Μπορεί o ΣΥΡΙΖΑ να είχε καλές προθέσεις ,όπως ισχυρίζονται κάποια από τα στελέχη του -σημερινοί υπουργοί .Και να πήρε την εξουσία για να συγκρουσθεί με τα κακώς κείμενα για να αλλάξει τη χώρα προς μία αριστερή κατεύθυνση.

Ωστόσο, αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος , η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε καμία ουσιαστική επιτυχία σε όποιο τομέα κι αν καταπιάστηκε. Αντίθετα, μάλιστα , λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, κυβερνητικής απειρίας και διοικητικής ανεπάρκειας όχι μόνο δεν κατάφερε να βγάλει το κάρο από τη λάσπη, αλλά στους περισσότερους τομείς το έσπρωξε βαθύτερα .
Προφανώς το μεγαλύτερο «ναυάγιο» της κυβέρνησης αφορά τα θέματα οικονομίας. Μετά το επτάμηνο της παλαβής διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών ,στο βλακώδες δημοψήφισμα και στο τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση προσπάθησε να συμπεριφερθεί με κάποια σωφροσύνη. Όμως, όχι μόνο δεν κατάφερε – όπως υποσχόταν- να προστατεύσει τους οικονομικά ανίσχυρους από τις οδυνηρές συνέπειες της λιτότητας αλλά αντιθέτως οδηγήθηκε στην φορολογική αφαίμαξη των μη προνομιούχων -ανέργων, μισθοσυντήρητων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Κι ενώ βασική παράμετρος της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη ήταν το κλείσιμο της αξιολόγησης – με ταχείς ρυθμούς – και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα, η κυβέρνηση Τσίπρα έμεινε και στα δύο μετεξεταστέα: καθυστέρησε την αξιολόγηση σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να πετύχει κάτι ουσιαστικό υπέρ των πολιτών ενώ κυνήγησε αλύπητα τις ιδιωτικοποιήσεις και έκανε τη ζωή δύσκολη σε όλες τις μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Γι αυτό ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν εγκριθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά( Ελληνικό, αεροδρόμια, ) δεν έχουν προχωρήσει ακόμη- δυο χρόνια αργότερα- στο στάδιο της υλοποίησης.

Απολύτως αποτυχημένη αποδείχτηκε -προφανώς- η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα στην Υγεία και την Παιδεία. Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας τα νοσοκομεία , βρίσκονταν στο σημερινό χάλι, με ελλείψεις παντού, με εκκλήσεις στους ασθενείς να φέρνουν τα δικά τους υλικά νοσηλείας (από γάζες έως και σεντόνια ) ,με τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να έχουν σκαρφαλώσει στο 15% των ασθενών (από 5% που ήταν προ κρίσης) και με τον κ. Πολάκη αντί να ζητάει συγγνώμη για την κατάντια του ΕΣΥ, να απειλεί καθημερινά τους πάντες εκτοξεύοντας παράλληλα κατηγορίες για σκάνδαλα των προηγουμένων .
Τα ίδια και στον ζωτικό χώρο της Παιδείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μετά από μία μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε διακομματικά και είχε αρχίσει να υλοποιείται- και μέσα σε δυο χρόνια ξήλωσε ό,τι βρήκε. Από τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία έως το περίφημο Ολοήμερο το ωράριο του οποίου μειώθηκε δραστικά για να μην …κουράζονται οι μαθητές. Οι επιστροφή στο παρελθόν άρχισε με την κατάργηση της αξιολόγησης και της τράπεζας θεμάτων, την απαγόρευση εκδηλώσεων μετά το τέλος των μαθημάτων έως την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ στο όνομα της ισότητας και της Δημοκρατίας! Και στα πανεπιστήμια με την εγκατάλειψη των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ (με την εκδίωξη ομογενών φημισμένων καθηγητών που ήθελαν να βοηθήσουν αμισθίτην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα), την επαναφορά του ασύλου και των αιώνιων φοιτητών ,την επιστροφή στην εκπαιδευτική εσωστρέφεια των πανεπιστημιακών σχολών .
Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα χτυπήσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων .Τζίφος κι εδώ. Αύξησε απλώς τον φόρο στα καύσιμα και τα τσιγάρα χωρίς να αγγίξει το λαθρεμπόριο. Παράλληλα, λόγω της ανικανότητά της να πατάξει την φοροδιαφυγή επιτέθηκε μετωπικά κατά των ελευθέρων επαγγελματιών φτάνοντας να διεκδικεί κάθε μήνα το 80 % των εισοδημάτων τους σε εισφορές και φόρους .Μοναδική θετική της κίνηση η ψήφιση -με μεγάλη καθυστέρηση- του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές πως θα εφαρμοστεί.
Αποκορύφωμα ερασιτεχνισμού υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε τα Μέσα Ενημέρωσης – τη ρίζα του κακού ,σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, για όλες τις παθογένειες της χώρας. Επιχείρησε με άγαρμπες και αυταρχικές παρεμβάσεις να χειραγωγήσει την ενημέρωση προσπαθώντας να μειώσει αυθαίρετα τις τηλεοπτικές άδειες σε τέσσερις ,και να τις προσφέρει όχι σ αυτούς που έχουν προϊστορία και «know how» στα ΜΜΕ αλλά σ εκείνους που είχαν το πιο χοντρό πορτοφόλι ή ήταν φίλα προσκείμενοι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Η «επιχείρηση – φίμωτρο» κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο και βαριά ήττα του Μαξίμου λόγω της σθεναρής αντίστασης των δικαστών.
Οι αστοχίες της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα ροκανίζουν καθημερινά τη δημοτικότητά της ενώ οι προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη ναυαγούν στην αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της χώρας.
Τι σημασία έχει αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία για να σπρώξει τη χώρα σε μία αριστερή κατεύθυνση. Ουσία έχει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερο σημείο σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Με την οικονομία σε πλήρη στασιμότητα, την κοινωνία απογοητευμένη και εξαντλημένη και τις προσδοκίες του κόσμου στο απόλυτο Ναδίρ .
Ως γνωστόν, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.