«HΕλλάδα θα χρειαστεί δυο δεκαετίες, συγκεκριμένα 21 χρόνια, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση».
Οσο κι αν σοκάρει η πρόβλεψη του Πόουλ Τόμσεν, του σκληρού του ΔΝΤ, ότι έτσι όπως πάμε θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2037 (!) για να μειωθεί η ανεργία από 23% που είναι σήμερα στο 7-8% που ήταν τη διετία 2008 – 2009, είναι κάτι που δεν φτάνει να το… ξορκίζουμε.
Παρότι ο κ. Τόμσεν, τοποτηρητής του ΔΝΤ στη χώρα μας, έχει επανειλημμένα πέσει έξω στις προβλέψεις του για την πορεία της ανάπτυξης, για την πορεία των δημοσιονομικών, ακόμη και για τις αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική κοινωνία, παρότι θεωρείται και από τους Ευρωπαίους συνυπεύθυνος για την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας μας, η δήλωσή του μπορεί να στάζει δηλητήριο, αλλά οφείλουμε να τη συζητήσουμε.
Οχι μόνο η κυβέρνηση και τα κόμματα εξουσίας, όχι μόνο οι εργοδοτικοί φορείς και τα συνδικάτα, αλλά και τα think tank της χώρας, της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ, του δημοσιονομικού συμβουλίου. Για να μας πουν πώς και πότε μπορεί θα μειωθεί η ανεργία.
Η προσπάθεια που έκανε το 2016 η κυβέρνηση, ακόμη και οι προσλήψεις ανέργων στους δήμους ή για τα hotspots για τις οποίες κατηγορείται από την αντιπολίτευση, μπορεί να έφερε κάποια αποτελέσματα.
Το κλειδί όμως για τη μείωση της ανεργίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό έδειξαν και τα στοιχεία από τις ροές της μισθωτής απασχόλησης της προηγούμενης χρονιάς που αυξήθηκαν κατά 82.679 θέσεις εργασίας. Ηταν ο τουρισμός, ήταν τα αεροδρόμια και οι μεταφορές, ήταν η επιτάχυνση κατασκευής των οδικών αξόνων. Η μικρή έστω ανάκαμψη που σημειώθηκε σε ορισμένους κλάδους έφερε αυτά τα αποτελέσματα.
Τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί, όσο η οικονομία μένει στάσιμη και δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αύξηση της απασχόλησης και κοντά σε αυτό τη συγκράτηση της μεταναστευτικής ροής των νέων ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Ο κ. Τόμσεν μπορεί να κάνει λάθος, ευχόμαστε να κάνει λάθος, αλλά η ανεργία είναι εδώ και όλοι πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα κατάματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ