Πολύ ανησυχεί, όπως πληροφορούμαι,ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας επειδή η συμφωνία δεν έκλεισε ακόμα. Αισιοδοξεί βεβαίως ότι κάποια στιγμή θα κλείσει, αλλά, όπως λέει όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να την κλείσει τόσο χειροτευρεύουν τα πράγματα. Και τούτο γιατί: «Αν κλείσει τώρα η συμφωνία, η οποία συμφωνία με όποια μέτρα και να συμφωνηθούν θα είναι μια καλή συμφωνία. Εάν όμως κλείσει αργότερα θα είναι μια χείριστη συμφωνία. Θα είμαστε με την πλάτη κολλημένοι στον τοίχο», λέει χαρακτηριστικά. Εκείνο που προειδοποιεί απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είναι ότι εάν δεν κλείσει τώρα η συμφωνία, τότε θα χάσουμε τους στόχους του 2018 και εάν δεν κλείσει έως τον Ιούνιο (που λήγει το ομόλογο των 7,5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) τότε κοινώς την… βάψαμε.

Οι γελοιότητες περί δραχμής

Ρώτησα έναν υψηλόβαθμο οικονομικό παράγοντα (πιο υψηλόβαθμο δεν γίνεται) να μου σχολιάσει όλα αυτά τα δημοσιεύματα που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητας περί Grexit
και επιστροφής στη δραχμή. Και δού η απάντησή του, την οποία σας μεταφέρω όπως μου την είπε: «Πρόκειται για αθλιότητες, γελοιότητες, μυθεύματα, καραγκιοζλίκια, γραφικότητες, ανάξια σχολιασμού»> Οταν του επεσήμανα ότι τα περισσότερα έχουν εμφανιστεί στον γερμανικό Τύπο μου απάντησε: «Ισχύει ότι είπα, δεν εξαιρώ τα γερμανικά έντυπα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…».

Ο Grand Marchal της Νέας Υόρκης

Επειδή πλησιάζει η 25η Μαρτίου και η ομογένεια της Νέας Υόρκης άρχισε από τώρα να ετοιμάζεται για τις λαμπρές εκδηλώσεις της παλιγγενεσίας (ξέρετε αυτές που ανοίγουν την παρέλαση οι εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς), έχω να σας μεταφέρω μια… αμερικανική ανησυχία. Οι αμερικανοί ειδοποιήθηκαν πως Grand Marchal (τιμώμενο πρόσωπο) της όλης εκδήλωσης θα είναι εφέτος ο Ιβάν Σαββίδης. Πέρυσι ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης με δεύτερο τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα. Εφέτος όμως οι ομογενείς αποφάσισαν να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά «ένας πολίτης που έχει προσφέρει πολλά και έχει τιμήσει την ανά τον κόσμο ομογένεια». Και επέλεξαν να είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Από το υπουργείο Εξωτερικών μου λένε ότι οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση αυτή και ζήτησαν να μάθουν ποιός ήταν αυτός που αποφάσισε να προσκληθεί στη Νέα Υόρκη. Ε, δεν ήθελαν και πολύ να ψάξουν για να τον βρουν. Ανακάλυψαν ότι αυτός που τον προσκάλεσε ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Πήτερ Γαλάτουλας (προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, όπως άφηναν, από το ΥΠΕΞ να διαρρεύσει).
Οταν ο Τσίπρας ευχήθηκε «κουράγιο»
Μια και έγινε λόγος για τους ομογενείς, δεν μπορώ να μην αναφέρω τους χιλιάδες ομογενείς της Ουκρανίας και πώς αυτοί συγκίνησαν τον πρωθυπουργό. Αλλωστε κατά τη διάρκεια της πτήσης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (διάρκειας 2.15 ωρών) ο Αλ.Τσίπρας μόνον για τους ομογενείς μιλούσε και για τις δυσκολίες που πέρασαν ώστε να επιβιώσουν. Οταν τους συνάντησε στάθηκε σε μια γυναίκα που μένει στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας και περιέγραψε με συγκινητικό τρόπο τα όσα έζησε και ζει ο ελληνισμός. Ηταν τόση η συγκίνηση που κυριαρχούσε στην αίθουσα που ο κ. Τσίπρας εμφανώς δακρυσμένος σηκώθηκε από την θέση του, την πλησίασε και την αγκάλιασε, λέγοντάς της «κουράγιο» και της ευχήθηκε «καλή δύναμη». Οι ομογενείς ζήτησαν λίγα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση. Ενα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο για μια νοσοκομειακή μονάδα που έχουν δημιουργήσει, φάρμακα (κυρίως αντιβιοτικά) και να επισπευθεί η έκδοση της κάρτας ομογενούς. Τους υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά τους.
***
Ισως να είχατε αιφνιδιαστεί που ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε το αναλόγιο στην κοινή συνέντευξη τύπου για να πιει νερό. Κάτι που έκανε νωρίτερα και ο Ουκρανός ομολογός του. Κάθισα και έψαξα το θέμα και ιδού τι ανακάλυψα. Για όλα φταίει το… μικρό αναλόγιο. Μόλις χωρούσε τις κόλλες με τα χαρτιά. Αλλά οι ουκρανοί είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν πάγκους με δύο μπoυκάλια νερό (sparkling) και με δύο ποτήρια, δεξιά και αριστερά των ομιλητών. Απόσταση μόλις δύο μέτρα (τα οποία έμειναν εκτός πλάνου της ουκρανικής τηλεόρασης). Οταν πήγε ο Ουκρανός να πιεί νερό, τον ακολούθησε και ο κ. Τσίπρας που αισθάνεται, όπως μου λένε, ανασφαλής όταν μιλάει να μην έχει κοντά του νερό.
Μόνος με τον Αρχάγγελο
Και κάτι ακόμα για να τελειώσουμε με τα ουκρανικά. Οχι, δεν υπήρξε ενδιάμεσος σταθμός του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, όπως είχε γίνει με την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Λισσαβώνα. Ναι, μαζί με τον πρωθυπουργό πήγαν και επιχειρηματίες για να κλείσουν δουλειές σε θέματα ενέργειας και φαρμάκων. Ναι, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε ιερούς ναούς. Σ΄έναν μάλιστα, στον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας, ο πρωθυπουργός ζήτησε (και το αίτημά του έγινε αποδεκτό) να παραμείνει μισή ώρα περισσότερο. Είχε εντυπωσιαστεί από την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τα επίσημα γεύματα των ουκρανών δεν έχουν καμία σχέση με τα επίσημα δικά μας. Γίνονται συνήθως σε ξενοδοχεία και το μενού είναι το μενού των εστιατορίων του ξενοδοχείου. Κρέατα, ψάρια ή κατόπουλα και πολλές σαλάτες. Σερβίρουν πάντοτε ουκρανικό κρασί και ως επιδόρπια έχουν ραβιόλι γεμιστό με φρούτα με επικάλυψη μαρμελάδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία τα τίμησε δεόντως.
Η πίτα των μετακλητών
Οταν το Μέγαρο Μαξίμου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του (η δεύτερη επί κυβερνήσεως Αλ. Τσίπρα) συμβαίνουν τα παρακάτω: Πρώτα απ΄όλα δεν κόβεται μία αλλά δύο πίτες. Η πρώτη για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και η δεύτερη για τους υπαλλήλους (και μάλιστα την δεύτερη πίτα την ονομάζουν χαριτολογώντας και «πίτα του μετακλητού»). Δεύτερον, κόβουν κομμάτια σ΄όλους είτε παρευρίσκονται στη σεμνή τελετή είτε όχι. Ετσι το φλουρί έπεσε στον απουσιάζοντα (που παιδεύεται με την αξιολόγηση Ευ. Τσακαλώτο) και τη διαπραγματευτική ομάδα του. Ηταν στο σημείο που έπεσε και το χειροκρότημα με τον κ. Τσίπρα να εύχεται «καλή επιτυχία». Μου λένε ότι το φλουρί έπεσε δικαίως (και με διαφάνεια) στον κ. Τσακαλώτο και δεν έγινε καμιά λοβιτούρα, όπως γίνονταν συνήθως στις πρωτοχρονιάτικες πίτες των κομμάτων και των πολιτικών. Εκτός της πίτας υπήρχε και μπουφές με ξηρούς καρπούς (κυρίως στραγάλια, φυστίκια και σταφίδες) και κάμποσες κανάτες με χύμα κόκκινο κρασί. Μετά τη σμενή αυτή τελετή οι πάντες διαλύθηκαν ησύχως.

Οταν ο τηλεφωνητής ομιλεί την γαλλική
Σύγχυση, μαθαίνω ότι προκάλεσε το πρόγραμμα του Ευ. Τσακαλώτου (που συνοδευόταν από τον «συγγραφέα» των περιβόητων non papers του Μαξίμου Θ. Μιχόπουλο), στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών. Και τούτο επειδή ταξίδευσε από την Πέμπτη (για να εγκληματιστεί, όπως ειπώθηκε) και όταν οι δημοσιογράφοι τον αναζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης είχε το τηλέφωνό του κλειστό και ο αυτόματος τηλεφωνητής απαντούσε στα γαλλικά. Αμέσως τα σενάρια πήραν φωτιά. Το επικρατέστερο ήταν ότι έκανε μία στάση στο Παρίσι για συνάντηση, όχι με επενδυτές, αλλά με τον Γάλλο ομολογό του κ. Σαπέν, η οποία βεβαίως δεν είχε ανακοινωθεί. Πλην όμως έσπευσε το υπουργείο Οικονομικών να το διαψεύσει. Και αμέσως μετά και οι Γάλλοι που έπεισαν τους δύσπιστους δημοσιογράφους όταν ανακοίνωσαν ότι ο κ. Σαπέν δεν βρίσκεται στο Παρίσι αλλά στις Αλπεις για σκι. Προφανώς ο τηλεφωνητής που μιλούσε γαλλικά στο τηλέφωνο του κ. Τσακαλώτου ήταν Βέλγος.
Το κεφαλάκι στο πλάνο
Θα πρέπει να σημειώσω τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε ο Γιάννης Τραγάκης να μην… αποβληθεί από τα πλάνα των τηλεοπτικών συνεργείων, όταν ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Πειραιά, τις εγκαταστάσεις του τραμ και του ηλεκτρικού. Πρόσεξα ότι ορισμένοι συνάδελφοί του, επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να φανεί, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθ΄ότι ο κ. Τραγάκης, ως παλιά καραβάνα που είναι, κατάφερε να τρυπώσει. Πάντως μου λένε ότι υπήρξαν παράπονα από στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά γιατί ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή (στις 11.00 το βράδυ) από το κόμμα ότι ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή τους. Ακύρωσαν τα πάντα και βρέθηκαν όλοι στο τηλεοπτικό πλάνο.