Τέτοιος χαρακτηρισμός από πρωθυπουργό προς υπουργό του (και μάλιστα πρωτοκλασάτο) δεν ξανάγινε. Ο Αλ. Τσίπρας αναγόρευσε επισήμως, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο (φωτογραφία)… γκαντέμη. Και τούτο επειδή πήγε στο γήπεδο να παρακολουθήσει την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Σάλκε και ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-0. Στο γήπεδο, μαζί με τον Ευκλείδη, ήταν και η Εφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, πλην όμως ο κ. Τσίπρας δεν αποκάλεσε και αυτήν… γκαντέμισσα, ίσως επειδή είναι νέα ακόμα στην κυβέρνηση (και δική του επιλογή) και δεν ήθελε να χαλάσει το ίματζ της ανάμεσα στους ψηφοφόρους-οπαδούς του ΠΑΟΚ. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο Πρωθυπουργός προτίμησε να ονοματίσει τον Ευκλείδη ως γκαντέμη, επειδή ίσως δεν μπορούσε να δικαιολογήσει διαφορετικά το πώς βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών εν μέσω διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε γήπεδο, και μάλιστα στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη.
Το πνεύμα του αριστερού

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έφερε βεβαίως το θέμα για την παρουσία του κ. Τσακαλώτου στη σουίτα του κ. Σαββίδη στη Βουλή. Πώς όμως ο κ. Τσακαλώτος θα δικαιολογήσει την παρουσία του στη σουίτα αυτή τη στιγμή, που όπως έμαθα οι 53+ σφόδρα δυσαρεστήθηκαν μαζί του και του έκαναν και εσωκομματική κριτική… «Δεν μπορείς να εμφανίζεσαι σε γήπεδο μαζί με οικονομικό παράγοντα και να φωτογραφίζεσαι μαζί σου» του είπαν και του επεσήμαναν ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα του αριστερού.
nnn
Πώς ο κ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε γκαντέμη τη στιγμή που ο κ. Τσακαλώτος χειρίζεται ίσως την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση της χώρας; Αυτό επεσήμαναν και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το κλείσιμο της ομιλίας Τσίπρα, θεωρώντας ότι ήταν η μοναδική «αστοχία» που έκανε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή που είχε θέμα την εγκληματικότητα και το «άβατο» των Εξαρχείων. Κατά τα άλλα, αυτό που συζητούσαν οι συριζαίοι (και μάλιστα μεγαλοφώνως) είναι ότι και στη συζήτηση αυτή «ο Τσίπρας έκανε μια χαψιά τον Μητσοτάκη».


Τι έλεγαν οι νεοδημοκράτες

Το ίδιο όμως έλεγαν και οι γαλάζιοι για τον κ. Τσίπρα. Οτι δηλαδή ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για το μυστικό ταξίδι του στο Παρίσι και ότι αντί ο Πρωθυπουργός να ασχοληθεί με την εγκληματικότητα, η οποία μάλιστα θεώρησε ότι δεν αποτελεί πρωτεύον θέμα, ασχολήθηκε με το «πόθεν έσχες» του Μητσοτάκη, με τον Αδωνι Γεωργιάδη, τα τσεκούρια του Βορίδη, το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι και με τις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε και ως μυστικές. Εκείνο όμως που παρατήρησα είναι ότι στους διαδρόμους της Βουλής είδα πολλούς γαλάζιους βουλευτές προβληματισμένους από τη συζήτηση στη Βουλή.
Το μυστικό του Τζανακόπουλου

Τι κάνει νομίζετε ο Πρωθυπουργός την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο βήμα της Βουλής και επικρίνει την κυβερνητική πολιτική, πολύ συχνά με προσωπικές ερωτήσεις προς τον κ. Τσίπρα; Σας πληροφορώ ότι γράφει, κρατάει σημειώσεις, ρωτάει τον υπουργό που βρίσκεται δίπλα του (ήταν ο Νίκος Τόσκας) και ακούει προσεκτικά τον κ. Μητσοτάκη. Σε κάποια στιγμή ανοίγει η πόρτα των υπουργικών εδράνων και εισέρχεται φουριόζος στην αίθουσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Πηγαίνει κατευθείαν στο αφτί του Πρωθυπουργού, κάτι του λέει, κάτι τον ρωτάει ψιθυριστά ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία σημειώνει αυτό που του είπε ο στενός συνεργάτης του. Οταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός, ο μόνος που πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αφτί (την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για το Παρίσι) ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Η γαλάζια της ΕΡΤ

Εγινε κοπή πίτας στην ΕΡΤ. Ξεχωριστές πίτες για τους κλάδους των εργαζομένων. Ενα κομμάτι με το φλουρί που προοριζόταν για το συντακτικό προσωπικό έπεσε στη γαλάζια βουλευτή Αννα Καραμανλή. Ολοι κοιτάζονταν μεταξύ τους. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Είναι δυνατόν, έλεγαν, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιλαμβανόταν στον κατάλογο εργαζομένων της ΕΡΤ; Προκλήθηκε, όπως αντιλαμβάνεστε, σούσουρο, έως ότου εμφανίστηκε με ανακοίνωσή της η κυρία Καραμανλή. Είπε ότι διατήρησε, αμίσθί όμως, τη θέση στην ΕΡΤ και το δώρο που κέρδισε στη βασιλόπιτα, μία τηλεόραση, τη δώρισε στο Χαμόγελο του Παιδιού.


€500 εκατ. κάθονται

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ πληροφορούμαι ότι κάθονται στις Βρυξέλλες και περιμένουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την απορρόφησή τους. Μάλιστα, αντί να πιέζει η ελληνική πλευρά για την απορρόφησή τους, «πιέζει η ΕΕ την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Ι. Μουζάλα και τον Αλ. Χαρίτση έτσι ώστε να παρουσιάσουν άμεσα ένα σχέδιο». Αυτό αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε επιστολή του προς τους δημάρχους του Αιγαίου, με το οποίο τους ενημερώνει για τα συμπεράσματα που έβγαλε μετά τις συναντήσεις που είχε στο Στρασβούργο με τον επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας Χρίστο Στυλιανίδη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνει ότι οι δύο υπουργοί φαίνεται ότι έχουν δεσμευθεί στο σχέδιο αυτό να προβλέπεται η απορρόφηση των κονδυλίων μέσω των δήμων.

HeliosPlus