Μια ακόμα πολύφερνη πολιτική διαπραγμάτευση αποδεικνύεται ότι καταρρέει μέρα με τη μέρα. Η βασική κυβερνητική επιλογή τής σύγκρουσης με το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση, ξεφτίζει καθώς οι βασικοί παίκτες από την πλευρά της Ευρώπης, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μετά τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ESM ότι οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο αν συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ.Ρέγκλινγκ επανήλθε σήμερα για να προσθέσει ότι θεωρεί αναγκαία και την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του κ.Σόϊμπλε δήλωσε ότι «περαιτέρω εκταμιεύσεις για την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ» .

Δηλώσεις, προειδοποιήσεις και αγωνιστικές εξάρσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες από κυβερνητικά στελέχη φαίνεται ότι καταλήγουν για πολλοστή φορά σε μια σκιαμαχία για εσωτερική κατανάλωση άνευ ουσίας και αποτελέσματος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, η αβεβαιότητα συντηρείται, η αξιολόγηση μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και βέβαια το κόστος επωμίζονται οι έλληνες πολίτες και συνολικά η οικονομία.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα τραγελαφικά,εμφανίζεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα για να τροφοδοτεί ανοήτως μια επικίνδυνη συζήτηση περί δραχμής. Αναγκάστηκε βέβαια να ανακαλέσει μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, αλλά ο θόρυβος και οι ανησυχίες παραμένουν,τροφοδοτώντας το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας.

Μετά από τόσες οδυνηρές εμπειρίες,μετά από τόσες τραυματικές επιπτώσεις στη χώρα, φαίνεται ότι οι αυταπάτες δεν έχουν τελειώσει στο κυβερνητικό επιτελείο. Με περισσή προχειρότητα, χωρίς σχεδιασμό, με επιπόλαιες δηλώσεις προσπαθούν να αποδείξουν ότι διαπραγματεύονται σκληρά. Αποτέλεσμα όμως αυτής της τακτικής είναι κάθε φορά να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από αυτή που ήμασταν πριν τις αγωνιστικές εξάρσεις τους.
Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν όμως άλλους πειραματισμούς, άλλους μαθητευόμενους μάγους. Αρκετά πληρώσαμε ως τώρα τα μαθήματα εξουσίας τους. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν και τι αντέχουν να κάνουν, μήπως καταλάβουν και οι πολίτες τι τους ξημερώνει..

ΤΟ ΒΗΜΑ