιητής Αλέξανδρος Φωτιάδης, ο Δημητρός Δάλλας, ο Κωνσταντίνος Τομπρόφ, άλλοι έμειναν στον μουσοτραφή Ορφέα και άλλοι σχημάτισαν το «Γυμνάσιον», χωρίς όμως να διαρραγούν οι φιλικές σχέσεις τους (το αντίθετο συνέβη την ίδια εποχή στην Αθήνα με τους Πανελλήνιο και Εθνικό). Το 1898 θα ενωθούν «εις σώμα ένα» με το όνομα Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης. Ευθεία η αναφορά στους αρχαιοελληνικούς αγώνες της Πριήνης, τους Πανιωνίους. Πρώτος πρόεδρος, ένας κοινής αποδοχής φιλαθλητικός ποιητής –ο Αλεξάνδρος Φωτιάδης -, σαφές δείγμα της σύζευξης του πνεύματος με το σώμα, του πολιτισμού με τον αθλητισμό. Ηταν η πυξίδα στη «Νύμφη της Ιωνίας» και η θωράκιση αισιοδοξίας στη δραματική μεταπροσφυγική περίοδο καθώς ο Πανιώνιος ήρθε στην Αθήνα με ανεκτίμητη προίκα τα 15 τμήματά του… ώστε να έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ