Ετοιμάζεται φιέστα για τα δύο χρόνια της Αριστεράς στην εξουσία. Απτόητος ο Αλέξης Τσίπρας στην ιδέα να βγει στον λαό παρά τα όσα του καταμαρτυρούν εχθροί και φίλοι. Συμβαίνει στους πολιτικούς ορισμένες φορές να κυριαρχούν πλάνες. Ισως ο Πρωθυπουργός να πιστεύει πραγματικά ότι τα δύο χρόνια της θητείας του στο τιμόνι της χώρας να ήταν σωτήρια. Αλλά εάν το πιστεύει πραγματικά αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική. Πολύ περισσότερο οι κατέχοντες την εξουσία.
nnn

Λοιπόν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα… σκαμπίλια. Μέσα σε ένα 24ωρο συγκέντρωσαν τόσα που θα έχουν πάθη παραζάλη. Τα κτυπήματα έρχονταν από όλες τις γωνιές της Γης, από την Ουάσιγκτον, από το Νταβός, από τις Βρυξέλλες… Ο καταιγισμός δε ήταν τόσο έντονος που στα υπόγεια του Μαξίμου έμεινε από υλικό. Η αρχή έγινε με τον γαλανομάτη του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον είπε ότι η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία της στο 7,8%, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα, το αργότερο έως το 2038, δηλαδή όταν ο Αλέξης Τσίπρας κλείσει τα 62.

nnn
Ο (πολύς) κ. Τόμσεν που από ό,τι φαίνεται έχει οίστρο όταν απευθύνεται σε ακροατήρια βρήκε, όπως με πληροφορούν, έναν νέο τρόπο να προωθήσει την ατζέντα του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αφού επιβεβαίωσε τις διεθνείς στατιστικές ότι οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, είπε πως αυτό γίνεται διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργατικό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο! Αυτό το τελευταίο χρήζει περισσότερης προσοχής επειδή αυτό προσπαθούν να περάσουν στην αξιολόγηση η Ντέλια και το ΔΝΤ.

nnn

Στις αναφορές Τόμσεν ο γνωστός συντάκτης των non paper του Μεγάρου Μαξίμου απάντησε αιχμηρά λέγοντας τα εξής: «Πάντα ο κύριος Τόμσεν έπεφτε μέσα στις προβλέψεις του. Παλαιότερα είχε κάνει πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη 2,1% και τελικά είχαμε ύφεση 7,1%. Να συνεχίσει τις προβλέψεις, να γράψει ένα μπλογκ».

nnn

Πριν καλά-καλά γραφτεί η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτογραφία), Νο1 εχθρός της κυβέρνησης, ήλθε να δώσει το τελειωτικό κτύπημα. Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του, το 2010, στη συμμετοχή του ΔΝΤ και ότι αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει θα είναι ένα σημάδι πως οι Ελληνες δεν είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους και το πρόγραμμα θα τερματιστεί διότι η βάση του, δηλαδή το ΔΝΤ, δεν θα είναι πια εκεί. Με απλά λόγια ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε στον κ. Τσίπρα πως αποχώρηση του Ταμείου συνεπάγεται αποτυχία του προγράμματος με υπαιτιότητα ΣΥΡΙΖΑ! Τόσο απλά και τόσο ωραία.

nnn

Κανένας από την κυβέρνηση δεν βγήκε έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να απαντήσει στον Γερμανό πως η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πλεόνασμα πέντε φορές μεγαλύτερο από όσο ανέμεναν οι θεσμοί και κυρίως ότι το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα διότι επιθυμεί να προσδιοριστούν προκαταβολικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Κάποιοι μου λένε πως αυτό δεν έγινε, είτε λόγω παράλειψης, είτε (αν και δεν το πιστεύω) επειδή χάλασε η… μονταζιέρα του Μαξίμου. Οψόμεθα..

Ο Τραμπ και οι ομογενείς

Η πρόσκληση για την τελετή (επρόκειτο να αρχίσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης) που οργανώνουν οι ομογενειακές οργανώσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι λιτή. Χωρίς να αναφέρεται σε αυτήν ποιες οργανώσεις τη διοργανώνουν (απλώς υπάρχουν οι σημαίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ με φόντο τον Λευκό Οίκο), σημειώνεται ότι γίνεται για την 58η ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ (ούτε καν το όνομα Ντόναλντ Τραμπ αναγράφεται). Τώρα θα πείτε γιατί 58η, αφού ο νέος πλανητάρχης θα είναι ο 45ος πρόεδρος; Επειδή απλούστατα ορισμένοι πρόεδροι έκαναν δύο θητείες, ορκίστηκαν δηλαδή δύο φορές. Στην τελευτή αυτή είχαν προσκληθεί να παραστούν οι Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και οι Ελληνοαμερικανοί Ράινς Πρίμπας (τελετάρχης του Λευκού Οίκου), Τζωρτζ Τζιτζίκος (διευθυντής του Λευκού Οίκου), Γκας Μπριλάκης, οι (ημέτεροι) Πάνος Καμμένος και Νίκος Παππάς, καθώς και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Ο κ. Πατούλης, όπως έμαθα, ταξίδευσε στις ΗΠΑ με έξοδα της ομογένειας και φιλοξενείται σε σπίτι ομογενούς. Η εκδήλωση θα διαρκέσει δύο ώρες και θα πραγματοποιηθεί στο «Metropolitan Club» και συγκεκριμένα στην «Κόκκινη Αίθουσα».

Δεν αναγνωρίζουν τον Αδωνι

Δύο τινά θα πρέπει να συμβαίνουν με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Νέα Δημοκρατία. Είτε την αφήνουν παγερά αδιάφορη οι όποιες αλλαγές (και ανασχηματισμοί) γίνονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Διαφορετικά πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών (Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας) μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ν. Κοτζιάς με τον Γ. Κουμουτσάκο. Τον αποκαλεί «τομεάρχη Εξωτερικών και Αμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αλλά ο κ. Κουμουτσάκος σύμφωνα με τον πρόσφατο «ανασχηματισμό» που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης προήχθη από εκπρόσωπος Τύπου σε τομεάρχη Εξωτερικών. Τομεάρχης Αμυνας είναι ο Αδωνις και ουχί άλλος. Εκτός εάν κ. Κουμουτσάκος προσερχόμενος στο ΥΠΕΞ απέφυγε να το διευκρινίσει.


Φοροδιαφυγή στον αέρα

Η ιστορία που θα σας περιγράψω μου την μετέφεραν επιβάτες μιας συνηθισμένης πτήσης, μοιάζει με απίθανη, αλλά κάτω από τη μύτη των αρχών γίνεται ένα είδος εισφοροδιαφυγής, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος σας πληροφορώ ότι κατά τη διάρκεια της πτήσεως Αθηνών- Θεσσαλονίκης με μια ξένη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους (δεν είναι επί του παρόντος να αναφέρω το όνομά της) οι επιβάτες ζήτησαν νερό. Σ΄αυτές τις πτήσεις, πρέπει να ξέρετε ότι ζητήσεις το πληρώνεις. Οι αεροσυνοδοί αμέσως έφεραν ένα μπουκαλάκι νερό (ελληνικής μάλιστα παραγωγής) το οποίο χρέωσαν 3 ευρώ (η κανονική του τιμή στο εμπόριο είναι 0,50 λεπτά). Οταν οι επιβάτες ζήτησαν απόδειξη, τι τους είπαν νομίζετε οι αεροσυνοδοί. Θα σας στείλουμε την απόδειξη αργότερα… ηλεκτρονικώς στο e-mail σας με το οποίο κάνετε την κράτηση. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Η κράτηση έγινε στην Ιρλανδία και η απόδειξη εκδίδεται στην Ιρλανδία (όπου έχει έδρα η αεροπορική εταιρία). Ομως το νερό αγοράστηκε από του επιβάτες, ακριβά εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και αυτοί πήραν απόδειξη από το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών. Καλό, έ;

HeliosPlus