Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πλέον ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα εξελιχθεί σε ένα ακόμα πολιτικό-οικονομικό θρίλερ. Ήδη με δηλώσεις τους χθες τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισαν ότι δεν προβλέπεται συμφωνία στο αυριανό Eurogroup. Έτσι η συμφωνία παραπέμπεται για το τέλος Φεβρουαρίου με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει επιστρέψει η τρόικα και θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές των δύο πλευρών.
Το σίγουρο είναι ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου που αναχώρησαν τα κλιμάκια της τρόικας, ελάχιστη πρόοδος έχει προκύψει. Η επιστολή Τσακαλώτου κατά την κυβέρνηση δίνει το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί η ελληνική πλευρά, ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Οι διαφορές παραμένουν σημαντικές, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολη η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ .
Η καθυστέρηση αυτή είναι δεδομένο ότι μόνο την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί. Χάνεται για μια φορά ακόμα πολύτιμος χρόνος, η αβεβαιότητα παραμένει και παρά τα όσα λέγονται είναι προφανές ότι νέα επώδυνα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι. Παρά τις χλωμές διαψεύσεις τόσο η μείωση του αφορολόγητου, όσο και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις φαίνεται ότι περιληφθούν στο πακέτο που ετοιμάζεται. Μια ακόμα απόδειξη ότι κάθε καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση καταλήγει τελικά σε βάρος της χώρας και των πολιτών που επωμίζονται τελικά όλο και πρόσθετα βάση.
Είναι φανερό ότι η αίσθηση του επείγοντος δεν υπάρχει στην κυβέρνηση. Αφήνει το χρόνο να τρέχει περιμένοντας εξελίξεις ,στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, που δεν έρχονται και συμμαχίες που δεν επιβεβαιώνονται. Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη δραματικότητα της κατάστασης και το αδιέξοδο που βιώνουν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία. Κλεισμένοι στο μικρόκοσμο τους δεν συνειδητοποιούν ότι ένα ακόμα θρίλερ δεν αντέχεται πλέον από κανένα.