«Σταθείτε ρε παιδιά! Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας» είπε ο κ. Φίλης στην Κ.Ε. και προειδοποίησε ότι: «ούτε ένα ευρώ μέτρα|» το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε, αλλά το ακούνε και οι Έλληνες».Και αποκαλυπτικά συνέχισε ότι με τη σημερινή διακυβέρνηση: «μνημόνιο – αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Νομιμοποιητική βάση δεν υπάρχει σ’ αυτή την κυβέρνηση».

Λόγια αληθινά που πυροδότησαν αντιδράσεις, αλλά ουδόλως αμφισβητήθηκε το περιεχόμενό τους.

Λόγια πραγματικά που επισημαίνουν το αυτονόητο ότι η «διγλωσσία» του πρωθυπουργού κάνει τεράστια ζημία όχι μόνον στη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά προπάντων στο μέτωπο της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του δημόσιου κυβερνητικού λόγου.

Λόγια πικρά – ρεαλιστικά, ότι η μνημονιακή και αντιμνημονιακή ρητορεία δεν μπορεί να υπάρξει για τους κυβερνώντες, διότι υπηρετούν το πιο σκληρό 3ο Μνημόνιο.

Λόγια ορθού πολιτικού λόγου, ότι με τη δεξιά συνδιακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, δεν μπορεί να υπάρχει νομιμοποιητική βάση σ’ αυτή τη διακυβέρνηση.

Λόγια που σηματοδοτούν τη στροφή για πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, κ.α.) στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων και όχι για ευκαιριακές συμμαχίες διακυβέρνησης με παραδοσιακές δυνάμεις της δεξιάς (ΑΝΕΛ).

Λόγια που σημαίνουν την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στη ζώσα πραγματικότητα, στην κανονικότητα που προσδιορίζεται από τις πραγματικές συνθήκες και όχι από τις αυταπάτες.

Λόγια που καλούν τον Αλέξη πριν είναι πολύ αργά, για επιστροφή στον Ορθό και Αληθινό δημόσιο λόγο, που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες.

Είναι βέβαια εντυπωσιακό ότι έσπευσαν οι σύντροφοι του κ. Φίλη να εκλογικεύσουν τα λεγόμενά του και να αμβλύνουν τον απόηχό τους, διότι όλα ειπώθηκαν από προσωπικές πικρίες.

«Σταθείτε ρε παιδιά». Λογικευτείτε. Η Επιστροφή στην Πραγματικότητα προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα μας και τους πολίτες.

Οι δημοσκοπήσεις που φωτογραφίζουν τις τάσεις της κοινής γνώμης σ’ αυτή τη συγκυρία είναι οι χειρότερες για τη διακυβέρνησή σας. Μην έχετε αυταπάτες διότι και πάλι θα διαψευσθείτε στις εκτιμήσεις σας. Στρώνετε το χαλί για την παλινόρθωση της δεξιάς. Και αντί τα ανοίγματά σας να είναι ειλικρινά, προγραμματικά προς τους συγγενείς σας πολιτικούς χώρους (κόμματα και κινήσεις πολιτών) τους πάντες καθυβρίζεται, ως το «παλιό και άχρηστο».

Αναζητάτε όμως εναγωνίως στον ευρωπαϊκό χώρο να δημιουργήσετε συμμαχίες με τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις (Ολάντ, Σουλτς, Πιτέλα) και μάλιστα στελέχη σας μιλάνε ότι η πιθανή εκλογή Σουλτς στην Γερμανία μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στην Ευρώπη.

«Σταθείτε ρε παιδιά». Αν συνεχίσετε αυτή τη «διπλοπροσωπία» άλλα να πρεσβεύετε στο ευρωπαϊκό πεδίο και άλλα να πράττετε στο ελλαδικό να είστε σίγουροι ότι βαδίζετε τον κατήφορο πατώντας γκάζι. Όταν πατάς σε δύο βάρκες κινδυνεύεις να πνιγείς.

Προσπαθείτε και είναι θεμιτό να ηγεμονεύσετε ιδεολογικο – πολιτικά στον χώρο της ευρωαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Στην Ευρώπη το παλεύετε δυνατά. Στην Ελλάδα προσπαθείτε να κρατήσετε την «καθαρότητα» της αριστεροσύνης. Αυτή όμως κομματικά δραπέτευσε (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας) και πολιτικά ακυρώνεται, αφού υπηρετείτε τα πιο σκληρά φιλελεύθερα μέτρα.

Συνεπώς, το πολιτικό παιχνίδι για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωταγωνιστής και εκφραστής της ευρωαριστεράς – σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μαςείναι ανοιχτό. Η συζήτηση για ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα για την «παραγωγική Ελλάδα» και την έξοδο από την κρίση είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη.

Οι παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, το επιστημονικό δυναμικό, οι επαγγελματικές ενώσεις πρέπει να προσγειώσουν την παρούσα διακυβέρνηση στις πραγματικές συνθήκες.

Η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι επιτακτική ανάγκη.