Κακοκαιρία και γρίπη
Αν είναι κάτι να αλλάξει και να πάει καλύτερα η νέα χρονιά, αυτό πρέπει να φανεί από σήμερα, ημερολόγιό μου. Γιατί με τους αγιασμούς έφυγαν τα τελευταία κατάλοιπα του 2016, οι καλικάντζαροι, άρα το πεδίο είναι ελεύθερο για το 2017 να δείξει το καλό του πρόσωπο, αν έχει.
Μα πώς έφυγαν; Ολοι στην τηλεόραση είναι!
Μην κατεβαίνεις στο επίπεδο του Πολάκη και του Γεωργιάδη, Μπούφε! Και σου έχω πει δέκα φορές να μην ανοίγεις την τηλεόραση.
Για τα παιδικά την άνοιξα, για το Μπουφάκι… Και δεν πρέπει να μάθουμε τι γίνεται με την «Αριάδνη»;
Φεύγουν οι καλικάντζαροι, έρχεται κακοκαιρία –με ονοματεπώνυμο, «Αριάδνη Μίνωος», αλλά το επώνυμο δεν αναφέρεται ως εξυπακουόμενο, κατά τα Αλέξης, Κυριάκος, Σταύρος, Φώφη κ.τ.λ. Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά ο κακός μας ο καιρός βαφτίζεται. Κάτι βαθύ ταξικό πρέπει να κρύβεται εδώ αλλά δεν το αντιλαμβάνομαι, είναι για τους μυημένους.
Και γιατί «Αριάδνη»; Υπάρχει καλύτερο κρητικό όνομα για τον κακό μας τον καιρό από το «Πολάκης»; –α, τώρα κατάλαβα γιατί επελέγη όνομα που παραπέμπει στην Κρήτη, για να πάει ο νους των ταλαιπωρημένων στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό είναι: κακοκαιρία – Αριάδνη – Κρήτη – Μητσοτάκης. Ο συνειρμός Αριάδνη – Κρήτη – Πολάκης που σκέφθηκα εγώ και θα κάνουν και άλλοι είναι παράπλευρη απώλεια· έτσι ή αλλιώς ξοφλημένος είναι ο απύλωτος κατά το στόμα και έγκλειστος κατά τον νου.
Κακοκαιρία και γρίπη –οι καλικάντζαροι, οι καλικάντζαροι φταίνε. Κατάλοιπα του 2016 είναι αυτά τα κακά, όλα θα πάνε καλύτερα φέτος.
Φαντασιοκοπείς, Διόδωρε.
Μπούφε, αν ξαναμιλήσεις, θα σε μαδήσω.
Γιατί να μην πάει καλά το 2017; Στο κάτω κάτω δεν ζούμε τα φρικτά της Πόλης ή του Βερολίνου με τους τζιχαντιστές να δολοφονούν δεκάδες αθώους. Και που δεν υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια, όπως διαβάζω, ατυχία είναι, απλώς πέσαμε μερικά χρόνια έξω στον προγραμματισμό: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αγοράσει 16 εκατομμύρια το 2008, τι είναι 8 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα αφού η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει;
* Οι εφημερίδες όμως δεν έχουν καμιά εγγύηση αιωνιότητας.
–Τι υπονοείς, Διόδωρε;
–Δεν σου είπα να μην ξαναμιλήσεις;
Μη! Πονάω!
Αν είχα μελάνι και χαρτί, θα έγραφα με το φτερό που του τράβηξα από τη φτερούγα. Πάνε όμως οι καιροί που πάνω σε δημοσιογραφικό χαρτί έγραφα πρώτα πρόχειρα τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου, για να τις γράψω μετά πάνω σε πάπυρο ή περγαμηνή: όλα είναι ψηφιακά τώρα.
Το βινύλιο, λένε, επανέρχεται, τα πικάπ με βελόνες είναι πάλι της μόδας. Αλλά για το γράψιμο, δεν βλέπω παλινδρόμηση: οι πένες είναι πια μόνο για επίδειξη ή για επίσημες υπογραφές πάνω σε συμβόλαια και συνθήκες. Και σε ληξιαρχικές πράξεις –γέννησης, θανάτου…
26 χρόνια, είναι αρκετά;
Σε έναν μήνα ακριβώς, την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, θα κλείσουν 26 χρόνια από την πρώτη ημέρα της εποχής της πένας και του χαρτιού που άρχισα να γράφω τις σελίδες σου. Πολύς καιρός, ζωή ολόκληρη. Κουράστηκα και εγώ, βαρέθηκες και εσύ να σε μουτζουρώνουν ψηφιακά pixels, είναι και οι καιροί ανάποδοι, πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε, ημερολόγιό μου;
  • Μπα, κατάλοιπα του 2016 είναι και οι κακές σκέψεις που κάνω· όλα θα πάνε καλύτερα φέτος. Αλλά τι να κάνει και το 2017, όσες καλές προθέσεις και αν έχει, σε χώρα όπου η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι υπάρχουν τα 600 δισεκατομμύρια του Σώρρα και ασκεί διώξεις σε επικεφαλής ασφαλιστικών οργανισμών που δεν δέχθηκαν να πληρωθούν οι εισφορές από τα ομόλογα του Σωτήρα; Τι να κάνει σε χώρα όπου ακόμα υπάρχουν οργανώσεις που πιστεύουν στον ένοπλο αγώνα και παραμένουν «με τα όπλα παρά πόδα»;
Υπάρχουν βλέπεις και τα κατάλοιπα δεκαετιών, γενιών και γενιών που θα βαραίνουν όλη την καινούργια χρονιά πολύ περισσότερο από αυτά του 2016.
  • Επαιξα τρεις πασιέντσες-αράχνες στη σειρά, καμία δεν μου βγήκε –δεν θα πάνε καλά τα πράγματα. Να παίξω καμιά ευκολότερη;
Τέλος πάντων· καλά ήταν αυτά τα 26 χρόνια. Χιλιάδες Παρασκευές μπροστά στο χαρτί και στον υπολογιστή, εκατομμύρια λέξεις.
Με έχει πιάσει διάθεση απολογισμού, λες και πρόκειται να πεθάνω. Αλλά όχι, ποιος σκέπτεται τους απολογισμούς μπρος στον θάνατο; Πώς θα σωθεί, κοιτάει. Αρα θα πάει καλά το 2017. Για μένα, για σένα, ημερολόγιό μου, για την πατρίδα, την Ευρώπη.
  • Σκέφτομαι τον ΔΟΛ· «Το Βήμα», τα «Νέα», το in.gr, τον Βήμα FM, τα περιοδικά που κινδυνεύουν με αφανισμό, τους εκατοντάδες που θα μείνουν άνεργοι. Γιατί να μην εξοφλήσουν τα χρέη τους με ομόλογα του Σώρρα; 5.000 Ελληνίδες – Ελληνες το έχουν κάνει ήδη. Με εξώδικα, δικαστικούς κλητήρες και όλα τα απαραίτητα –τους δικαίωσαν και τα δικαστήρια.
Τι είναι στο κάτω κάτω το χρήμα σήμερα; Εγγραφές σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών: σβήνει ένα byte εδώ, ανάβει ένα byte αλλού –σώθηκες. Ανάβει εδώ, σβήνει αλλού –χρεοκόπησες, κλείνεις.
  • Με έχει τυλίξει με τα πλοκάμια του το χταπόδι της μελαγχολίας –δεν δικαιολογείται αρχές του νέου χρόνου τέτοια κατάσταση. Ελα, πλοίαρχε Νέμο, που νίκησες τα θηριώδη χταπόδια των Αντιλλών να σκοτώσεις και τούτο –πλοίαρχε, πού είσαι, πλοίαρχε;
–Μόνο εγώ είμαι εδώ.
Αχ, Μπούφε, άχρηστε Μπούφε, που ούτε οπαδός του Σώρρα είσαι ούτε bytes ξέρεις να χειρίζεσαι ούτε χταπόδια να σκοτώνεις. Τι να σε κάνω εσένα, καλέ μου Μπούφε;
Να με αγαπάς και να με θυμάσαι.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr


Αγαπητέ Διόδωρε, υγείαν έχουμε, το αυτό επιθυμούμε. Μάθε ότι κατά τις δεκαετίες ’55-’75, όπου γκρέμιζαν τα σπίτια και ανύψωναν αρτζιμπούρτζι πολυκατοικίες, έχανε η μάνα το παιδί και ο ταχυδρομικός διανομέας τις διευθύνσεις μας. Ελπίζουμε στον Θεό (που δεν πιστεύεις) να μη συμβεί το παρόμοιο με το ανακύψαν θέμα μας…
ΧΑΙΡΕΤΩ, ΑΒΑΔΑΙΟΣ
nnn
Πιο καταστροφικό από μία χώρα υπόδουλη σε εχθρό, είναιη υπόδουλη στον ίδιο τον μωρόπιστο εαυτό της· και στα προσφιλή της άλλοθι.
ΣΤΑΥΡΟΣ: «ΑΝΤΕ, ΚΑΙ ΣΑΝΟΤΕΡΑ»
nnn
Απίθανο, ο Ευκλείδης να έχει αποκτήσει τους τίτλους σπουδών με πολιτικές ίντριγκες. Η αμφισβήτηση των κανόνων που εκφράζει είναι γιατί ανήκει στους Law Breakers –τρομάρα μας!
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Eυτυχισμένο το 2018 –για το 2017 δεν το βλέπω, δεν θα είναι ευτυχισμένο ή χαρούμενο. Ελπίζω μόνο να είναι γερό και δυνατό, όπως και το ΒΗΜΑ, και να μας κρατήσει στην Ευρώπη και την Ευρώπη στη θέση της. Καλή χρονιά, γεμάτη άρθρα, με την εφημερίδα σε πλήρη λειτουργία.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM
nnn
Στην παραδοσιακή μας νοοτροπία Βυζαντίου και Ανατολής, του θεοκρατικού και πολεμικού παρελθόντος, κόλλησε και ο τριτοκοσμικός μαρξισμός. Σώμα ξένο η Ελλάδα στην ανεξίθρησκη και φιλελεύθερη ΕΕ. Με τέτοια μυαλά εκτός ευρώ δεν έχουμε ζωή.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Αν μετουσιώναμε το Καραγκιοζιστάν σε νόμισμα, η μία όψη θα έγραφε «κλειδώνεις, αμπαρώνεις ο κλέφτης είναι μέσα» και η άλλη «για όλα φταίνε οι άλλοι» –γιατί το «ρακί» είναι απόσταγμα σταφυλιών από 3 χτήματα, το γαλάζιο, το πράσινο και το κόκκινο.
Καλή χρονιά, με νοητική διαύγεια, χρηστά ήθη κι έξω από άδικο, αρρώστια, πόλεμο και φτώχεια, «συγκωπηλάτη» Διόδωρε!
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, @GMAIL.COM
nnn
Για να παρουσιάσουν οι Συριζοανέλ λογιστικό πλεόνασμα μας πήρανε και τις σκελέες –έμαθα πάντως από έγκυρους κύκλους του παλιού συμφοιτητή μου Φλαμπουράρη ότι, κατόπιν αιτήματος Καμμένου, ετοιμάζονται να προσλάβουν προσωπικό στη νέα ΥΕΝΕΔ.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Η προπαγάνδα είναι ο μόνος τομέας της κυβέρνησης που δουλεύει άριστα.
Τόσο, που αν ποτέ συμβεί το μοιραίο, η κυβερνητική ανακοίνωση θα είναι: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποχώρησε από την Ελλάδα».
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Ωραία η ρόμπα σου, Αλέξη! Μου την έφερε Ευρωβουλευτής μας από τις Βρυξέλλες…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ