Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού που επιχείρησαν ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη για τα δύο χρόνια εξουσίας, ο απολογισμός για την κοινωνία και την οικονομία μόνο την ελπίδα που υποσχέθηκαν δεν δικαιώνει. Μπορεί κάποιοι αριθμοί να ευημερούν -π.χ φορολογικά έσοδα- αλλά εργαζόμενοι,συνταξιούχοι,άνεργοι υποφέρουν. Το ίδιο συμβαίνει με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που βλέπουν την κατάσταση μέρα με τη μέρα να χειροτερεύει.

Όσο κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν τώρα τις δημοσκοπήσεις, όλες καταγράφουν ένα συντριπτικό ποσοστό -γύρω στο 80 % – πολιτών που διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει χειροτερέψει και η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα. Είναι βολικό να διαπιστώνεις στα λόγια όπως ο κ.Τσίπρας ότι η κυβέρνηση του » αντιστάθηκε στον παραλογισμό της κοινωνικής διάλυσης και της λιτότητας» ,αλλά δυστυχώς έρχεται η σκληρή πραγματικότητα για να σε διαψεύσει απολύτως.
Μόλις χθες δημοσιεύθηκε η ετήσια έρευνα της ΓΣΒΕΕ από την οποία προκύπτει ότι το 75% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων του το 2016. Όταν οι 7 στους 10 νέους 18-35 χρόνων δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, όταν η ανεργία παραμένει στα ύψη και η υπερφορολόγηση έχει πιάσει πλέον ταβάνι τα ευφυολογήματα περί σκληρής διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να κρύψουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Μπορεί οι αυταπάτες να τελείωσαν -αφού τις πληρώσαμε βέβαια πανάκριβα – αλλά το σκηνικό της μιζέριας, της αναποφασιστικότητας και της συνολικής αβεβαιότητας παραμένει αδιασάλευτο. Κι άλλες χώρες αντιμετώπισαν οικονομική κρίση, αλλά κατάφεραν στον ένα ή στον άλλο βαθμό να την περιορίσουν και να τη διαχειριστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κύπρος που μέσα σε δύο μόλις χρόνια πέτυχε αυτά που εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε εδώ και επτά χρόνια.
Η κοινωνία, οι πολίτες δυστυχώς για την κυβέρνηση έχουν και την ικανότητα και την εμπειρία να κρίνουν. Οι υποσχέσεις, οι αυτάρεσκες δηλώσεις και η διαρκής μετάθεση ευθυνών στο παρελθόν και στην περιβόητη διαπλοκή δεν πείθουν πιά. Η καθημαγμένη ελληνική κοινωνία απαιτεί έργα και όχι λόγια,δουλειές και όχι ανεργία, ανάπτυξη αντί για νέους φόρους. Ο χρόνος και για αυτή την κυβέρνηση τελειώνει και κανένα άλλοθι δεν θα τη διασώσει, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο…