Ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης είναι ένας μετρημένος άνθρωπος. Ομως η δήλωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες πλησιάζει το όριο της προκλητικότητας. Τι είπε; «Πλέον δεν υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν λίγη τροφή στα σκουπίδια». Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πού άραγε ζει ο υπουργός; Στη σημερινή χρεοκοπημένη Ελλάδα ή σε καμιά πλούσια χώρα σαν τη Νορβηγία ή την Ελβετία;
Και γιατί άραγε αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπίσει την κυβέρνηση με μια τέτοια «εικονική δήλωση»; Μπορώ να δώσω μια εξήγηση για αυτό χρησιμοποιώντας την έννοια «του κυνικού λόγου» που είχε αναπτύξει ο Πέτερ Σλόντερνταικ σε ένα βιβλίο του στη Γερμανία το 1983.
Τι σημαίνει αυτό με απλούστερα λόγια; Οτι ο υπουργός έκανε την παραπάνω δήλωση παρότι γνώριζε σαφώς ότι δεν ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της σημερινής άθλιας ελληνικής πραγματικότητας. Και τι λένε αυτά τα δεδομένα;
Από μία πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ βγαίνει καθαρά ότι το 38% των Ελλήνων ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και ότι περίπου τα μισά νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας («Το Βήμα», 24/1/2017). Και την ίδια μίζερη και απαράδεκτη κατάσταση επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη μελέτη του «Economist» («The agony of Greece»).
Πέραν τούτου, όλοι έχουμε δυστυχώς μια βιωμένη εμπειρία. Προσωπικά λοιπόν λέω στον κ. Υπουργό ότι συχνά βλέπω σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης αρκετούς ανθρώπους να ψάχνουν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών! Σήμερα! Το 2017!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σήμερα χρειαζόμαστε από τους πολιτικούς να μας λένε την αλήθεια! Για το πού βρισκόμαστε, ώστε να αποκτήσουμε αυτογνωσία και να χαράξουμε μια καινούργια πορεία!
Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φλαμπουράρης δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τότε ας παραιτηθούν!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ