Πολύ καλά έκανε ο ΔΟΛ, και ειδικότερα το «Βήμα», και απευθύνθηκε στους αναγνώστες του, επώνυμους και μη, για να ζητήσει την ηθική, πρωτίστως, υποστήριξή τους στις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Και πολύ καλά έκαναν εκείνοι και ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω. Και όσοι δήλωσαν με τις υπογραφές τους την πλήρη και αμμέριστη συμπαράστασή τους και όσοι άλλοι ανώνυμοι, δεκάδες χιλιάδες, που ναι μεν δεν υπέγραψαν αλλά εξακολουθούν να αγοράζουν και να διαβάζουν τις εφημερίδες του ΔΟΛ. Ισχύς του «Βήματος» είναι (για να παραφράσουμε) η αγάπη και η εμπιστοσύνη των αναγνωστών του. Χιλιάδων, άγνωστων, ανιδιοτελών αναγνωστών. Ασυμβίβαστων και υπερήφανων. Κρίνοντας μάλιστα από τα πολλά σχόλια τους, τα οποία το «Βήμα» δημοσιοποιεί, είτε θετικά ειτε αρνητικά, αντιλαμβάνεται κάποιος κάτι απλό και σαφές: το «Βήμα», τα «Νέα» έχουν ιδιοκτήτη αλλά οι πρώτοι και κύριοι μέτοχοι (με κέρδος άυλο πλην καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητο) είναι οι αναγνώστες τους.
Να λοιπόν πάλι ο ΔΟΛ (και μαζί πάλι εμείς οι πολλοί) «με το σουγιά στο κόκκαλο με το λουρί στο σβέρκο» για να θυμηθούμε τον ποιητή. Αλλά όπως και στην περίπτωση της πάσχουσας Ρωμιοσύνης έτσι και στην περίπτωση του ΔΟΛ το «κέρδος», η σωτηρία δεν μπορεί να προκύψει από την οποιαδήποτε υποχώρηση, εγκατάλειψη των φιλελεύθερων ιδεών που εκατομμύρια Έλληνες (παρά τα δεινά και την ταπείνωση) εξακολουθούν να έχουν βαθεια μες την καρδιά τους. Η οποιασδήποτε μορφής άλωση του ΔΟΛ, ο οποιοσδήποτε τακτικισμός δεν θα ωφελήσει το «Βήμα» ούτε στο ελάχιστον. Μπορεί ενδεχομένως, πρόσκαιρα, να μπαλωθούν κάποια πράγματα. Αλλά το πονηρόν πνεύμα της ιστορίας δεν πρέπει να αγνοείται.
Προφανώς και πρέπει να σωθεί οικονομικά ο ΔΟΛ. Να ορθοποδίσει. Να ισχυροποιηθεί. Να πληρωθούν εκείνοι που, μήνες τώρα, εργάζονται και αγωνίζονται απλήρωτοι. Να κυκλοφορούν οι εφημερίδες ισχυρές και αταλάντευτες. Να λειτουργεί ολόκληρος ο Οργανισμός υγιής και απροσκύνητος. Στη δημοκρατία πάντα υπάρχουν λύσεις. Λύσεις όμως υπέρ της δημοκρατίας. Διαφορετικά άλλης μορφής κέρδος θα είναι κακό, πρόσκαιρο, ζημιογόνο κερδος: τί γαρ ωφελεί άνθρωπον κερδήσαι τον κόσμον όλον και ζημιωθήναι την ψυχήν αυτού;
Ισχύς του «Βήματος», η ψυχή του «Βήματος». Και μαζί η αγάπη των αναγνωστών του.