Δεν συζητά η κυβέρνηση τη νομοθέτηση νέων μέτρων δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει όμως λίγο αργότερα ότι «είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μία συζήτηση για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το δεδομένο για την ώρα είναι ότι η αξιολόγηση βρίσκεται για μια ακόμα φορά μετέωρη,οι προσδοκίες για ένταξη στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετατίθενται από μήνα σε μήνα, ενώ η αβεβαιότητα υπονομεύει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ιστορία των διαπραγματεύσεων των τελευταίων χρόνων έχει επίσης αποδείξει ότι κάθε φορά που υπάρχουν καθυστερήσεις ο λογαριασμός είναι χειρότερος από αυτόν που συζητούσαν στο ξεκίνημα. Η επέκταση του «κόφτη» είναι ήδη πάνω στο τραπέζι και ουδείς γνωρίζει τι θα περιλαμβάνει και πότε θα εφαρμόζεται.Οι απειλές του κ.Σόϊμπλε για την περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ είναι επίσης πολύ συγκεκριμένες και οι θεωρίες περί συμμάχων στην Ευρώπη έχουν επίσης αποδειχθεί ανεδαφικές.

Η κυβέρνηση είχε μια μοναδική ευκαιρία με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα – από την εξαντλητική υπερφορολόγηση… – να διεκδικήσει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διαμόρφωση ενός κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.Την υπονόμευσε με τη βιαστική και χωρίς σχεδιασμό όπως αποδείχθηκε,απόφαση να μοιράσει το επίδομα στους συνταξιούχους.

Ακολούθησε η απολογητική επιστολή Τσακαλώτου και τώρα τρέχει να προλάβει ένα ακόμα αδιέξοδο. Γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς αρχίζει ένας μεγάλος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη που δυσχεραίνει τις πιθανότητες ενός επωφελούς για τη χώρα συμβιβασμού. Για πολλοστή φορά τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα…

ΤΟ ΒΗΜΑ