Εγχείρημα
Στην Atlas Μerchant Capital του αμερικανού μεγαλοτραπεζίτη και πρώην επικεφαλής της Barclays, Μπομπ Ντάιμοντ, πέρασε η Credicom, θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole στην Ελλάδα. Ü Η νέα τράπεζα θα λειτουργήσει κυρίως ως merchand bank, παρέχοντας κεφάλαια σε επιχειρήσεις με τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο αντί για δανεισμό. Ü Διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα και με δικά του κεφάλαια, ενώ αναπληρώτρια CEO θα είναι η Αναστασία Σακελλαρίου, πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ. Μαζί τους και το πρώην στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς Θεόφιλος Κωνσταντινίδης.

Αναβάθμιση
Σε αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι αναβαθμίστηκαν οι τρεις γενικοί διευθυντές της Alpha Bank, Σπύρος Φιλάρετος, Αρτέμης Θεοδωρίδης και Γιώργος Αρώνης, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Ü Ο κ. Φιλάρετος ορίστηκε Chief Operating Officer, ο κ. Θεοδωρίδης ανέλαβε τις Καθυστερήσεις Δανείων και το Τresury και ο κ. Αρώνης το Retail και Wholesale banking καθώς και το Διεθνές Δίκτυο. Ü Ανοιχτή γραμμή με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (σκίτσο) έχει αυτές τις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου. Την περασμένη Τρίτη, κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να συμφωνηθούν τα «αντισταθμιστικά μέτρα», οι ελαφρύνσεις σε φορολογία και εισφορές, αλλά και να δοθεί η διαβεβαίωση για ελάφρυνση του χρέους ώστε να περάσει το τελικό πακέτο από τη Βουλή. Ü Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης είναι, για όσους γνωρίζουν, τα πρόσωπα-«κλειδιά» που εργάστηκαν για αυτά τα «αντισταθμιστικά μέτρα», χωρίς τα οποία η κυβέρνηση θα περνούσε ακόμη πιο δύσκολες στιγμές από ό,τι την περιμένουν. Ü Η πρόταση του Γιούνκερ να εξαιρεθούν δαπάνες ύψους 3 δισ. ευρώ από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν 100.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα πέρασε στα ψιλά. Είναι όμως ένα ουσιαστικό μέτρο στη μάχη κατά της ανεργίας.

Αλλαγές…
Τις νέες πενταετείς συμβάσεις συνεργασίας κοινοποίησε ο ΟΠΑΠ στους πράκτορες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, με τις οποίες προτείνει αλλαγή του τρόπου αμοιβής των πρακτόρων. Ü Μέχρι σήμερα οι πράκτορες αμείβονταν με ποσοστά επί του τζίρου των παιχνιδιών, ενώ τώρα ο ΟΠΑΠ τους προτείνει η αμοιβή τους να αφορά έναν μεγαλύτερο ενιαίο συντελεστή αλλά πάνω στα μεικτά κέρδη (GGR), δηλαδή στα έσοδα μετά την αφαίρεση των κερδών που παίρνουν οι παίκτες.
…και αντιδράσεις
Κάποιοι πράκτορες αντιδρούν γιατί ο νέος τρόπος κρύβει μειώσεις, αλλά οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως με την αλλαγή φορολογίας του ΟΠΑΠ το 2012 με συντελεστή 35% επί των GGR ο οργανισμός έχει απολέσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ κέρδη σε ετήσια βάση, οπότε και οι νέες συμβάσεις με τους πράκτορες θα έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ