Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ομολόγησε (κυνικά;) ότι ήταν στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ «που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά»! Ο κ. Κούλογλου λησμόνησε όμως απαράδεκτα να μας πει τι ακριβώς επακολούθησε μετά το παραπάνω γιγαντιαίο λάθος. Θα του πούμε εμείς λοιπόν. Ακολούθησε μια διετής περίοδος, χωρίς να υπάρχει «ένας κυρίαρχος και εποικοδομητικός εθνικός στόχος» (Χέρμπερτ Κρόλι).
Ετσι μπήκαν σε ενεργοποίηση η δονκιχωτική διαπραγμάτευση του νάρκισσου Βαρουφάκη και η τυφλή σύγκρουση με τους ηγετικούς κύκλους της Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος συσχετισμός δυνάμεων (κάτι που κατέκρινε ακόμη και ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν, που ήταν σφοδρός επικριτής της γερμανικής πολιτικής, «New York Times», «Mad as Hellas»).
Ακολούθησαν τα capital controls, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και η ραγδαία αύξηση της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων. Σήμερα η Ελλάδα μοιάζει μια «χώρα φαντασμάτων», χωρίς βεβαίως να απενοχοποιούνται οι προηγούμενες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις για τα πολλά δεινά που επέφεραν στον τόπο (όπως το «γέμισμα» του κρατικού μηχανισμού με τους κομματικούς στρατούς)!
Ωστόσο οι ομολογίες «τύπου Κούλογλου» δεν θα έχουν καμιά σημασία αν οι σημερινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκηρύξουν άμεσα τη βδελυρή ιδεολογία του «μεταμοντέρνου μηδενισμού» του Ζαν Μπροντιγιάρ που ασπάζονται. Δηλαδή «σερβίρουμε» ψέματα στους πολίτες, γιατί πιστεύουμε ότι θα τα καταπιούν μέσα από τη σιωπή και την απάθειά τους!
Σήμερα ειδικά χρειαζόμαστε αλήθειες, εν όψει του κλεισίματος μιας κρίσιμης αξιολόγησης με τους δανειστές!
Διαφορετικά οι ομολογίες «τύπου Κούλογλου» θα είναι περισσότερο κυνικές παρά ειλικρινείς. Και αυτό θα αποτελεί ντροπή για τη δημόσια ζωή!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ