Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (ι) Χρήστος Βαΐτσης (φωτογραφία) ίσως να είναι το πρόσωπο της ημέρας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή τον αποστράτευσαν ενώ βρισκόταν σε αποστολή στο εξωτερικό.

Εκπροσωπούσε τη χώρα μας και τις Ενοπλες Δυνάμεις στα Εμιράτα, πραγματοποιώντας εκεί επίσημη επίσκεψη. Μια επίσκεψη που δεν πρόλαβε καν να αρχίσει γιατί με το που πάτησε το πόδι του και αφού επιθεώρησε τιμητικό άγημα τον ειδοποίησαν ότι συνήλθε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και τον αποστράτευσε. Φαντάζεστε τι σοκ έπαθε ο άνθρωπος. Και να σκεφθείτε ότι προτού πάει στα Εμιράτα είχε ζητήσει άδεια από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Του είπαν να πάει, να εκπροσωπήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Δεν του είπαν όμως «πήγαινε ως αρχηγός και μόλις πας εκεί γίνεσαι αυτομάτως απόστρατος και φρόντισε να βρεις εισιτήριο επιστροφής γιατί θα πρέπει να είσαι στην Αθήνα να παραδώσεις στον νέο αρχηγό». Ο πτέραρχος Χρ. Βαΐτσης με περισσότερες από 4.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 27 Φεβρουαρίου 2015 και τότε του ανακοινώθηκαν οι αρμοδιότητές του που ήταν: «Η άρτια οργάνωση, στελέχωση, εξοπλισμός, εκπαίδευση, αξιολόγηση, προπαρασκευή για πόλεμο και ετοιμότητα του συνόλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας». Για να αποστρατευθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, η ηγεσία θα έκρινε ότι κάτι δεν έκανε από τα παραπάνω. Ή μήπως συνέβη κάτι άλλο;

Και νέος εκλογικός νόμος
Τελικά αυτή η κυβέρνηση θα φέρνει συνεχώς προς ψήφιση στη Βουλή εκλογικούς νόμους έως ότου πετύχει την ψήφιση κάποιου από αυτούς με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών προκειμένου να ισχύσει στις προσεχείς εκλογές. Στόχος της είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, κάτι που δεν πέτυχε στην προηγούμενη ψηφοφορία και ευελπιστεί τώρα, κάνοντας ανοίγματα προς τα μικρά κόμματα (όπως κατάτμηση της Α΄ και της Β΄ Αθηνών ή μείωση του εκλογικού πλαφόν από 3% σε 2,5%) να το πετύχει.

Ακόμα, όπως μαθαίνω, σκέφτεται να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές, να επαναφέρει την εκλογή δημάρχου σε δύο Κυριακές και βεβαίως την καθιέρωση της πολυπόθητης –για να διατηρηθεί στην εξουσία –απλής αναλογικής. Αυτή τη φορά υπολογίζουν ότι μπορούν να δελεάσουν τη Φώφη Γεννηματά (η οποία ήδη απάντησε να μην την υπολογίζουν) ή ακόμα και τον Στ. Θεοδωράκη. Τον Βασ. Λεβέντη τον θεωρούν δεδομένο (ψήφισε και την προηγούμενη φορά), ενώ υπολογίζουν και στην ψήφο ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να συμπληρώσουν τον μαγικό αριθμό 180. Θα το πετύχουν; Ιδωμεν.


Ενας γαλάζιος νόμος
Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία μαθαίνω ότι ετοιμάζουν τον δικό τους εκλογικό νόμο, τον οποίο θα καταθέσουν μόλις καταφέρουν και γίνουν κυβέρνηση, πράγμα που κατά την ηγεσία της δεν πρόκειται να αργήσει. Στόχος της ΝΔ είναι να καταργήσει τον εκλογικό νόμο που ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση και να επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική, με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Γκρίνια για τα ψηφοδέλτια
Ανω κάτω είναι όπως μαθαίνω η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Οσο εξανεμίζεται ο χρόνος για εκλογές και την επιβολή λίστας (λήγει στις 17 Μαρτίου) τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το άγχος των βουλευτών της ΝΔ, που βλέπουν νέα πρόσωπα, με πλούσια βιογραφικά, να προβάλλονται από την ηγεσία του κόμματος. Οπως συνέβη την περασμένη Κυριακή όταν είδαν στο φως της δημοσιότητας τα νέα στελέχη που πέρασαν από τα τεστ που έθεσε η νέα ηγεσία της ΝΔ. Η αγωνία ποιοι είναι αυτοί, σε ποια περιφέρεια θα είναι υποψήφιοι και κυρίως το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσωπα νέα και άφθαρτα κάνουν μερικούς να μην κοιμούνται τα βράδια ανησυχώντας μήπως χάσουν την έδρα τους. Και να σκεφθείτε ότι ακόμα η κυβέρνηση ξορκίζει με κάθε τρόπο τις εκλογές.
Ο Γιάννης, η Αννα και ο Γιώργος
Μεγάλη προσέλευση μαθαίνω ότι σημειώθηκε για τον Γιάννη, την Αννα, τον Γιάννη και τον Γιώργο, μια και τα μικρά ονόματα είναι της μόδας. Οι Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Μεϊμάρογλου και Φλωρίδης μάζεψαν σχεδόν 500 άτομα στη Θεσσαλονίκη, που πήγαν για να ακούσουν την «Ωρα αποφάσεων». Ο Γιώργος Φλωρίδης χειροκροτήθηκε περισσότερο απ’ όλους, έπαιζε κι εντός έδρας άλλωστε, μια και είναι από το Κιλκίς και περνά πολύ χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Ολοι τους, όπως είπαν, είχαν σπουδάσει στο ΑΠΘ. Ο Μεϊμάρογλου είπε «έσφιξα τα χέρια συντρόφων της παλιάς, καλής Αριστεράς», για να αναρωτηθούν κάποιοι γιατί έπρεπε να αναφερθεί στην εποχή που ήταν στο ΚΚΕ. Η ατάκα της ημέρας ανήκε στη Διαμαντοπούλου, η οποία είπε «Κίνημα χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει», προτού πάρει τον λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης μετά τους άλλους δύο Γιάννηδες, Ραγκούση και Μεϊμάρογλου.
nnn
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης είναι υψηλής κλάσης σόουμαν και έκλεψε την παράσταση λέγοντας το αμίμητο «στο εξωτερικό ντρέπομαι να πω ότι είμαι Ελληνας, με κοιτάζουν σαν λεπρό». Το εξήγησε αργότερα ρίχνοντάς τα στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και των παλαιότερων κυβερνήσεων, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υμνήσει το ΠαΣοΚ. Ακολούθως είπε ότι «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, είμαστε όλοι με χάπια». Κάποιοι θυμήθηκαν την εποχή που το όνομα του Μπουτάρη ακουγόταν για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και κατέληξαν «σκέψου τι θα παθαίναμε αν δεχόταν».

Στρογκανόφ και Τραμπ

Δύο θέματα κυριάρχησαν στο περιβόητο «μυστικό δείπνο» που έλαβε χώρα στην οικία Κυρ. Μητσοτάκη, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, με καλεσμένους τους Πρ. Παυλόπουλο, Παν. Πικραμμένο και Ι. Στουρνάρα: ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το μοσχαράκι στρoγκανόφ (παραδοσιακό ρωσικό πιάτο) που μαγείρεψε η Μαρέβα Μητσοτάκη και το σέρβιρε με μανιτάρια και λαζάνια. Ολοι τής έδωσαν συγχαρητήρια και κυρίως η Σίσσυ Παυλοπούλου που της αρέσουν πολύ τα μανιτάρια. Αν και το δείπνο χαρακτηρίστηκε από ορισμένους «μυστικό», η αλήθεια είναι ότι τίποτα το μυστικό ή συνωμοσιολογικό δεν είχε να προσφέρει, αφού οι πάντες απέφυγαν πολιτικές συζητήσεις ή για να ακριβολογώ συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική κατάσταση (δηλαδή, εκλογές, αξιολόγηση, μνημόνια, εκλογικό νόμο κ.τ.λ.). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, για το Κυπριακό (όπου αφιέρωσε αρκετή ώρα), για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις εκλογές που έρχονται στη Γαλλία και στη Γερμανία, καθώς και για τον κ. Τραμπ.

***
Η συζήτηση ήταν χαλαρή, σαν κοινωνική επίσκεψη, με τη Μαρέβα Μητσοτάκη να προσφέρει πρώτο πιάτο πίτα από σολομό με χόρτα, ενώ στο τραπέζι υπήρχε άφθονη τσικουδιά, την οποία όμως ουδείς τίμησε, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε ουΐσκι και οι υπόλοιποι κρασί. Ο Γιάννης Στουρνάρας φαινόταν κουρασμένος, αφού μόλις είχε επιστρέψει από τη Φρανκφούρτη, και δεν είχε όρεξη να πει κάποιο από τα ανέκδοτά του, ενώ παρά την ζεστή ατμόσφαιρα οι σχέσεις των τεσσάρων, όπως μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά, παρέμειναν τυπικές, σε θεσμικό επίπεδο.

***

Ο Ντοστογέφσκι στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ο Φιόντορ Ντοστογέφσκι μαθαίνω πως είναι πολύ επίκαιρος τελευταία. Συγκεκριμένα, το έργο του «Ο Ηλίθιος», το οποίο αν και έχουν περάσει 150 χρόνια από την κυκλοφορία του εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς για την ευστοχία με την οποία περιγράφει τις ανθρώπινες αδυναμίες. Με ήρωα του Ντοστογέφσκι μου παρομοιάζουν πολλοί τελευταία τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρο Μητράκο, ο οποίος, αν και τεχνοκράτης με μετριοπάθεια, το τελευταίο 20ήμερο λειτουργεί σαν να θεωρεί, όπως μου λένε, πως δεν είναι κομμάτι της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας.

***

Όλα ξεκίνησαν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, όταν στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Μητράκος αιφνιδίασε τους πάντες ζητώντας να αναβληθεί η συζήτηση για το Πρόγραμμα Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών της κεντρικής τράπεζας με το οποίο επεκτείνονταν τα προνόμια που απολαμβάνουν οι παλαιοί υπάλληλοι και στους εργαζόμενους που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993. Όπως μαθαίνω, ο κ. Μητράκος προέβη στην κίνηση αυτή για λόγους που σχετίζονται με συνδικαλιστικές επιδιώξεις και πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων εντός της κεντρικής τράπεζας, κάτι, όπως μου είπαν, που δεν έκρυψε μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες στην «ένταση της στιγμής» έγινε επίκληση και στο έργο του Ντοστογέφσκι, με τον κ. Μητράκο να λαμβάνει αμυντική στάση απέναντι στις επικρίσεις του προϊσταμένου του. Κατά τον Ντοστογέφσκι πάντως, «πολλές δυστυχίες έχουν έρθει στον κόσμο από παρεξηγήσεις και από πράγματα που δεν ειπώθηκαν».

HeliosPlus