Μια επιστολή έλαβε ο Αλ. Τσίπρας από τον Γκι Φερχόφσταντ (φωτογραφία), με την οποία του λέει να μην εκδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν. Πολλοί Ευρωπαίοι εκφράζουν φόβους ότι ίσως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον κ. Ερντογάν για την έκδοση των τούρκων στρατιωτικών.


Γαλάζια γραμμή

Η ΝΔ είναι πιο προσεκτική όταν δίνει γραμμή στους βουλευτές της. Δεν χρησιμοποιεί email ή non papers, όπως κάνουν οι συριζαίοι, αφού τα γραπτά μένουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το αντίπαλο στρατόπεδο. Οι γαλάζιοι δίνουν γραμμή κυρίως τηλεφωνικώς. Οπως συνέβη με την κομματική γραμμή που έδωσαν τηλεφωνικώς (οι κ.κ. Κικίλιας, Θεοδωρικάκος, Αυγενάκης) στους βουλευτές του κόμματος να λένε όταν βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα για τον έναν χρόνο προεδρίας του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Και τους λένε να λένε τα καλύτερα… Ετσι, εάν έχετε προσέξει, όλοι οι βουλευτές που βγήκαν (και θα βγουν σήμερα) στα κανάλια λένε ή θα πουν κάτι για το πόσο ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους και κυρίως πόση παρεμβατικότητα έχουν στους ψηφοφόρους.


Ο Χουλιαράκης πήγε Σικάγο

Είθισται οι πανεπιστημιακοί καθηγητές να λαμβάνουν τη «σαββατική τους άδεια» (sabbatical leave) για να κάνουν αγρανάπαυση από τις αμιγώς ακαδημαϊκές τους εργασίες. Ομως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έπραξε το αντίθετο. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι τροϊκανοί έκαναν τις διακοπές τους σε εξωτικά και μη μέρη (χωρίς να βιάζονται για την αξιολόγηση) και ο ίδιος μετέβη στο Σικάγο όπου το Σαββατοκύριακο συμμετείχε στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Οικονομικών. Ο κ. Χουλιαράκης δεν μετείχε στο συνέδριο με την ιδιότητα του έλληνα υπουργού, αλλά με εκείνη του λέκτορα του Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ, ειδικευμένου στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης. Πληροφορούμαι δε πως το Σάββατο το πρωί σε μια αίθουσα του τρίτου ορόφου του ξενοδοχείου «Hyatt Regency Chicago» (όπου έγινε το συνέδριο) ο κ. Χουλιαράκης μαζί με έναν διδακτορικό του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ παρουσίασαν μελέτη για την οικονομική ανάκαμψη της… Βρετανίας μετά το 1931.
nnn
Το παράδοξο είναι πως στην ίδια αίθουσα και στην ίδια θεματική ενότητα παρουσιάστηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Γιορκ Γερμανό Ματίας Μόρις μελέτη του με θέμα «Το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας με τις νομισματικές ενώσεις: Παρελθόν και Παρόν». Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης, το δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα κατέδειξε πως οι Ελληνες γνωρίζουν πως η συμμετοχή τους στη νομισματική ένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν αποδεχθούν περιορισμούς τόσο στη δημοσιονομική όσο και στη νομισματική πολιτική. Δείτε όμως τι άλλα συμπεράσματα βγήκαν:
nnn
Κατά τον Μόρις τα πρώτα 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής νομισματικής ιστορίας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης υπενθυμίζουν ότι η εξωτερική πίεση είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του δυναμικού των μεταρρυθμίσεων. Στη βάση αυτή, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ υπογραμμίζει πως Ελλάδα και τρόικα θα κάνουν καλά να θυμηθούν το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έθεσαν το 2010 και να μη βάζουν νερό στο κρασί τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Προσωπικά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ο κ. Χουλιαράκης διατύπωσε ενστάσεις στις αναφορές του συναδέλφου του ακαδημαϊκού ή εάν κατά την παρουσίαση του Γερμανού απολάμβανε τη θέα του παγωμένου Σικάγου. Προφανές είναι όμως πως αναπολεί τις πανεπιστημιακές του δραστηριότητες.


Αίτηση εξαίρεσης

Πρωτόγνωρα πράγματα, μου λένε, ότι συμβαίνουν τελευταίως γύρω μας και δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε αυτό που συνέβη στη Δικαιοσύνη: Δικαστίνα (εφέτης) ζήτησε την εξαίρεσή της από εκδίκαση υπόθεσης στην οποία συνήγορος κατηγορουμένου είναι ο πρώην σύζυγός της (κάτι που αποτελεί λόγο ασυμβιβάστου). Σε συνεδρίασή του για να αποφασίσει σχετικά, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό της λόγοι που να επιβάλλουν την αποχή της από τα καθήκοντά της. Συγκεκριμένα, δέχτηκε ότι δεν υπάρχει ανάμεσα στους δυο πρώην συζύγους (δικαστή και συνήγορο) οποιαδήποτε σχέση ή επαφή, ουσιαστική ή τυπικά, αγνοώντας το γεγονός ότι οι δυο τους έχουν ανήλικο τέκνο και ασκούν από κοινού την επιμέλειά του! Η αλήθεια είναι ότι και ίδια η δικαστής λησμόνησε να τους το πει, και ας το γνωρίζει όλος ο κόσμος.


Αγριογούρουνο με… αποφυλάκιση

Ισως να θυμάστε ότι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος, καταδικασθείς (σε πρώτο βαθμό) σε ισόβια για υπεξαίρεση, κατάφερε (με νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου) να αποφυλακιστεί λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την καρδιά του. Τον έβγαλαν δηλαδή καρδιοπαθή και τον αποφυλάκισαν. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι το τριήμερο των Θεοφανίων ο καρδιοπαθής (με δικαστική βούλα) πρώην δήμαρχος το πέρασε κάνοντας σκι στο Καϊμακτσαλάν. Σύχναζε, όπως μου είπαν, σε ταβέρνα του χωριού Αγιος Αθανάσιος και πάντοτε «χτυπούσε» ένα αγριογούρουνο, το οποίο έτρωγε με όρεξη. Στους έκπληκτους πελάτες της ταβέρνας δεν μιλούσε βεβαίως για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά για τα κατορθώματά του στο σκι και το πόσο γρήγορα κατέβαινε τις πλαγιές νικώντας ακόμα και 16άρηδες.

HeliosPlus