Η περασμένη Τετάρτη υπήρξε σημαδιακή μέρα. Στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του συνέντευξη, έπλεξε το εγκώμιο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο και επισήμανε ότι το κύριο στοιχείο της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου. Την ίδια ημέρα στην Αθήνα διεξαγόταν στη Βουλή η συζήτηση για τα αγροτικά, η οποία κατέληξε –με αφορμή τα συμβαίνοντα στον ΔΟΛ –σε σφοδρή αντιπαράθεση για τις κυβερνητικές προσπάθειες ελέγχου της ενημέρωσης, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορήσει το «έγκυρο Συγκρότημα», όπως το απεκάλεσε, για «κιτρινισμό» και για «πολιτικό μπούλινγκ» εις βάρος του. Μέσα λοιπόν από αυτά που είπαν ο απελθών πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο έλληνας πρωθυπουργός αποκαλύπτεται, κατά τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν το κρίσιμο πρόβλημα της δημοσιογραφικής κριτικής. Ενα καίριο ζήτημα που τελικά διαχωρίζει τα γνήσια δημοκρατικά καθεστώτα από τα υπόλοιπα.
Μια απλή ανάγνωση των όσων ελέχθησαν αρκεί για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Ο κ. Ομπάμα, αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια με τους δημοσιογράφους, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έμεινε ευχαριστημένος από όλα όσα έγραφαν. «Αλλά αυτή είναι η σημασία της σχέσης μας» είπε. Για να προσθέσει: «Δεν χρειάζεται να είστε ευχάριστοι, αλλά πρέπει να έχετε ένα κριτικό μάτι για τους ανθρώπους που ασκούν μια τεράστια εξουσία, ώστε να είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν λογαριασμό στον κόσμο που τους έστειλε εδώ… Αυτό μας βοηθάει να παραμένουμε έντιμοι και να εργαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά… Είναι περιττό να τονίσω ότι το κύριο στοιχείο της Δημοκρατίας μας είναι η ελευθερία του Τύπου, γιατί η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καλά πληροφορημένους πολίτες. Η Αμερική λοιπόν σας χρειάζεται, όπως σας χρειάζεται και η Δημοκρατία μας».
Αυτά και ακόμη περισσότερα, στον ίδιο πάντα τόνο, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στους αμερικανούς δημοσιογράφους. Λόγια που μιλούν από μόνα τους. Οπως μιλούν από μόνα τους, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο Συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα… Αυτή η ιστορική εφημερίδα με προπηλακίζει πολιτικά στα πρωτοσέλιδα ή στις ραδιοφωνικές της εκπομπές». Για να προσθέσει ότι έχει πέσει «θύμα πολιτικού μπούλινγκ από το Συγκρότημα» για «να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω δώστε και εσείς δάνεια με αέρα». Ετσι λοιπόν αντιμετωπίζει τη σκληρή δημοσιογραφική κριτική ο έλληνας πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί, χωρίς φυσικά να το λέει, ότι θα ήταν καλύτερα αν όλοι τον εξυμνούσαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ