Απλώς θέλω να σας πληροφορήσω πως όταν πράκτοράς μου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ΔΝΤ για να τσεκάρει ότι πράγματι η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον «παλιόφιλό» της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Ταμείο «θα παραμείνει πλήρως ενεργό στις συζητήσεις για την Ελλάδα», στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τα τηλέφωνα ήταν κατεβασμένα. Οταν ο ίδιος πράκτοράς μου ανησύχησε και έστειλε mail για να ρωτήσει τα ανωτέρω, του ήλθε αυτοματοποιημένο μήνυμα που έλεγε τα εξής: «Το ΔΝΤ θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου λόγω της τελετής για την ορκωμοσία (inauguration) του νέου προέδρου των ΗΠΑ». Τι συμπέρασμα λοιπόν μπορεί να εξαχθεί;
nnn
Προφανώς είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος του γνωστού πλέον συνθήματος «Η Αμερική Πρώτα» έχει τέτοια επίδραση στο ΔΝΤ που το… έκλεισε προτού καν ορκιστεί. Μάλιστα σε σχόλιό μου ότι «με Τραμπ στην προεδρία η Ελλάδα δεν θα δει φως στο ΔΝΤ», ο πράκτοράς μου με διαβεβαίωσε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ασχοληθεί αρκετά ούτε με το ΔΝΤ ούτε με την Ελλάδα, όσο και αν αυτό μπορεί να πληγώσει τον εγωισμό της ελληνικής κυβέρνησης που επί διακυβέρνησης Ομπάμα είχε μάθει να αισθάνεται σημαντική.

Οι εν ελλάδι Ρεπουμπλικανοί
Τι μπορεί όμως να μάθει κανείς συνομιλώντας με Ρεπουμπλικανούς Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα την ώρα της ορκωμοσίας του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ; Το πρώτο που μαθαίνεις είναι ότι και οι εν Ελλάδι Ρεπουμπλικανοί κόβουν βασιλόπιτα και μάλιστα τα είχαν διευθετήσει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συμπέσει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Και όταν λέμε «κοπή πίτας», εννοούμε κανονική, όπως κάνουν οι ανά την Ελλάδα πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι, με ελληνορθόδοξο ιερέα και φλουρί και (για τους Αμερικανούς) παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έκανε και δηλώσεις. Η σημαντικότερη; Εξέφρασε την ικανοποίησή του που δύο έλληνες υπουργοί, οι κ.κ. Νίκος Παππάς και Π. Καμμένος, «κατάφεραν» να παραστούν στην ορκωμοσία Τραμπ. Κάτι υποδηλώνει αυτό, είπε…
nnn
Το δεύτερο πράγμα που μαθαίνεις είναι ότι στις ομιλίες τους οι νεοορκισθέντες αμερικανοί πρόεδροι είναι σύντομοι. Μάλιστα προέβλεπαν πόση ώρα ακριβώς επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Τραμπ και έπεσαν μέσα. Και ξέρετε γιατί κάνουν σύντομες ομιλίες; Επειδή είναι… προληπτικοί! Μου είπαν χαρακτηριστικά ότι όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν στο μυαλό τους έναν άλλον πρόεδρο (δεν θυμούνταν το όνομά του) που όταν ορκίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1860, μέσα στο κρύο, έπαθε πνευμονία και πέθανε, και έτσι είναι προσεκτικοί. Δεν θέλουν να εκτίθενται πολλή ώρα στο κρύο. Πάντως εκείνη την ώρα της ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον το θερμόμετρο έδειχνε 6 βαθμούς Κελσίου.
nnn
Το τρίτο πράγμα που μαθαίνεις (και ίσως το πιο ενδιαφέρον για εμάς τους Ελληνες) είναι για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Υπάρχει μια αόρατη αισιοδοξία ότι οι σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον θα είναι θερμές, όχι μόνο επειδή ο νέος πλανητάρχης φρόντισε και τοποθέτησε σε θέσεις-κλειδιά στον Λευκό Οίκο Ελληνοαμερικανούς, αλλά επειδή, όπως έλεγαν, «το φλερτ του Τραμπ και της συζύγου του με τον Ερντογάν (που εκδηλώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών) δεν θα κρατήσει για πολύ». Υπενθύμιζαν μάλιστα την ομιλία που έκανε ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπας, ο οποίος μίλησε για τους «χριστιανούς που επιστρέφουν στον Λευκό Οίκο» και κυρίως ότι θα ήθελε να δει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη στο Πατριαρχείο, ως ένδειξη τιμής προς τους πιστούς χριστιανούς, την ώρα που στις ακτές της Μεσογείου υπάρχουν κομμένα κεφάλια από το ISIS… Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Μου έλεγαν ότι ο κ. Πρίμπας πρόκειται να βαφτίσει και τη σύζυγό του χριστιανή ορθόδοξη, και μάλιστα στην τελετή βάπτισης έχουν κληθεί και τα δύο μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.
nnn
Ακόμα σου υπενθυμίζουν πόσοι ειρηνιστές είναι οι Ρεπουμπλικανοί, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, λέγοντας ότι οι περισσότεροι πόλεμοι (συμπεριλαμβανομένων και των δύο παγκοσμίων) έχουν κηρυχθεί από τους Δημοκρατικούς. Τελικά, αν τους συγκρίνεις με τους εδώ πολιτικούς, θα διαπιστώσεις ότι ο διπολισμός καλά κρατεί και ανάμεσα στους Αμερικανούς. Για παράδειγμα, υπενθύμιζαν τις ελπίδες που είχε εναποθέσει ο Ελληνισμός στην εκλογή του (Δημοκρατικού) Τζίμι Κάρτερ, κυρίως όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, λέγοντας ότι τότε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε τόσο πολύ ενθουσιαστεί με την εκλογή Κάρτερ που κήρυξε ημιαργία και έδωσε εντολή να χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες στη Μεγαλόνησο. Τελικά τίποτε δεν έγινε, όπως έλεγαν, αντιθέτως η τουρκική προκλητικότητα είχε αυξηθεί.
Η σεμνή τελετή στην Αθήνα
Μόλις ολοκλήρωσε την ορκωμοσία του ο νέος πλανητάρχης ακούστηκαν χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους στο Κάραβελ. Προηγουμένως όμως, όταν ορκιζόταν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ορισμένοι στην αίθουσα έλεγαν ότι «αυτός θα είναι ο ισχυρός της Ουάσιγκτον» και «αυτός έκανε όλη τη δουλειά για να εκλεγεί ο Τραμπ». Οι πιο μυημένοι σε αυτή την αποκάλυψη χειροκρότησαν μετά την ορκωμοσία του κ. Πενς, οι άλλοι (κυρίως οι κυρίες) απολάμβαναν αδιάφοροι τον καφέ φίλτρου και τη βασιλόπιτα.
nnn
Υπήρχαν όμως και έλληνες πολιτικοί σε αυτή τη σεμνή τελετή των Ρεπουμπλικανών της Αθήνας την ώρα της ορκωμοσίας Τραμπ. Για παράδειγμα, η Σοφία Βούλτεψη, η οποία φαινόταν χαρούμενη με όλη την ατμόσφαιρα που υπήρχε στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου δέσποζαν οι γιγαντοοθόνες και οι αμερικανικές σημαίες. Πέταξε και το αστειάκι της: «Να ξέρεις ότι δεν χάρηκαν και πολύ ορισμένοι εδώ μέσα που τους έριξαν στο Κάραβελ να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία, ενώ οι Παππάς και Καμμένος την παρακολουθούν live από την Ουάσιγκτον. Αδικία». Ή ακόμα ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος πήγε και κάθισε κοντά σε μια τηλεόραση, αλλά στο ίδιο τραπέζι που καθόταν ο πρέσβης. Μου είπαν ακόμα ότι πήρε το μάτι τους και έναν υπουργό, αλλά δεν ήταν σίγουροι αν όντως ήταν υπουργός, αφού πρώτη φορά τον έβλεπαν. Μάλλον ήταν ένας από τους υπουργούς των ΑΝΕΛ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειπώθηκαν πολλά για την πρόεδρο της Ενωσης των Ρεπουμπλικανών στην Ελλάδα, την Κατερίνα Παπαθανασίου, η οποία είναι χήρα του ιδρυτή των ΛΟΚ στη χώρα μας (έτσι ακριβώς την παρουσίασαν) Περικλή Παπαθανασίου.
nnn
Παρακολουθώντας την ορκωμοσία Τραμπ ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς στο Κάραβελ ήταν σαν να έβλεπες τηλεόραση με υπότιτλους και σχολιασμό. Δεν άφηναν τίποτε να περάσει ασχολίαστο. Ακόμα και όταν η 16χρονη Τζάκι Εβάνκο άρχισε να τραγουδά τον αμερικανικό ύμνο ορισμένοι στα τραπέζια άρχισαν και αυτοί να τον τραγουδούν μαζί της έχοντας το χέρι τους στην καρδιά. Και φάνηκαν να γνώριζαν τα πάντα γι’ αυτήν. Για το ότι κέρδισε έναν διαγωνισμό ταλέντων στην Αμερική ή για την αδελφή της, τις προτιμήσεις της στη ζωή και στη μουσική.

Ο περίεργος υπουργός

Από τα τηλεοπτικά δελτία το απόγευμα της Πέμπτης μαθαίνω πως πληροφορήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Bloomberg, με τις οποίες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει.
nnn
Μεταξύ άλλων στην εν λόγω συνέντευξη ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι «ο Τσίπρας έκανε εκλογές προκειμένου να εφαρμόσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε υποσχεθεί και τελικά τις κέρδισε τις εκλογές». Στη βάση αυτή ο γερμανός υπουργός τεκμηρίωσε τη θέση πως «επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για την Ελλάδα και πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».
nnn
Τη συγκεκριμένη δήλωση Σόιμπλε τη μετέδωσε μόνον ένας ιδιωτικός σταθμός. Αυτό μαθαίνω «ερέθισε» την προσοχή του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος άρχισε τα τηλέφωνα για να διαπιστώσει εάν οι συγκεκριμένες δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν πράγματι και εάν αποδόθηκαν σωστά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ