Δεν υπάρχει προηγούμενο ένας, μία, Πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου να προκαλεί την αντίδραση όχι μόνο της μεγάλης πλειοψηφίας των δικαστών αλλά και σύσσωμων σχεδόν των συνταγματολόγων. Είναι πέραν πάσης λογικής η εμμονή της κυρίας Θάνου, να ερμηνεύει το Σύνταγμα κατά το δοκούν, προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Γιατί τι άλλο υποκρύπτει η προσπάθεια της να συγκαλέσει την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποσπάσει μια αμφισβητούμενη από τους πάντες ερμηνεία, για παράταση της θητείας των δικαστών πέραν του 67ου έτους που ορίζει ρητώς το Σύνταγμα. Τόσο η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τόσο η ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, όσο και 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με ανακοινώσεις καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη ερμηνεία αντίθετη προς το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, η οποία απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα όχι μόνο το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και την δεσμευτικότητα του Συντάγματος.

Σε μια περίοδο που το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δέχεται πλήγματα λόγω πολιτικών παρεμβάσεων και ακροβασιών, η τακτική της κυρίας Θάνου, να αμφισβητεί ευθέως το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά. Πώς να εμπιστευθούν οι πολίτες την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όταν βλέπουν μια ανώτατη δικαστή, να προσπαθεί να παρακάμψει το Σύνταγμα, επειδή αυτό βολεύει το προσωπικό της συμφέρον;

Σε μια περίοδο μάλιστα παρατεταμένης κρίσης ,όπου σωρηδόν νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα, είναι παράλογο κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι και το 70ο έτος για να μη χάσουν τα προνόμια τους. Παράλληλα με την τακτική της αυτή η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διχάζει και το δικαστικό σώμα και προκαλεί ευρύτερες αναταράξεις που υποβαθμίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε ότι η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου θα προασπίσει το Σύνταγμα και το κύρος των δικαστών και της Δικαιοσύνης, αδιαφορώντας για ένα, εκτός πραγματικότητας, στενό συντεχνιακό συμφέρον.

ΤΟ ΒΗΜΑ