από metereologos.gr
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
 
 

Η περιπέτεια του ΔΟΛ, οι Τράπεζες και οι εργαζόμενοι

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η περιπέτεια του ΔΟΛ, η δική μας περιπέτεια, αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που καταδιώκει εδώ και οχτώ χρόνια την ελληνική οικονομία και εκφράζεται με καταιγιστικό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης, φθάνει στην κορύφωσή της.

Η εκδοτική εταιρεία που εκδίδει το ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, πλήθος περιοδικών και παράγει ειδησεογραφικό περιεχόμενο για το in.gr, πάμπολλες ιστοσελίδες και επιμελείται τις εκπομπές του ΒΗΜΑ FM, πιεζόμενη εντόνως από την κάμψη των διαφημιστικών και άλλων εσόδων, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου δανεισμού της στα τέλη του 2016.

Με την επιβεβαίωση αδυναμίας της εταιρίας να εξοφλήσει τις αναλογούσες τοκοχρεολυτικές δόσεις οι δανείστριες Τράπεζες κατήγγειλαν το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 99 εκατ. ευρώ. Με την καταγγελία το παραπάνω ποσό κατέστη απαιτητό, κάτι για το οποίο η εταιρία δεν μπορούσε προφανώς να ανταποκριθεί.

Κατόπιν αυτών και επειδή στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής οι δανείστριες Τράπεζες κινούνται προς ενεργοποίηση των σχετικών πτωχευτικών διαδικασιών, ώστε να προστατευθούν κατ' αρχήν έναντι των πιστωτών, καθότι τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού θα περιέλθουν, εκτός απροόπτου, σε αυτές και σε δεύτερο στάδιο να αναζητήσουν επενδυτές είτε για το σύνολο του οργανισμού είτε για επιμέρους δραστηριότητές του.

Η όλη πτωχευτική διαδικασία θα απαιτήσει προφανώς χρόνο, τουλάχιστον δύο μηνών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό, θα ξεμείνει ουσιαστικά από ρευστά διαθέσιμα, καθώς όλα τα έσοδα θα δεσμεύονται υπέρ των δανείων που έχουν καταπέσει.

Χωρίς έστω την μερική κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα καταστεί αν όχι αδύνατη, σίγουρα προβληματική, η συνέχιση των εκδόσεών μας και η λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει ο οργανισμός.

Οι Τράπεζες έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα μέσα του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν τη διακοπή της έκδοσης των εντύπων ή την αναστολή λειτουργίας του ραδιοφώνου και των ιστοτόπων.

Ωστόσο οι Τράπεζες προβάλλουν νομικές δυσκολίες και άλλα εμπόδια προκειμένου να προχωρήσουν σε μερική έστω απελευθέρωση των δεσμευμένων πόρων του οργανισμού ώστε υποτυπωδώς να υποστηριχθεί η έκδοση των εφημερίδων και η λειτουργία των άλλων μέσων.

Κυρίως επικαλούνται τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης, τις νομικές και άλλες ευθύνες, που απορρέουν από μια ενδεχόμενη επισφαλή νέα χρηματοδότηση προς τον ΔΟΛ.

Όμως κάτι τέτοιο εντέλει αντιστρατεύεται το ίδιο το συμφέρον των Τραπεζών καθώς πιθανή άρνηση οποιασδήποτε, έστω υποτυπώδους και ελεγχόμενης χρηματοδότησης, θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση του περιουσιακού στοιχείου,από το οποίο προσβλέπουν το μέγιστο των εσόδων.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, παρ' ότι απλήρωτοι και οικονομικά εξουθενωμένοι από τις πολύμηνες καθυστερήσεις, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες και τα περιοδικά, να μείνει ανοιχτό το ραδιόφωνο και να τροφοδοτούνται με περιεχόμενο οι ιστοσελίδες μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πιστώτριες Τράπεζες θα αναγνωρίσουν την διατηρούμενη επί σχεδόν ένα αιώνα αξία, αποτιμώμενη και μη, τρέχουσα και άυλη και θα προσφέρουν την υποτυπώδη χρηματοδότηση που χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες και να αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Και προσβλέπουμε επίσης στην υποστήριξη τόσο της κυβέρνησης, των κομμάτων,των συλλογικών φορέων της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού και βεβαίως των πολιτών,αναγνωστών και μη, που αναγνωρίζουν τα κεφαλαιώδη για τη Δημοκρατία αγαθά της ελεύθερης έκφρασης και της πολυφωνίας.

Να είστε όλοι βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ θα μείνουμε στις επάλξεις της ενημέρωσης, με όποιο κόστος.

Το οφείλουμε στην Ιστορία του!


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (90)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ρεαλισμος | 14/01/2017 23:20
  Διαβάζοντας όλα τα σχόλια πριν από το δικό μου βλέπω ότι δεν πρόκειται να κλάψουν πολλοί αν κλείσει ο ΔΟΛ. Πιστεύω ότι πρέπει να σωθεί αλλά χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις Είμαστε σε κρίση. Δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Δεν έχει καμμία αξία να δοθούν χρήματα στο ΔΟΛ για να ακούσουμε ένα χρόνο αργότερα ότι "η παρατεταμένη κρίση μας έχει καθηλώσει κλπ κλπ". Ας πάρει μια ομάδα προθύμων τους τίτλους των εφημερίδων και ας ξεκινήσει από την αρχή. Εκ του μηδενισμό. Σαν να έβγαζαν καινούργια έντυπα. Ας προσφέρει ποιότητα και σίγουρα θα επιβιώσει. Τελικά αυτό θα προτείνει και η Grand Thornton να το θυμηθείτε.
  Αλέξανδρος Παπαζογλου
  απάντηση21
   
   
  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ | 14/01/2017 15:38
  ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ, Η ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΤΩΝ ΣΗΜΙΤΗ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ KAI META ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕ ΑΝΕΚΑΘΕΝ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ, ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΕΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  JP
  απάντηση42
   
   
  Έχει ο καιρός "γυρίσματα" | 14/01/2017 00:56
  κάποτε, ανεβάζατε και κατεβάζατε Κυβερνήσεις, και τώρα δεν μπορείτε να πληρώσετε τις Τράπεζες! Η "Φρίκη" σας εκδικείται από τον τάφο... Εδώ πληρώνονται όλα!
  DimZig
  απάντηση42
   
   
  Να φύγετε ! | 14/01/2017 00:54
  Εσείς, και η Ελληνική Δημοκρατία...
  DimZig
  απάντηση13
   
   
  χωρις τον υπερδανεισμο, ο συριζα πώς θα σας εκλεινε? | 13/01/2017 19:40
  Αναρωτιεμαι, αν δεν χρωσταγε τα μαλλιοκεφαλα του ο ΔΟΛ (λεω, αν) πως θα τον εκλεινε ο συριζα σημερα? θα τηλεφωνουσε στην τραπεζα και θα ελεγε "κλειστε τον ΔΟΛ" -και δεν με ενδιαφερει αν ειναι βιωσιμη επιχειρηση ή μη- ετσι γιατι δεν μου αρεσει η φατσα τους? ή εναλλακτικα, αν χρωσταγε τα μαλλιοκεφαλα του ο ΔΟΛ, αλλα εξυπηρετουσε τα δανεια του κανονικα, πως παλι θα επενεβαινε ο συριζα για να κλεισουν οι τραπεζες τον ΔΟΛ?? ρωτω μπας και ξερει να μας πει καποιος
  Ανώνυμος / η
  απάντηση42
   
   
  Κατι με χτυπησε αλλα μαλλον αργα το καταλαβα | 13/01/2017 17:10
  Η πρακτικη "κανω οτι μου κατεβει, σαν εταιρια και σαν χωρα και μετα ζηταω εξτρα λεφτα απο την τραπεζα και καλυπτω την ζημια" (πραγμα που η Ελλαδα σαν χωρα, και πολλες ελληνικες επιχειρησεις, οπως ΔΟΛ, Αλτερ, Μαρινοπουλος, ιχθυοκαλιεργειες, ξενοδοχεια και αλλοι πολλοι αμετρητοι εκαναν με θρησκευτικη ευλαβεια για δεκαετιες) εχει τελειωσει για την Ελλαδα. Εκτος ισως απο καποια πολυ πολυ μεγαλα ψαρια, ή καποιους που οι ξενοι θα κρατησουν ορθιους για δικους τους λογους. Κριμα που ο ΔΟΛ δεν το καταλαβε νωριτερα. Πολυ κριμα, γιατι αν δεν καταλαβαιναν αυτοι του ΔΟΛ, που ειναι τοσο μεσα στα πραγματα, φαντασου υπνο που κοιμουνται οι υπολοιπο που δεν εχουν τετοιες προσβασεις.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση23
   
   
  Δωστε μου λεφτα να ζησω κι εγω | 13/01/2017 16:44
  Δεν βαριεστε κυριε Καρακουση μου, αχαριστοι ανθρωποι ειμαστε ολοι μας. Εμου συμπεριλαμβανομενου, Πρωτιστως. Ελλαδα, Μαρινοπουλος, ΔΟΛ κλπ κλπ κλπ, τι τα θελετε, ολοι ιδιοι ειμαστε: Να σας πω τα δικα μου τα χαλια? Ακουστε: Εχω του κοσμου τις τραπεζες να με δανειζουν τοσα χρονια, ωραια και καλα, 1 φορα τον τζιρο μου και 2 και 3. Και καποια στιγμη που ερχεται κριση δειχνουν καλη διαθεση και μου κανουν (επι 6 και 7 και 8 χρονια) rollover των δανειων μου και με κρατανε ζωντανο, με ενα ορο μονο: να σταματησω να ζηταω εξτρα λεφτα καθε χρονο. Κι εγω τι κανω? 8ος χρονος κρισης και 8ος χρονος που συνεχιζω να ζηταω εξτρα λεφτα απο την τραπεζα. Και την βριζω και απο πανω οτι παει να με κλεισει κλπ κλπ.
  Μαρινοπουλοψυχαρης
  απάντηση62
   
   
  Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ! | 13/01/2017 10:44
  Γουστάρω! Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για να ξαναβγεί και να χαίρομαι σαδιστικά καθώς (θα) τον βλέπω να "γδέρνει" χωρίς αναισθητικό τους βλάκες που πίστευαν τις απίστευτες παπαρολογίες του (όχι τους πονηρούς και τα λαμόγια που έκαναν και κάνουν τις δουλειάς τους αριστερο-Καμενο-δεξιά!). Όσο για μένα, πρόλαβα και την έκανα στο εξωτερικό! Δύσκολ, πολύ δύσκολα βέβαια αλλά καλύτερα από το να ζεις στην Ακρο-Δεξιο-Καμενο-Αριστερά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που σε λίγο θα μας κάνουν Βενεζουέλα!!
  ΠΥΘΕΑΣ ΜΑΣΣΑΛΙΩΤΗΣ
  απάντηση1913
   
   
  Ας προσεχατε | 12/01/2017 23:46
  Το ψεμα κι ο λαικισμος εχουν κοντα ποδαρια. Νομιζατε οτι ο κοσμος ετρωγε κουτοχορτο. Καλα να τα παθετε!!!!
  nemesis
  απάντηση1618
   
   
  Το οφείλουμε στην ιστορία του! | 12/01/2017 23:13
  Κυριε Καρακούση, είμαστε μαζί σας και ας στηρίζουμε
  Στέφανος
  απάντηση1318
   
   
  βιολογικες καλλιεργειες | 12/01/2017 17:29
  Μια λυση ειναι να στραφειτε ολοι σε μια συνεταιριστικη επιχειρηση παραγωγης βιολογικων προιοντων οπως συνιστουν για ολους τους ανεργους ευρωπαιοι ειδημονες.
  Giwrgos
  απάντηση1810
   
   
  krima alla kai dikaio | 12/01/2017 12:43
  κριμα να κλεισει μια απο τις σοβαροτερες εφημεριδες της ελλαδας, αλλα μηπως τα διαχειριστικα λαθη που εχει κανει ο ΔΟΛ ειναι πραγματικα ασυγχωρητα? επισης, προκυπτει απο καποια θεωρια, πρακτικη, ιδεολογια, θρησκεια, νομοθεσια ή κατι αλλο, οτι η διασωση του ΔΟΛ προηγειται της διασωσης αλλων φυσικων ή νομικων προσωπων που αφεθηκαν να σκασουν με πολυ πολυ καλυτερα οικονομικα στοιχεια απο αυτα του ΔΟΛ? η επικληση επιχειρηματων του τυπου "να σωθουν οι εργαζομενοι" (σε βαρος ολων των υπολοιπων που ειναι αραγε παρακατιανοι??) ειναι ακρατος λαικισμος αριστεριστικου φασισμου, και ειναι ενα απο τα κομπλεξ που οδηγησαν την ελλαδα εδω που εφτασε σημερα
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3314
   
   
  ΕΜΠΡΟΣ | 12/01/2017 11:54
  Αδέλφια ζήτε, εσείς μας οδηγείτε!
  ΔΟΛΟΙΟΣ
  απάντηση1815
   
   
  xexnatai ta dania ke poios ta pire ke me ti | 12/01/2017 07:50
  poios tha ta plirosi simetexete sti ptoxefsi tis xoras mou giati afisate afti ti dioikisi na sas katadisi s afto to simio pos dimosiografi afisate na kanoune afta pou kanane i ellada den anoikei stous ekdotes ferefona simferodon ke kratous aniparktou thlipsi ke aisxos eftuxos pou pethane i mana mou de tha adexe ti katadia afti
  mado
  απάντηση1511
   
   
   
  Σε ποια τράπεζα χρωστά .το βήμα ; | 12/01/2017 06:28
  Δεν θα είναι και άσχημα ο κόσμος να γνωρίζει ποια τράπεζα εκλησε την αγαπημένη του εφημερίδα ;;;άλλωστε η Παροιμία λέει ο ουρανός τρέμει αλλα δεν πέφτει .
  Christos
  απάντηση3010
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Όλα είναι κύκλος | 12/01/2017 00:29
  Είναι πολύ δυσάρεστο εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Από κεί και πέρα βέβαια δέν μπορεί να μή θυμηθεί κανείς με πόσο αφύσικη εμμονή (χαιρεκακία θα έλεγα), ο ΔΟΛ και το Μέγκα δικαιολογούσαν κάθε βάρβαρο μέτρο την περίοδο του μνημονίου που στρέφονταν ενάντια στους εργαζόμενους. Πολλλές φορές μάλιστα πλειοδοτούσαν στην μείωση του ελληνικού λαού απένταντι και στους χαρακτηρισμούς των ξένων. Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δέν χαίρεται με την σημερινή κατάσταση του ΔΟΛ, όμως ο σοφός λαός έχει μιά παροιμία για την κάθε περίσταση: όπως στρώνει κανείς έτσι και κοιμάται..
  JHWEIR
  απάντηση4628
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Γιατί όχι? | 11/01/2017 23:16
  Η δήλωσή σας, ότι είστε διατεθειμένοι, οι εργαζόμενοι, να αναλάβετε το κόστος που σας αναλογεί, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Μακάρι να συμβάλει στη εξεύρεση λύσης, γιατί και οι τράπεζες λεφτά του κοσμάκη διαχειρίζονται. Ας γίνει μια τέτοια συμφωνία πρότυπο και για άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και με ανάληψη από τον κάθε συντελεστή του κόστους που του αναλογεί να βρεθούν λύσεις παραγωγικές, αντί για την απαξίωση και τη διάλυση.
  Μελάνιππος
  απάντηση268
   
   
   
  Τελος μετα απο δυο δεκαετιες παράτασης | 11/01/2017 20:41
  Οταν το 1996 ως εργαζόμενος στο ΔΟΒΕ και γνωριζονας κοσμο και ντουνια ακόμη και το θυλικό μυαλό του ΔΟΛ τον συγχωρεμένο τον κυρ Χρήστο ειπα στην ιστορική συνέλευση με το κατερινάκι (Βελλίδη) θαρθει και η σειρα τους γιατι αρνήθηκαν να μας στηρίξουν με κοιτούσαν παράξενα. Δυστηχώς κύριοι τα απληστα μυαλα προτίμησαν να υποκλέψουν τα σχέδια της επένδυσης στο Σταυροχώρι και με τυχάρπαστους επιχειρηματίες μη εφημεριδάδες να κάνουν μπίζνα. Τέλος λοιπόν η μπίζνα γι αυτό καντε μια νεα εταιρια νοικιάστε ενα πιεστηριο και αν εχετε υποθηκεύσει τον τίτλο ξεκινήστε με νέο τιτλο απο το μηδεν με πίστη όμως γιατι η εφημερίδα ειναι φιλοσοφία και οχι μπιζνα. Εχετε το διαφημιστικο κομματι και την πείραΚΑΛΗ ΤΥΧΗ
  anaxiosnickolaos
  απάντηση387
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  α..... τα δικα σας δανεια να διαγραφουν ? | 11/01/2017 20:38
  Ενω των πολιτων που χανουν το σπιτι τους οχι?-- Ειναι αλλο αυτο ε?
  Takis22
  απάντηση4715