Όσοι πίστευαν ότι μετά την εκλογή του ο Ντόναλντ Τράμπ θα εγκαταλείψει τη ρητορική του μίσους, του διχασμού και του λαϊκισμού διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Όλες οι αποφάσεις και οι κινήσεις του μετά την ανάληψη της εξουσίας κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Με αποκορύφωμα την απόφαση του να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους από επτά χώρες, που προκάλεσε χάος σε πολλά αεροδρόμια και έντονες αντιδράσεις μέσα στη χώρα του.

Παρά τις αντιδράσεις όμως, ακόμα και από σημαίνοντα στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Τράμπ στις προκλητικές και επικίνδυνες για μια υπερδύναμη πολιτικές. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να καταπατήσει όλες τις βασικές αμερικανικές αξίες και παράλληλα να εγκαταλείψει τον ηγετικό ανθρωπιστικό ρόλο στον οποίο είχε επενδύσει η αμερικανική ηγεσία τα τελευταία χρόνια.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι προφανώς τεράστιο για όλο τον κόσμο. Οι απόκληροι των εμπόλεμων ζωνών, της Αφρικής, της Ασίας, θεωρούσαν και θεωρούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως τη γη της επαγγελίας, που θα τους έδινε την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Οι αποκλεισμοί και τα τείχη που θέλει να ορθώσει ο Τραμπ μπορεί να σταματήσουν προσωρινά τις ροές, αλλά δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το κύμα των απελπισμένων. Και βέβαια η πολιτική Τράμπ δίνει την ευκαιρία στους τρομοκράτες τους οποίους υποτίθεται πολεμά να βάλουν στο κέντρο της προπαγάνδας τους τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί πλήρως διεθνείς ισορροπίες και συμμαχίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη. Με όλα τα προβλήματα του με όλες τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ο κόσμος των τελευταίων δεκαετιών στηριζόταν στη συνεργασία και την κατανόηση των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Με τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις που κυριαρχούν σήμερα στην ηγεσία της υπερδύναμης, με την αυταρχική και διχαστική νοοτροπία που την διαπερνά, ο κόσμος ολόκληρος μπαίνει σε μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη περιδίνηση.
Σε μια ταραγμένη περιοχή, όπως τη δική μας, μια ακόμα παράμετρος αβεβαιότητας είναι ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και τους εγχώριους θαυμαστές του Τράμπ το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο γκρίζο,ακόμα πιο επικίνδυνο.


ΤΟ ΒΗΜΑ