Πριν ακόμα αναλάβει την ηγεσία της υπερδύναμης ο Ντόναλντ Τράμπ με τις δημόσιες παρεμβάσεις του προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς εμφανίζεται έτοιμος να ανατρέψει διεθνείς ισορροπίες και συμμαχίες δεκαετιών. Οι σταθερές που διέπνεαν τις σχέσεις Ευρώπης -ΗΠΑ τη μεταπολεμική περίοδο φαίνεται ότι αμφισβητούνται ευθέως από τον νέο πρόεδρο, προκαλώντας ένα κύμα ανησυχίας για την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Η πλήρης υποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη» ,οι ύμνοι στο Brexit και η προτροπή να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο και άλλες χώρες,η ευθεία επίθεση στη Γερμανία ,δικαίως προκαλούν την οργή αλλά και την ανησυχία των ευρωπαίων.Σε συνδυασμό μάλιστα με τη άποψη του ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας παρωχημένος οργανισμός και ότι αν θέλουν οι ευρωπαίοι ασφάλεια, πρέπει να την πληρώνουν,το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι κάτι περισσότερο από προβληματικό.Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και τις εκδηλώσεις φιλίας πρός τον Πούτιν,η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής,οδηγεί αναπόφευκτα σε πλήρη ανατροπή τις ως τώρα δεδομένες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Με συσσωρευμένα ήδη αρκετά προβλήματα η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο κόσμο που χάνει την «τάξη» στην οποία στηρίχθηκε εδώ και δεκαετίες.Από τη μια θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην οποία βασίστηκε μεταπολεμικά και από την άλλη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό προστατευτισμό και τις ανεξέλεγκτες χρηματοοικονομικές αγορές που προωθεί ο Τράμπ.
Οι πρώτες κινήσεις του νέου αμερικανού προέδρου και οι διακηρυγμένες προθέσεις του, προμηνύουν ότι ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας.Παραδοσιακές σχέσεις και συμμαχίες θα κλονιστούν,ενώ παράλληλα θα τροφοδοτηθούν οι λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις που ήδη ενδημούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.Εθνικιστές,γελωτοποιοί τύπο Γκρίλο,ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν.
Το σκηνικό αυτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα με τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα, με ανοιχτά εθνικά θέματα, κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι.Όσο μάλιστα κάποιοι στην κυβέρνηση τρέφουν ψευδαισθήσεις περιμένοντας τη διακυβέρνηση Τράμπ να βοηθήσει είτε στη έξοδο του ΔΝΤ, είτε στη λύση του Κυπριακού ,πολύ γρήγορα θα αντιληφθούν ότι το έδαφος που στηρίζονται είναι υπονομευμένο. Δυστυχώς και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα η εποχή Τράμπ δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς…

ΤΟ ΒΗΜΑ