Οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν μήνες τώρα –για να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας –προληπτική νομοθέτηση σκληρών μέτρων επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι κυβέρνηση Τσίπρα θα πετύχει τους στόχους της.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και αποφάσισε να διαπραγματευθεί σθεναρά, επιδιώκοντας να μειώσει ή να εξαλείψει τα σκληρά μέτρα που της ζητούνται. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έφτασε να δηλώνει περήφανα πριν από δύο εβδομάδες: «Δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
Ο κίνδυνος όμως που αντιλαμβάνεται πλέον το Μαξίμου είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχίζονται και παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων της Ολλανδίας (Μάρτιο) και της Γαλλίας (Απρίλιο) οι δανειστές να μην υποχωρούν –εν μέσω εκλογών –και να βρεθεί πάλι η χώρα παραμονές Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει 7 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν, να αναγκαστεί με το πιστόλι στον κρόταφο είτε να πάει σε –καταστροφικές για τον ΣΥΡΙΖΑ –εκλογές είτε να νομοθετήσει προληπτικά τα νέα σκληρά μέτρα.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, με την αξιολόγηση να κλείνει το καλοκαίρι, η οικονομία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να μπει σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2017 και έτσι το 2018 θα είναι μάλλον αδύνατον να πετύχει τον μνημονιακό στόχο του 3,5 % πρωτογενούς πλεονάσματος. Αρα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τα μέτρα που θα έχει νομοθετήσει προληπτικά, ύψους 4 δισ. ευρώ (μείωση του αφορολογήτου, μείωση συντάξεων, υψηλότερο όριο στις μαζικές απολύσεις).
Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι κυβερνώντες αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται –έγινε πολύ σαφές στον κ. Τσίπρα στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ –ότι αυτό που τους συμφέρει πλέον είναι μια απότομη στροφή 180 μοιρών. Να επιδιώξει δηλαδή η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τώρα –με κρύα καρδιά –τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Πώς όμως θα καταπιούν οι βουλευτές το πικρό αυτό ποτήρι; Μόνο εάν ο κ. Τσίπρας εμφανιστεί ως απηνής διώκτης της διαφθοράς και της διαπλοκής, τιμωρός της πλουτοκρατίας και των μεγαλοδημοσιογράφων που δήθεν τη στήριξαν, και ανιδιοτελής προστάτης των «φτωχοδιάβολων», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τους οικονομικά ανίσχυρους πολίτες.
«Αφού δεν μπορούμε να έχουμε άρτον, θα έχουμε θεάματα» είναι το νέο σύνθημα Τσίπρα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει τους επόμενους μήνες νέες εξεταστικές, νέες αποκαλύψεις «σκανδάλων», προφυλακίσεις και χειροπέδες με ψύλλου πήδημα, αλλά και για άγριο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας στον γνωστό άξονα «Εμείς ή αυτοί». Βοήθειά μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ