Μπορεί πράγματι η κακοκαιρία που «χτύπησε» την Ελλάδα να ήταν ακραία, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για να πιάσει στον ύπνο τον κρατικό μηχανισμό. Μια εβδομάδα τουλάχιστον πριν οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας. Ουδείς αρμόδιος ή αναρμόδιος σκέφτηκε όμως τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές,όπως βέβαια να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις που θα είχε στην καθημερινότητα των κατοίκων η επερχόμενη χιονοθύελλα.

Όχι ότι χρειαζόταν το βαρύ αυτό κακοκαιρίας για να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να ζουν άνθρωποι σε αυτές τις ,ούτως ή αλλως,άθλιες συνθήκες. Αποτέλεσμα η περυσινή Ελλάδα της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης να διαπομπευτεί διεθνώς για το τραγικό σκηνικό που αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες και τα βίντεο από το στρατόπεδο της Μόριας.

Ως συνήθως εκ των υστέρων ,μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε κάποιοι στην κυβέρνηση ξύπνησαν κι άρχισαν να αναζητούν λύσεις. Δεν χρειαζόταν όμως παρά ελάχιστη κοινή λογική,που φαίνεται ότι απουσιάζει,για να προβλέψουν το χάος . Το πλοίο που αποφάσισαν χθές,τρείς μέρες μετά τη χιονοθύελλα,έπρεπε, όφειλαν να το είχαν στείλει εβδομάδες πριν.
Αναλαμβάνω την ευθύνη δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ.Μουζάλας.Δυστυχώς κύριε υπουργέ με τις συγγνώμες δεν εξαλείφονται τα αμαρτήματα σας. Είσαστε εκεί για να προβλέπετε, να προλαμβάνετε,να διαχειρίζεστε τις δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι εύκολο έργο,αλλά αν δεν μπορείτε, αν δεν το αντέχετε ,αν δεν σας στηρίζει η κυβέρνηση σας,οφείλετε να παραιτηθείτε. Η όποια προηγούμενη συμβολή σας στη διαχείριση του προσφυγικού δεν διαγράφει τις τωρινές ευθύνες σας.
Η κατάσταση στα νησιά είναι εκτός ελέγχου εδώ και καιρό. Οι δομές ευκαιριακές, προβληματικές και σε περιπτώσεις όπως της Μόριας απαράδεκτες. Ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά δεν μπορούν μονίμως να τρέχουν πίσω από δυσάρεστες εξελίξεις.Οϋτε τα νησιά μπορούν να μετατραπούν σε γκέτο, ούτε οι πρόσφυγες σε ανθρώπους β και γ κατηγορίας. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συγκαλύψει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για να μην ανατραπεί η συμφωνία με την Τουρκία, όπως υποστηρίζετε,είχατε υποχρέωση εγκαίρως να ευαισθητοποιήσετε τη διεθνή κοινή γνώμη.
Πρωτίστως όμως έπρεπε να είχατε εξασφαλίσει τις ελάχιστες δυνατές συνθήκες διαβίωσης, ώστε να μην κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι στα χιόνια.Και δυστυχώς για εσάς δεν κάνατε ούτε το ένα ούτε το άλλο…