Θολό και αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το σκηνικό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» δήλωσε μεν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά από τη στιγμή που παραμένει ανοικτό ακόμα και το θέμα της επιστροφής των κλιμακίων της τρόικας, είναι σαφές ότι οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.
Πέρα από κάποιες θετικές διαπιστώσεις ότι » η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα απ’ όσο περίμενε κανείς και στο δημοσιονομικό τομέα υπάρχει υπεραπόδοση των στόχων » το δια ταύτα ήταν ότι πρέπει οι έλληνες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για να μπορέσει να επιστρέψει η τρόικα. Και οι στόχοι όπως ειπώθηκε είναι σαφείς και δεδομένοι: η αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και η μείωση του αφορολόγητου. Όλες οι πληροφορίες μάλιστα συγκλίνουν ότι οι ευρωπαίοι απαιτούν προληπτική νομοθέτηση και όχι απλώς περιγραφή των μέτρων σε ένα «κόφτη» όπως θέλει η κυβέρνηση.
Εξίσου σαφές ήταν ότι η παραμονή του ΔΝΤ – και ότι αυτό συνεπάγεται – παραμένει αδιαπραγμάτευτος όρος για το Eurogroup.Αποδεικνύεται έτσι ότι όλη η πολιτική φιλολογία που εκπέμπεται τον τελευταίο καιρό περί φυγής του ΔΝΤ από την κυβέρνηση, είναι έπεα πτερόεντα. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με την καθυστέρηση που επέλεξε, βρίσκεται μπροστά σε ένα επώδυνο δίλημμα. Είτε να νομοθετήσει μέτρα που δεν αντέχει και τα απορρίπτει σε όλους τους τόνους, είτε να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε ένα αδιέξοδο με δραματικές συνέπειες για τη χώρα.
Μπορεί «κανείς να μην θέλει να επιστρέψει πίσω», όπως είπε ο κ.Μοσκοβισί, αλλά κανείς δεν κάνει και ένα βήμα πίσω μέχρι τώρα, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Με μεγάλους ηττημένους για μια ακόμα φορά την οικονομία και την κοινωνία που θα συνεχίσουν να βιώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που υπονομεύει και τις μέχρι τώρα θυσίες αλλά και κάθε προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της κρίσης.