Ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτογραφία) για τον «θρίαμβο» του Eurogroup της Δευτέρας ζητούν, όπως μαθαίνω, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στους λεγόμενους 53+. Πολλά από τα αιτήματα υποβλήθηκαν μεμονωμένα σε ατομικές τηλεφωνικές επικοινωνίες των βουλευτών με τον υπουργό, ενώ κάποιοι επικοινώνησαν και με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Η απάντηση του Ευκλείδη ήταν… «θα τα πούμε, θα τα πούμε».

nnn

Οι βουλευτές έχουν μεγάλη αγωνία να μάθουν το πώς θα σερβίρουν στις εκλογικές τους περιφέρειες τα μέτρα και κυρίως τα «αντισταθμιστικά οφέλη». Και μπορεί η απάντηση του υπουργού «θα τα πούμε, θα τα πούμε» να μην ακούγεται εύηχη στα αφτιά των συναδέλφων του βουλευτών, ωστόσο είναι ειλικρινής.

nnn

Το τι μέλλει γενέσθαι με τα μέτρα και τα αντισταθμιστικά θα αποσαφηνιστεί όταν η Ντέλια, ο Ντέκλαν και τα άλλα «παιδιά» της τρόικας επανέλθουν στο «Χίλτον». Δηλαδή μετά το πέταγμα του χαρταετού, όταν αρχίζει η Σαρακοστή. Εως τότε το μόνο σίγουρο που γνωρίζουν, όπως οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές μού είπαν, είναι ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς πως θα προ-νομοθετήσει μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2019…

nnn

Και όμως, ως τώρα η κυβέρνηση το πέρασε αναίμακτα με την επίκληση των αντισταθμιστικών μέτρων. Αλλά όταν ένα από τα προσεχή βράδια του Μαρτίου σε ένα από τα υπόγεια του «Χίλτον» οι περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις αποτυπωθούν στο χαρτί τότε θα είναι δύσκολο τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να κρύψουν το «αίμα» των νέων μέτρων.

nnn

Αυτός που εμφανίζεται ιδιαίτερα νευρικός για όλα συνέβησαν είναι, πληροφορούμαι, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της προόδου του Μνημονίου. Τις τελευταίες ημέρες μπαίνει από σύσκεψη σε σύσκεψη σε συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων στις οποίες εξετάζεται η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και από ό,τι μαθαίνω παρακολουθεί και ένα μεγάλο μέρος των μέτρων – ορόσημων τέλους σε εκκρεμότητα μη σχετιζόμενη με τις διαπραγματεύσεις. Μαθαίνω επίσης ότι ο ίδιος ο Λιάκος έως και την Τετάρτη το απόγευμα δεν είχε ενημερωθεί εκτενώς (αν και το ζήτησε) για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup.

nnn

Η αγωνία και ο προβληματισμός των συριζαίων μεταφέρθηκαν και στην (ημιτελή) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παρίστατο και ο Ευκλείδης. Και εκεί μετά από πολλές ερωτήσεις και απορίες επετεύχθη η «διάσωσή» του από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Εστίασε επάνω στα αντισταθμιστικά οφέλη (εάν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα), κάνοντας τον υπουργό Οικονομικών να πει «η μάχη μας τώρα μεταφέρεται στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, πρέπει εκεί να υπάρξει λύση», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι χωρίς να υπάρξει διευθέτηση στο μεσοπρόθεσμο του χρέους δύσκολα θα είναι τα πράγματα…

Συνοικία… offsets

Εως τώρα γνωρίζαμε αντισταθμιστικά οφέλη μόνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Nα θυμίσω μερικά; Αγορά ελληνικών παπουτσιών από τους Γάλλους για την προμήθεια των Μιράζ, επενδυτικό κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων για την αγορά των F-16, κατασκευή αρβυλών και κράνους για την αγορά μαχητικών αεροπλάνων. Πόσα από αυτά έγιναν δεν γνωρίζω ακριβώς, μάλλον θα τα βρουν οι εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση. Εκείνο που λέγεται είναι ότι υπάρχει στα βόρεια προάστια μια ολόκληρη συνοικία (η αποκαλούμενη «συνοικία… offsets»), που δημιουργήθηκε από ορισμένους επιτήδειους που χειρίστηκαν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Για offsets σε Μνημόνιο πρώτη φορά ακούω.

Το θύμα της διαρροής

Εχουν πάρει φόρα οι συριζαίοι με τις διαρροές, τόση που σπεύδουν ακόμα να αφήνουν να διαρρεύσουν ερωτήσεις που προτίθενται να καταθέσουν στη Βουλή, χωρίς αυτές να ολοκληρωθούν ή να αποκτήσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Ετσι την έπαθε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ετοίμασε ένα προσχέδιο ερώτησής του προς τον Πάνο Καμμένο για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, συγκέντρωσε με κάθε μυστικότητα 13 υπογραφές συναδέλφων του και προτού προλάβει να συγκεντρώσει και άλλες και να κάνει κάποιες συμπληρώσεις στην ερώτηση, κάποιος αφελής, όπως ειπώθηκε, βιάστηκε να το αφήσει να διαρρεύσει. Αποτέλεσμα; Η ερώτηση αποσύρθηκε χωρίς να υπάρχει πλάνο για νέα κατάθεσή της. Ο κ. Φίλης πάντως ισχυρίζεται ότι δεν δέχτηκε καμία πίεση ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τον κ. Καμμένο ώστε να μην την καταθέσει: «Ηταν και οι δύο τζέντλεμαν» έλεγε. Να τον πιστέψω;

Η εξομολόγηση ενός μητροπολίτη

Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ πρώτη φορά ακούω, και μάλιστα από ραδιοφώνου (Alpha), μητροπολίτη να αποκαλύπτει δημοσίως τι ψήφισε στις εκλογές και ιδίως να μπλέκει και το εγκώμιο του αρχηγού του κόμματος που ψήφισε. Ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ δήλωσε ότι ψήφισε ΑΝΕΛ και ότι αγαπά και εκτιμά τον Πάνο Καμμένο. Αλλά δεν είναι μόνο τον κ. Καμμένο που αγαπά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αγαπά και θαυμάζει, όπως είπε, τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νίκο Κοτζιά («ο Κοτζιάς αποτελεί πλούτο για την κυβέρνηση, εχέγγυο για την υπεράσπιση των δικαίων της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι» είπε). Αλλά ο μητροπολίτης Πειραιώς απογοητεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα που θαύμαζε και ξέρετε πότε; «Οταν τον είδα να υποβάλλει τα σέβη του στην οικογένεια Rothschild»!