Ως… «light travelers» καταφθάνουν ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Αναμένεται δε να αναχωρήσουν από την Ελλάδα στις 5 Μαρτίου, με τον Κοστέλο να πραγματοποιεί μια ενδιάμεση στάση στους Δελφούς, όχι βεβαίως για να θαυμάσει τις αρχαιότητες (τέτοια θέματα δεν πολυαπασχολούν τους τροϊκανούς), αλλά επειδή την επόμενη Κυριακή θα μιλήσει στο Delphi Economic Forum. Δηλαδή έγινε τόση φασαρία για να επανέλθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ελλάδα και θα μείνουν μόλις λίγες ημέρες; Και τι θα προλάβουν να διαπραγματευθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, πιθανόν να διερωτηθείτε… Μήπως, ρωτάω, έχουν έτοιμο το πλάνο της… συμφωνίας;
nnn
Οπως υπευθύνως πληροφορούμαι, η σύντομη παραμονή του κουαρτέτου στη χώρα μας δεν οφείλεται στην προεργασία που έχει προηγηθεί με τις ελληνικές αρχές, αλλά στην εργασία που θα πρέπει να ακολουθήσει. Γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Eurogroup της παρελθούσας Δευτέρας με διαβεβαιώνουν πως όταν τα στελέχη των θεσμών κλειστούν από την Τρίτη ξανά στις αίθουσες συνεδριάσεων του «Hilton» για να διαπραγματευτούν με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Λιάκο, για τα μέτρα ύψους έως 3,4 δισ. ευρώ (ή 2,8 δισ., όπως λένε τώρα) για μετά το 2017, θα επικρατήσει αρκετή αμηχανία. Σου λένε, μέχρι να συνέλθουν και να αποφασίσουν οι «σύντροφοι» στην Αθήνα, ας περιμένουμε πότε αυτοί θα μας φωνάξουν. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε η κυβέρνηση θα ξανακαλέσει τους θεσμούς να έρθουν πάλι.
nnn
Τι ακριβώς όμως συζητείται στις λεγόμενες «κλειστές συσκέψεις» στο Μαξίμου; Πρώτα απ’ όλα όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, τώρα που έπεσαν οι τόνοι της θριαμβολογίας και αφού εξασθένισε το σύνθημα (που έδωσε το non paper του Μαξίμου) «βάλαμε τέλος στη λιτότητα». Εν συνεχεία, θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν όχι ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν (αυτά είναι δεδομένα), αλλά ποια θα είναι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Προτού σας παρουσιάσω το πραγματικό πρόβλημα των διαπραγματεύσεων, σας ενημερώνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται μεν να κλείσει τη συμφωνία, αλλά όχι και το τόσο. Δεν χάθηκε ο κόσμος εάν δεν κλείσει στις 20 Μαρτίου, ας κλείσει στο τέλος Μαρτίου, ακούστηκε να τους λέει ο Πρωθυπουργός.
nnn
Και ιδού ένα από τα μείζονα προβλήματα που θα κληθούν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης να επιλύσουν. Εως τώρα τα μόνα αντισταθμιστικά οφέλη που ήταν γνωστά ήταν αυτά των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αμαρτωλά μεν (αφού οι περισσότεροι «οπλάδες» ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη), πλην όμως ωφελήματα (ή offsets –όπως τα λένε). Δηλαδή, αγόραζαν, για παράδειγμα, F-16 ή Mirage-2000 και έλεγαν ότι εξασφάλισαν offsets της ίδιας αξίας. Τι είδους offsets; Να αγοράζονται ελληνικά παπούτσια στις ΗΠΑ ή στη Γαλλία ή να καταθέσουν οι κατασκευάστριες εταιρείες επενδυτικό κεφάλαιο 50 εκατ. δολ. στην Αθήνα. Ούτε παπούτσια βεβαίως αγοράστηκαν ποτέ και το επενδυτικό κεφάλαιο ουδείς το αναζήτησε. Στο μεταξύ όμως χρυσοπληρώσαμε τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αντισταθμιστικά οφέλη όμως για… Μνημόνιο πρώτη φορά δίνονται, γι’ αυτό και το Μαξίμου βρίσκεται σε αμηχανία. Αλλοι λένε ότι ως αντιστάθμισμα για τα μέτρα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ, άλλοι ο ΕΝΦΙΑ, άλλοι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
nnn
Ενα από αυτά τα «πουλάκια» που προθύμως με πληροφορούν ακόμη και τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, με ενημερώνει πως η «κοινή φωνή» με την οποία εμφανίστηκαν οι θεσμοί στο Eurogroup δεν είναι καθόλου ενιαία, και πως τώρα που θα πρέπει να βάλουν τα μέτρα σε χαρτί θα καταδειχθεί του λόγου το αληθές. «Το ΔΝΤ επιμένει μαξιμαλιστικά, η Κομισιόν ζητεί επιείκεια, η ΕΚΤ είναι ουδέτερη και ο ESM κάνει ό,τι λέει ο Σόιμπλε» μου ανέφερε, προσθέτοντας με νόημα πως ο Χουλιαράκης τα λέει καλύτερα με τον ESM και ο Τσακαλώτος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
nnn
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που πρόκειται να καταλάβουν τι ακριβώς συμφώνησαν οι κ.κ. Χουλιαράκης και Τσακαλώτος με τους δανειστές στο τελευταίο Eurogroup είναι οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς σε αυτούς θα πάει η… παραγγελιά των θεσμών, όταν βεβαίως αυτοί καταλήξουν στο περίφημο μείγμα των μέτρων. Τον λογαριασμό βεβαίως θα τον πληρώσουν οι έλληνες πολίτες και ειδικά οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν έως σήμερα το προνομιακό ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα.
nnn
Και κάτι τελευταίο. Μαθαίνω πως όταν κάποιοι εκ των κ.κ. Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι, καθώς και η «σιδηρά κυρία του ΔΝΤ» Ντέλια Βελκουλέσκου πληροφορήθηκαν διά των υπηρεσιών τους στην Αθήνα ότι ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τη Βουλή την Τρίτη για τη συμφωνία του Eurogroup, αναρωτήθηκαν τι ακριβώς θα πει… Εμειναν με την απορία! Τόσο καλά σας λέω…

Αλλαγές στο Μαξίμου
Ολα αυτά βεβαίως μη νομίζετε ότι οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου τα πέρασαν αβρόχοις ποσί. Ο κ. Τσίπρας άλλαξε τους συσχετισμούς. Πιο κοντά του πλέον είναι οι Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης και Καλογήρου και ακολουθούν οι Φλαμπουράρης και τα… non papers, ήτοι το δίδυμο Μιχόπουλος και Τσέκερης. Μετά είναι ο κ. Λιάκος και εν συνεχεία ο κ. Κουτεντάκης. Μαθαίνω ότι ο κ. Βερναρδάκης, που έχει αναβαθμιστεί σε υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, συνεργάζεται στενά με τον κ. Χουλιαράκη, που ήταν άλλωστε μαζί στη Β’ Πανελλαδική, τότε που η Αριστερά ήταν «must», ενώ ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Φλαμπουράρη. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, γίνονται συνεχείς συσκέψεις, αφού συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα. Ως κεραυνός ήρθε η δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι οι περικοπές των συντάξεων θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2018.
Τα γαλάζια… θαύματα
Απογοήτευση μαθαίνω ότι επικρατεί μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών που συνυπέγραφαν την περιβόητη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την εκπλήρωση του «Τάματος του Εθνους» για την ανέγερση ιερού ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα. Ερώτηση, την οποία, όπως θα θυμάστε, απέσυραν άρον-άρον μετά από σχετική εντολή του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Παρά την αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος, ο εμπνευστής τής εν λόγω πρωτοβουλίας Γ. Κασαπίδης δεν κρύβει ότι τα κίνητρά του προέρχονταν αποκλειστικά από τις αγνές θρησκευτικές και πατριωτικές του προθέσεις. Δεν έχει κρύψει ποτέ τη θρησκευτική του ευλάβεια και αφοσίωση. Αυτή, άλλωστε, τον οδήγησε το 2012 στην καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου, κάτι που του είχε συστήσει, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, ο πνευματικός του. Αλλά και όσοι τον γνωρίζουν καλά, διαβεβαιώνουν για τη βαθιά θρησκευτική του ευσέβεια: «Εχω δει θαύματα και πιστεύω στα θαύματα» έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του, για να τους δείξει τη δύναμη της χριστιανικής πίστης, η οποία, όμως, δεν τον διέσωσε από την πολιτική «γκάφα» που διέπραξε, συμπεριλαμβάνοντας στους υπογράφοντες την ερώτησή του και τον υβριστή του κ. Μητσοτάκη, κ. Ν. Νικολόπουλο. Ας πρόσεχε…
Μυστικές συναντήσεις
Ας αρχίσω πρώτα με τη συνάντηση που είχαν ο Νίκος Φίλης και ο Ευ. Τσακαλώτος την Τετάρτη το βράδυ. Ο κ. Φίλης ζήτησε διευκρινίσεις για τη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος του δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Για να πείσει τον δύσπιστο Φίλη επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Θα την πατήσει, όπως την πάτησε κάποτε ο πατέρας του. Εβαλε όλα τα αβγά σε ένα καλάθι ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία» του είπε.
nnn
Γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι Π. Καμμένος και Δ. Αβραμόπουλος. Υποθέτω ότι συζήτησαν για το Προσφυγικό, αλλά υποψιάζομαι ότι το κύριο πιάτο ήταν οι εξελίξεις στη ΝΔ.
nnn
Οργισμένος ήταν ο Νίκος Φίλης όταν άκουσε τη Σία Αναγνωστοπούλου να λέει ότι δεν έβαλε την υπογραφή της στην ερώτηση για τα εξοπλιστικά που έχει αποσυρθεί: «Εχει υπογράψει κανονικά και αν μετάνιωσε είναι δικό της θέμα» έλεγε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ