Χρονιάρες μέρες που είναι, ευχές ανταλλάσσονται και ελπίδες φρούδες καλλιεργούνται. Ο Πρωθυπουργός, για παράδειγμα, προπαγανδίζει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη συνδρομή μάλιστα (άκουσον-άκουσον) του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τις διαδόσεις ο κ. Τραμπ θα αποκόψει το ΔΝΤ από το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και έτσι θα διευκολυνθεί, κατά τις προσδοκίες του Πρωθυπουργού, μια γρήγορη αξιολόγηση…
nnn
Επειδή όλα αυτά μού ακούστηκαν κινέζικα, ρώτησα έναν του χρηματοοικονομικού τομέα, ο οποίος και γνώση έχει και συνομιλεί με τα ευρωπαϊκά κέντρα. Μου είπε λοιπόν, για να μην έχουμε αυταπάτες, ότι δεν βλέπει να κλείνει γρήγορα η αξιολόγηση και ότι η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο… Σόιμπλε.
nnn
Θα επιμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη διατήρηση του ισχυρού ρόλου του ΔΝΤ στις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις, ακόμα κι αν πάψει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπότε η αξιολόγηση πάει για τον Μάρτιο και κατά τα φαινόμενα θα έχει τον κ. Τόμσεν μόνιμο επιτηρητή, δυστυχώς. Τα υπόλοιπα είναι φρούδες ελπίδες…
nnn
Αλλωστε κανένας από τους πιστωτές δεν φαίνεται να βιάζεται να κλείσει γρήγορα το ελληνικό θέμα όσο παραμένει ανοιχτή η υπόθεση ΔΝΤ – Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, βρίσκεται στην καλοκαιρινή Αυστραλία. Με τις υγείες μας!
Σκόρερ ο Χουλιαράκης

Χουλιαράκης
1.052 – Τσακαλώτος 1.037! Το προβάδισμα με βραχεία κεφαλή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έναντι του πολιτικού του προϊσταμένου δείχνει ότι η κούρσα είναι αμφίρροπη και ότι μπορούν να υπάρξουν ανατροπές ανά πάσα στιγμή. Θα αναρωτιέστε προφανώς περί τίνος πρόκειται… Τα ανωτέρω νούμερα αφορούν τις αποφάσεις που έχουν υπογράψει ως υπουργοί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης από τη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση αυτού του ταλαίπωρου τόπου και ως τις 5.1.2017. Οι αποφάσεις αυτές έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και από εκεί μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες και για τον αριθμό τους και για το περιεχόμενό τους…
Και ο tour operator
Στη βάση της έρευνας που διενήργησα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η «επικράτηση» του κ. Χουλιαράκη δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική, υπό την έννοια ότι βάζει την υπογραφή του σε αποφάσεις με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο που επιδρούν στα δημόσια οικονομικά. Από την άλλη, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα υπουργός των Οικονομικών αρέσκεται, από ό,τι φαίνεται, να υπογράφει «εκ των υστέρων» αποφάσεις για την έγκριση των ταξιδιών των συμβούλων του Γκλεν Κιμ και Πίτερ Λεγκλέρ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χωρίς υπερβολή, οι εκατοντάδες συναφείς αποφάσεις δείχνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει διπλή ιδιότητα: αυτή του υπουργού και εκείνη του ταξιδιωτικού πράκτορα.
Ο Τσίπρας και ο Ζαχαριάδης
Χρονιάρες μέρες, όπως σας είπα, και ας δούμε πώς επέλεξε να ψυχαγωγηθεί ο Πρωθυπουργός. Με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη προσήλθε ο Αλ. Τσίπρας στο Ιδρυμα Κακογιάννη για να παρακολουθήσει την παράσταση «Ομπίντα» του ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη. Η αλήθεια είναι ότι η τολμηρή θεατρική ανάπλαση των ύστατων στιγμών του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη προτού περάσει τη θηλιά στον λαιμό του την 1η Αυγούστου 1973 στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπου βρισκόταν εκτοπισμένος από τους σοβιετικούς «συντρόφους» του, ήταν, όπως απεδείχθη, μια παρακινδυνευμένη επιλογή του Πρωθυπουργού, καθώς κατά βάση το κοινό που θα επέλεγε να παρακολουθήσει μια τέτοια παράσταση δεν μπορεί παρά να είχε μια κάποια σχέση ή επαφή με την Αριστερά και την ιστορία της.
nnn
Ετσι, μια ομάδα τεσσάρων-πέντε ανθρώπων, όπως έμαθα, θεώρησε προσβλητική την παρουσία του κ. Τσίπρα αποδοκιμάζοντάς τον: «Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;», «σήκω και φύγε» και άλλα παρόμοια. Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις για τη στάση τους. Κάποιοι από τους θεατές τούς φώναξαν «τι πράγματα είναι αυτά, σταματήστε», ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωταγωνιστή Γ. Κοτανίδη, ο οποίος απευθυνόμενος στους θεατές είπε ότι «εδώ είναι θέατρο» και ότι «εδώ ήρθαμε για έναν άλλο σκοπό»…
nnn
Το περίεργο είναι ότι ο κ. Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά, ενώ η σύντροφός του από πίσω, στη δεύτερη σειρά. Ποιος ξέρει γιατί. Ισως για λόγους ασφαλείας. Μετά το τέλος της παράστασης το πρωθυπουργικό ζεύγος σηκώθηκε για να πάει στα παρασκήνια. Τότε κάποιοι από τους θερμόαιμους της αίθουσας άρχισαν να του φωνάζουν και πάλι: «Φεύγεις από την πίσω πόρτα;» και ότι «από ‘κεί πας κατευθείαν στη Σιβηρία, η Σιβηρία σού αξίζει»!
nnn
Μόνο που ο κ. Τσίπρας αφού συνεχάρη τους ηθοποιούς ξαναγύρισε στην αίθουσα και βγήκε από το θέατρο περνώντας μέσα από το κοινό, αγνοώντας τους ταραξίες, που μάλλον είχαν ήδη αποχωρήσει, χωρίς να έχει δίπλα του τους άνδρες της ασφάλειάς του, οι οποίοι τον ακολουθούσαν αρκετά μέτρα πιο πίσω. Κάποιοι μάλιστα από τους θεατές τον χαιρέτησαν ή του χτύπησαν φιλικά την πλάτη και το επεισόδιο έλαβε τέλος. Πάντως όσο πάνε και πληθαίνουν τα φαινόμενα αποδοκιμασίας, και αυτό δεν είναι καλός οιωνός. Θα το θυμάται άλλωστε και ο ίδιος όσον αφορά τους αντιπάλους του την περίοδο της ανέξοδης(;) αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ανήκει στο ΠαΣοΚ και στην Κεντροαριστερά. Το Σάββατο θα συγκεντρωθούν οι πρώην και νυν βουλευτές του ΠαΣοΚ που έμειναν στην παράταξη και δεν αποσκίρτησαν σε άλλα κόμματα σε εκδήλωση με ομιλήτρια τη Φώφη Γεννηματά. Το ΚΙΔΗΣΟ αντέδρασε σε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν αποκλείεται όμως να βρεθούν στο ακροατήριο μέλη της πρωτοβουλίας «Ωρα αποφάσεων», πιθανόν και ορισμένοι από τους πρώην υπουργούς (Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Ι. Ραγκούσης), ώστε να ενισχυθεί το αίτημα για ενότητα. Την Κυριακή η Κίνηση αυτή θα κάνει την πρώτη εκδήλωσή της στη Θεσσαλονίκη και οι διοργανωτές είναι αισιόδοξοι ότι η κοινωνική βάση της παράταξης θα αφουγκραστεί τις αγωνίες τους. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει στην Αθήνα και η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ. Μου λένε ότι η ηγεσία του κόμματος δίνει μάχες παρασκηνίων για να μην τεθεί στη συνεδρίαση ζήτημα συνεδρίου, αλλά ορισμένα στελέχη ετοιμάζονται να καταθέσουν κείμενα και θα ζητήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ