Σήμερα θα σας περιγράψω πώς περνά την ώρα του ένας αρχηγός κράτους, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, σε μια πολύωρη πτήση, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ο Πρ. Παυλόπουλος (φωτογραφία) ταξίδεψε με το Εμπραέρ στην Πορτογαλία και εάν και το αεροσκάφος πήγε άδειο, ελάχιστους πήρε μαζί του –και βεβαίως, όπως το συνηθίζει, ποτέ δεν μεταφέρει δημοσιογράφους, πλην του διευθυντή του ΑΠΕ Μιχάλη Ψύλλου. Ετσι λοιπόν στο Εμπραέρ ήταν συνεπιβάτες του Προέδρου η σύζυγός του Σίσσυ, ο κ. Ρίζος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, δυο-τρεις συνεργάτες του, η φρουρά του και εις εκ των τριών εκπροσώπων Τύπου που διαθέτει στην Προεδρία, ο Μάρκος Μουζάκης. Ολοι αυτοί πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Παυλόπουλος ποτέ δεν τρώει μέσα στα αεροσκάφη, παρότι η πτήση ήταν ειδική και το αεροσκάφος πρωθυπουργικό. Ετσι δεν άγγιξε τον σολομό με το χταποδάκι ξιδάτο που του πρόσφεραν, κάτι όμως που έκαναν ευχαρίστως οι υπόλοιποι επιβάτες. Τους προσφέρθηκε λευκό κρασί (στα 35.000 πόδια), αλλά δεν το άγγιξαν σε ένδειξη σεβασμού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
***
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έκανε μία στάση για ανεφοδιασμό. Πού νομίζετε; Στη Σαρδηνία, και εκεί οι τοπικές αρχές άρχισαν να εξιστορούν στον Πρόεδρο την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή στο ίδιο αεροδρόμιο είχε σταματήσει κάποτε και ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Τι λέει λοιπόν αυτό το βιβλίο;

***

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» είναι βιβλίο του γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του (που έχει πάθει βλάβη) στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.

***
Στην επιβίβαση προς την Πορτογαλία, ο Πρόεδρος άνοιξε ένα περιοδικό του ΑΠΕ, το διάβασε και αντάλλαξε ορισμένες απόψεις με τους συνεργάτες του. Εμαθα λοιπόν πως τους είπε ότι είναι αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Το πώς θα κλείσει δεν το εξειδίκευσε, αλλά κάτι θα ξέρει παραπάνω ο Πρόεδρος. Τους είπε ωστόσο το γιατί θα κλείσει, επειδή η «κόντρα» είναι ανάμεσα στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ και όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ. Εκανε, μου λένε, μια αναφορά και στο Eurogroup, με την επισήμανση ότι είναι ένα άτυπο όργανο και ως άτυπο όργανο δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις (ή κάπως έτσι)…


Πώς αντιδρούν οι Συριζαίοι στις αποδοκιμασίες

Ισως τώρα που πληθαίνουν οι αποδοκιμασίες σε κάθε τους εμφάνιση, οι Συριζαίοι υπουργοί να μαθαίνουν τι αισθάνονταν οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου όταν ακόμα και στις ταβέρνες που πήγαιναν τους γιουχάριζαν. Αλλά τώρα, επί Αριστεράς, οι αποδοκιμασίες άλλαξαν στυλ. Οπως αποκάλυψε και ο Αδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική του εκπομπή, οι αποδοκιμασίες υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται τώρα πιο… εκλεπτυσμένες. Για παράδειγμα, δεν αποδοκιμάζουν τους Συριζαίους σε ταβέρνες, στον δρόμο κ.τ.λ., ούτε τους πετούν γιαούρτια και άλλα ζαρζαβατικά (δεν είναι της αισθητικής της ΝΔ, είπε), αλλά τους τα λένε σε διάφορες εκδηλώσεις επιμελητηρίων δημοτικών συμβουλίων, νοσοκομείων κ.τ.λ. Ηδη τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Φάμελλος και Πετρόπουλος, δέχθηκαν τη φραστική οργή των πολιτών στο πλαίσιο των δύο ετών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι αποδοκιμασίες αυτές αναμένεται να κλιμακωθούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποκύψει στη θέσπιση νέων μέτρων. Τώρα, θα πείτε, είναι δυνατόν ο Αλ. Τσίπρας να μην κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους βουλευτές του από τις αποδοκιμασίες που δέχονται στις εκλογικές τους περιφέρειες; Πώς, κάνει. Για παράδειγμα, όλοι οι βουλευτές πέρασαν χαρούμενα Χριστούγεννα στις εκλογικές τους περιφέρειες, με την εξαγγελία Τσίπρα για τη 13η σύνταξη. Ασχετα εάν λίγες ημέρες μετά τις εορτές ο Ευ. Τσακαλώτος ζήτησε εγγράφως συγγνώμη από τους θεσμούς.

Ενας… τολμηρός Καραμανλής

Πώς να το κάνουμε, θέλει τόλμη αυτό που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, Μου λένε (και δεν έχω κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω) ότι τις προάλλες ο πρώην πρωθυπουργός έκανε κάτι που έως τώρα δεν το συνήθιζε (εδώ που τα λέμε, ουδείς πρώην πρωθυπουργός το συνηθίζει). Περπάτησε, μόνος του χωρίς τη φρουρά του, χωρίς τους συνήθεις παρατρεχάμενους, χωρίς καν τους… «κύκλους» του, από την οδό Κανάρη στο Κολωνάκι έως το Κέντρο. Και το σημαντικότερο, ουδείς τον αποδοκίμασε. Αντιθέτως, δεν ήσαν λίγοι αυτοί που του φώναξαν «Κώστα, προχώρα, σώσε τη χώρα» και άλλα τέτοια. Και ο πρώην πρωθυπουργός καμάρωνε…

Το Gulfstream ανήκει μόνον στην πρωθυπουργό

Δείτε τώρα τι γίνεται με τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Τι συμβαίνει όταν ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Αμυνας τυγχάνει να ταξιδεύουν την ίδια ημέρα στο εξωτερικό. Μα, θα πείτε έχουμε τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, θα μπορούσαν να βολευτούν και οι τρεις, χωρίς να καταφύγουν στις άβολες αεροπορικές εταιρίες,. με τα άβολα δρομολόγια, όπως οι κοινοί θνητοί. Αλλά δεν έγινε αυτό; Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το ακριβότερο και τεχνολογικώς προηγμένο Gulfstream και πήγε στην Πορτογαλία, στη Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος που πήγε και αυτός στην Πορτογαλία, πήρε το Εμπραέρ (αυτό με τις πολλές θέσεις). Αν και θα μπορούσε να ταξιδεύσει μαζί με τον κ. Τσίπρα, τη στιγμή που βρέθηκαν και οι δυο με διαφορά μίας ημέρας στην Πορτογαλία, αλλά το πρωτόκολλο βλέπετε, δεν σηκώνει οικονομίες. Και ο Πάνος Καμμένος θα πείτε που βρέθηκε στο Κατάρ; Α, αυτός μαθαίνω ότι ταξίδευσε με το αεροπλάνο της γραμμής. Και γιατί δεν πήρε το τρίτο Εμπραέρ (αυτό που πήραμε τζάμπα από τους Βραζιλιάνους ως αντιστάθμισμα για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ), αφού όπως έμαθα, εξοδεύσαμε αρκετά χρήματα για συντήρηση για να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Οι εξηγήσεις είναι πολλές. Ας πούμε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος (το οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα το πουλήσει και δεν το έκανε ποτέ) έχει μικρή εμβέλεια και χρειάζεται ανεφοδιασμό σ΄ένα ταξίδι πέντε και πλέον ωρών. Αλλά υπήρχε και το προηγούμενο όταν οι κκ. Καμμένος και Ν. Παππάς ταξίδευσαν με το πολυτελές Gulfstream στις ΗΠΑ, στην εκδήλωση των ομογενών υπέρ του Τραμπ. Και σου λέει, άσε να μην γίνομαι πάλι στόχος, αφού η υπόθεση έφτασε με ερώτηση στη Βουλή.

HeliosPlus