Οσοι υπογράψαμε για τη διάσωση των ιστορικών εφημερίδων του «Βήματος» και των «Νέων» το κάναμε για δύο απλούς λόγους:
Κατ’ αρχήν για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας απέναντι στον επικίνδυνο αυταρχισμό του κ. Τσίπρα, ο οποίος εφαρμόζει άριστα αυτό που ο Alexis de Tocqueville ονόμαζε «τυραννία της πλειοψηφίας». Δηλαδή ο Πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, προσπαθεί να επιβάλει τη βούληση του κυβερνώντος κόμματος παντού!
Ετσι πριν από λίγο καιρό επιχείρησε να ελέγξει τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Ευτυχώς βρήκε απέναντί του το Συμβούλιο Επικρατείας και τους άξιους δικαστές του που κήρυξαν τον σχετικό νόμο αντισυνταγματικό!
Τώρα προσπαθεί να «ελέγξει» ή να «θέσει εκτός λειτουργίας» δύο ιστορικές εφημερίδες γιατί του άσκησαν σκληρή αντιπολίτευση από την αρχή. Και αυτό είναι ολέθριο για τη δημοκρατία μας, γιατί μας θυμίζει τη λαίλαπα του μακαρθισμού στην Αμερική! Κατ’ ουσία «Το Βήμα» ιδίως ήταν στη «μαύρη λίστα» του Πρωθυπουργού από τότε που ανέλαβε την εξουσία!
Ομως όσοι υπογράψαμε για τη διάσωση του ΔΟΛ το κάναμε και για έναν άλλον λόγο: Η εφημερίδα δεν είναι σουπερμάρκετ ή εμπορικό προϊόν! Η εφημερίδα αποπνέει μια «πνευματικότητα» που εκκολάπτεται από τους δημοσιογράφους της.
Το κυριακάτικο «Βήμα» με την ύλη του ενεργοποιούσε το αίτημα του Διαφωτισμού που ο Καντ ονόμαζε «Sapere aude» («μάθε να γνωρίζεις»). Με απλούστερα λόγια μάς μάθαινε να λειτουργούμε το πνεύμα μας με ανεξάρτητο τρόπο!
Οσοι τώρα πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «άλλο Βήμα» υπό τις επιταγές των τραπεζών αυταπατώνται οικτρά!
Βεβαίως –«για να πούμε και του στραβού το δίκιο» –οι δύο εφημερίδες στα χρόνια της κρίσης έχασαν την προνομιακή «σύνδεση» με την κοινότητά τους, δηλαδή με τον κόσμο των φτωχών και των μεσαίων (κάτι που ήταν η «παρακαταθήκη» του Χρήστου Λαμπράκη).
Με τις σκέψεις αυτές αυτό που πρέπει να διασωθεί είναι η «πνευματικότητα» και η ανεξάρτητη φωνή των δημοσιογράφων του! Διαφορετικά κυοφορούνται αντιδημοκρατικές εξελίξεις!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ