Είναι γνωστό ότι ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του. Στην Ελλάδα οι πνιγμένοι πιάνονται από την απλή αναλογική.
Τι λένε οι πνιγμένοι; «Να γίνουν εκλογές, να μην πάρει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης, να γίνουν νέες εκλογές με απλή αναλογική και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κυβέρνηση με το ΠαΣοΚ!».
Ωραία ιδέα, παιδιά. Μόνο που δεν βγαίνει. Για δύο πολύ σοβαρούς λόγους.

Πρώτον,
αυτό θα μπορούσε να ισχύσει αν η Ελλάδα είχε δικομματισμό και το δεύτερο κόμμα έκανε κυβέρνηση με το τρίτο.
Μόνο που η Ελλάδα δεν έχει πια δικομματισμό. Με τα έως τώρα στοιχεία, στις επόμενες εκλογές θα έχουμε τη ΝΔ με 35%-40% και πολλά κόμματα κάτω από το 20%, ίσως και κάτω από το 15%.

Δεύτερον,
το ελληνικό κομματικό σύστημα έχει μια ιδιαιτερότητα: δύο κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) δεν μετέχουν εξ ορισμού στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Συνεπώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών πρέπει να διαμορφωθεί επί 250-260 εδρών και όχι επί τριακοσίων.
Αν το μεγάλο κόμμα (η ΝΔ εν προκειμένω…) πάρει με απλή αναλογική 120-125 έδρες, ουδείς μπορεί να βρει πλειοψηφία εναντίον της. Και το πιθανότερο είναι αυτή να βρει ευκολότερα τις 25-30 έδρες που θα της λείπουν για να κάνει κυβέρνηση.
Με άλλα λόγια, ακόμη και με απλή αναλογική το σκηνικό θα θυμίζει περισσότερο Ισραήλ.
Εκεί, ισχύει η απλούστερη αναλογική. Και υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροδεξιάς, το Λικούντ, το οποίο κυβερνά στο διηνεκές βρίσκοντας πάντα κάποιους μικρότερους συμμάχους.
Τι σημαίνουν αυτά; Κάτι πολύ απλό. Οτι είναι τα πολιτικά συστήματα που βγάζουν κυβερνήσεις, όχι τα εκλογικά.
Και ότι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα για να ξαναδούμε τον Φίλη υπουργό δεν αρκεί να κάνει τα γλυκά μάτια στη Φώφη, θα πρέπει να κάνει και κανένα πραξικόπημα ο Καμμένος.
Υπό αυτή την έννοια, η κάλπη των επόμενων εκλογών, ακόμη και των μεθεπόμενων με απλή αναλογική, μπορεί να βγάλει μόνο δύο κυβερνήσεις.

Είτε αυτοδύναμη ΝΔ.
Είτε συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Και γι’ αυτό κακώς εκτίθενται οι προξενητές και οι πνιγμένοι. Οχι μόνο επειδή τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα τα λύνουν η ζωή και η αριθμητική.
Αλλά και επειδή όταν πιάνεσαι από τα μαλλιά πονάει!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ