Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ των αριθμών που περιλαμβάνονται στους πίνακες της ψηφοφορίας των αθλητικών δημοσιογράφων-μελών του ΠΣΑΤ όσον αφορά την ανάδειξη των καλύτερων αθλητών, αθλητριών, ομάδων και προπονητών στη διάρκεια του 2016 οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη δυναμική των διαφόρων αθλημάτων. Τα συμπεράσματα καταγράφονται σε δύο τομείς: Ο ένας καλύπτεται από τη συνολική, κατ’ άθλημα, συγκομιδή βαθμών και ο άλλος βασίζεται στις αριθμητικές παρουσίες στους πίνακες των τεσσάρων κατηγοριών.
nnn
ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ –ψήφοι κατ’ άθλημα είναι για το σύνολο των τεσσάρων κατηγοριών: Σκοποβολή 264 βαθμοί-ψήφοι. Γυμναστική 226, Ιστιοπλοΐα 207, Κολύμβηση 144, Στίβος 108, Υδατοσφαίριση 47. Από 1 μέχρι 7 βαθμοί Κωπηλασία, Τεχνική Κολύμβηση, Σκάκι, Αντισφαίριση, Ορεινό Τρέξιμο, Ποδόσφαιρο, Χάντμπολ. Η κατάταξη στις πέντε πρώτες θέσεις οφείλεται στο ότι είχαν και τις διακρίσεις στις υψηλότερες θέσεις των τεσσάρων κατηγοριών.
nnn
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ως προς τους άνδρες και τις γυναίκες έχει ενδιαφέρον: Ανδρες 555 βαθμοί, Γυναίκες 267. Η διαφορά αποδίδεται στο ότι οι αθλητές ψηφίστηκαν σε 11 αθλήματα, ενώ οι γυναίκες σε λιγότερα κατά 50% περίπου. Εξι… Ευνόητο το συμπέρασμα! Ενώ σε επίπεδο κορυφής οι διακρίσεις των αθλητριών σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπερτερούσαν ως προς τα χρυσά μετάλλια (2 έναντι 1). Ενα αργυρό για το ανδρικό φύλο και ανά ένα χάλκινο (αθλητές-αθλήτρια) η παρουσία τους σε κλίμακα αθλημάτων είναι μικρότερη.
nnn
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ κατηγορία του αριθμού θέσεων στα 13 αθλήματα του πίνακα ψηφοφορίας η εικόνα είναι η ακόλουθη και είναι διαφωτιστική: Κωπηλασία 5 θέσεις, Ιστιοπλοΐα 4, Στίβος 4, Κολύμβηση 3, Υδατοσφαίριση 3, Ενόργανη Γυμναστική 2, Σκοποβολή 2, και από 1 θέση Αντισφαίριση, Ορεινό Τρέξιμο, Ποδόσφαιρο, Σκάκι, Τεχνική Κολύμβηση, Χάντμπολ.
nnn
ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ατόμων με σωματική μειονεξία (αναπηρία) ο Στίβος υπερέχει με 286 βαθμούς-ψήφους, στη δεύτερη θέση το Μπότσια 201, τρίτη η Αρση Βαρών. Ακολουθούν: Κολύμβηση 24 (αντίθετα από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες –γιατί άραγε;), Γκολμπόλ 8, Σκοποβολή 3. Από πλευράς θέσεων σχεδόν ισοτιμία ανδρών και γυναικών 18 προς 14.
nnn
ΣΤΟΙΧΕΙΟ που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το 2016 ήταν ολυμπιακό έτος. Συνεπώς, στις επόμενες περιόδους θα έχουν άμεση επίδραση οι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα-Κύπελλα.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ