Αν και η Μαρέβα Μητσοτάκη (φωτογραφία) ανοίγει τελευταίως νέες δουλειές (που πάνε, όπως λέει, πολύ καλά) στα Εμιράτα, ωστόσο δηλώνει απογοητευμένη από την επιχειρηματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που θα μπορούσε εύκολα να μεταναστεύσει από αυτή τη χώρα, όπως κάνουν χιλιάδες νέοι, επιστήμονες, επαγγελματίες κ.ά.: «Αν δεν ήμουν γυναίκα του Μητσοτάκη, θα είχα φύγει από την Ελλάδα» λέει συχνά. Είναι πια πεπεισμένη ότι οι επιχειρηματίες «δεν μπορούν πλέον να δουλέψουν στη χώρα μας», αναφέρει ότι «δουλειά δεν μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα» και όταν ερωτάται τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη της εμποδίζει την επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί στη χώρα μας απαντά: «Πολλά, κυρίως οι φόροι, πάλι οι φόροι, η γραφειοκρατία, τα capital controls και πολλά άλλα». Αυτό που την κρατεί και δεν φεύγει είναι ένα και μόνον: ότι θέλει να είναι μαζί με τον σύζυγό της, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Μην κακολογείτε τη Μελάνια

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ακούστηκε πάντως να σχολιάζει και τις αμερικανικές εκλογές. Είπε, για παράδειγμα, ότι θεωρεί τη Μελάνια Τραμπ μια πολύ όμορφη γυναίκα, αλλά αυτή που θα παίξει, κατά τη γνώμη της, ρόλο είναι η Ιβάνκα («είναι πανέξυπνη και θα σώσει την όλη κατάσταση» ακούστηκε να λέει. Οσο για τη Μελάνια, θεωρεί ότι είναι μια γυναίκα ταλαιπωρημένη και ευχήθηκε να μην αρχίσουν τώρα οι «κακίες» εναντίον της, αυτό που λένε οι Αμερικανοί… «bad mouthing».


Ο Πάνος εξυμνεί Τραμπ

Ο Πάνος Καμμένος ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που, όχι μόνον δηλώνει υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ (και τον εξυμνεί ποικιλοτρόπως), αλλά πιστεύει επιπλέον ότι θα σώσει και τη χώρα μας: «Επί προεδρίας του θα σταματήσουν οι οικονομικές επιθέσεις κατά των ασθενών οικονομικά χωρών» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μην μπορώντας να κρύψει την υποστήριξή του στον νέο πλανητάρχη. Τώρα δεν γνωρίζω εάν και ο Αλ. Τσίπρας ασπάζεται τις απόψεις του κ. Καμμένου, τη στιγμή που όταν άρχισε η κούρσα των αμερικανικών προκριματικών εκλογών είχε ταχθεί υπέρ του Αλεξ Σάντερς («οι θέσεις του» έλεγε τότε «μοιάζουν με εμάς, τους αριστερούς»). Εν συνεχεία, όταν αποχώρησε από το χρίσμα των Δημοκρατικών ο κ. Σάντερς, ο κ. Τσίπρας στράφηκε προς τη Χίλαρι Κλίντον, την οποία άλλωστε γνωρίζει από παλιά μέσω της Γιάννας Αγγελοπούλου. Εως και συνέντευξη δέχθηκε να του πάρει ο Μπιλ Κλίντον (αυτή τη γνωστή που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος Κλίντον στη Νέα Υόρκη).
Αναθάρρησε η Ακροδεξιά

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε η Χίλαρι, αλλά μάλλον δεν αισθάνθηκε καλά όταν άκουσε εδώ στην Αθήνα τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το τι θα συμβεί στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, εάν εκλεγεί ο Τραμπ. Ετσι δεν είναι λίγοι αυτοί που τελευταίως σχολιάζουν το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Αλ. Τσίπρας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό γιατί, όπως λένε, ο Πρωθυπουργός συνειδητοποιεί πλέον ότι υπήρξε ο πρώτος κήρυκας της αντισυστημικής ρητορείας εξασφαλίζοντας δι’ αυτής την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα…Τώρα όμως αντιλαμβάνεται πού μπορεί να οδηγήσει η κατάχρηση του δημαγωγικού αντισυστημικού λόγου. Ο Τραμπ δίνει δύναμη σε όλη την εθνικιστική Δεξιά, παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον χειροκρότησαν η Λεπέν στη Γαλλία, ο Φάρατζ στη Βρετανία, το ακροδεξιό-ξενοφοβικό κόμμα ΑfD στη Γερμανία, ο Μιχαλολιάκος στην Ελλάδα. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που ο κ. Καμμένος τρέχει στην Ουάσιγκτον για επαφές με τους ανθρώπους του Τραμπ. Προφανώς μεσολαβεί ώστε να αλλάξει το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον Λευκό Οίκο (χωρίς να πολυεκτεθεί ο Πρωθυπουργός).


Η αυτού εξοχότης Κέιτ Σμιθ

Είναι παλιά γνώριμη της Ελλάδας η νέα πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, η οποία επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνον που η Κέιτ Σμιθ είχε υπηρετήσει και στο παρελθόν στην Αθήνα ως δεύτερη γραμματέας Τύπου και Εσωτερικών (και είχε άριστες σχέσεις με τους δημοσιογράφους), είναι ότι γνωρίζει και άριστα ελληνικά, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός της Τζον Κίτμερ. Η νέα πρεσβευτής της Βρετανίας ήταν μέχρι πρότινος στο υπουργείο Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας υπεύθυνη για θέματα Αμερικής.

Η Κέλιαν Κόνγουεϊ του Μαξίμου


Η Κέλιαν Κόνγουεϊ είναι μια εντυπωσιακή ξανθιά δημοσκόπος που ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο. Η Κόνγουεϊ, σύμβουλος πλέον του Αμερικανού προέδρου, απετέλεσε το πρόσωπο των ημερών, καθώς στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα ολοφάνερα ψεύδη του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ ότι δήθεν στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ παρευρέθησαν περισσότεροι αμερικανοί σε σχέση με την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, η ίδια βάφτισε τις ψευδολογίες ως «εναλλακτικά γεγονότα» (alternative facts). Στα βήματα της Κόνγουεϊ – για να μην πω στα βήματα του Σπάισερ- κινήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μας φλόμωσε με… «εναλλακτικά γεγονότα».

***
Αρχικά υποστήριξε πως μετά τις οκτάμηνες κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αποκαλύφθηκε το τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ, το οποίο όπως είπε φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία, αλλά και για το βάθος της ελληνικής κρίσης. Υπογράμμισε δε πως το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής δεν θα είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, αλλά νέα αφετηρία, εστιάζοντας παράλληλα στη διαβίβαση του πορίσματος στην εισαγγελία. Βεβαίως στα «εναλλακτικά γεγονότα» του κ. Τζανακόπουλου δεν περιελήφθησαν ούτε η οffshore της «Αυγής», ούτε το πώς απέκτησε το κτίριο της Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ότι ένα από τα δύο δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είχε «ξεχαστεί» κα δεν εξυπηρετούταν για πολλούς μήνες έως τον Ιούνιο του 2016, αλλά κυρίως ότι οι Συριζαίοι στα χνάρια νεοδημοκρατών και πασόκων ενεχυρίασαν την κομματική χρηματοδότηση για τα δάνεια που ζήτησαν και έλαβαν.


Ο Χαρδούβελης και τα μπλοκάκια


Ένα ακόμη «εναλλακτικό γεγονός» για το οποίο μας διαφώτισε ο κ. Τζανακόπουλος είναι ότι την εισφορά 26,9% στα μπλοκάκια δεν την επέβαλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως υπουργός Εργασίας, αλλά ο… Γκίκας Χαρδούβελης. Ναι καλά ακούσατε ο Γκίκας. Κατά τον υπουργό Επικρατείας ήταν το περιβόητο mail Χαρδούβελη το οποίο δέσμευσε την Ελλάδα – και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- στο θέμα αυτό, καθώς ανέφερε πως θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό για να συσχετίζονται τα εισοδήματα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Με το «λογικό άλμα» του κ. Τζανακόπουλου ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος «δεσμεύθηκε» από το mail Χαρδούβελη – το οποίο σημειωτέων δεν ψηφίσθηκε καθώς ακολουθησε ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά- και εφάρμοσε μια πολιτική υποδειγμένη από τους Θεσμούς και ενάντια στη βούληση της κυβέρνησης. Αυτό παρά την επτάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και την 17ωρη σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα.

***

Εγώ ανέτρεξα στο mail Χαρδούβελη και το μόνον που βρήκα ήταν πως στο πεδίο του ασφαλιστικού προέβλεπε συσχετισμό εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία («…establishing close links between contributions and benefits in all funds»). Αυτό βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τον ισχυρισμό του κ. Τζανακόπουλου ο οποίος εάν δεν είναι μια… «μετα-αλήθεια» (σ.σ. σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης μια πολιτική πρακτική που αγνοεί την αλήθεια και βασίζεται σε μια προσωπική, ενίοτε εντελώς πλαστή, εκδοχή της πραγματικότητας), είναι σε κάθε περίπτωση ένα «εναλλακτικό γεγονός» τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

HeliosPlus