από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 

Δεν θα μας σώσει κανείς αν δεν θέλουμε να σωθούμε

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι κοινός τόπος, για όσους τουλάχιστον έχουν απαλλαγεί από τις ιδεολογικές παρωπίδες τους, ότι χωρίς ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης,η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Θα εξακολουθήσει να τρώει τις σάρκες της ,να φτωχοποιείται ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και η οικονομία να βυθίζεται όλο και περισσότερο σεκαθεστώς στασιμοχρεοκοπίας.

Ο κίνδυνος η χώρα να κατολισθαίνει όλο και περισσότερο σε μια πορεία που οδηγεί στην αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη, όπως επισημαίνει και στο τελευταίο δελτίο του ο ΣΕΒ είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Ήδη ο ευρωσκεπτικισμός, έχει εγκατασταθεί για τα καλά σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας , που δεν βλέπει προοπτική εξόδου από την κρίση,και αντιθέτως νοιώθει μέρα με τη μέρα να γίνεται δυσκολότερη η προσπάθεια επιβίωσης.

Είναι προφανές πλέον ότι το συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και αποδέχεται η τρόικα ,ότι υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, ότι δημιουργεί συνεχώς νέα αντικίνητρα  για οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει ή να ανασυντάξει την επιχείρηση του. Από τη μια η υπερφορολόγηση που έχει εξαντλήσει όσους διατηρούν ακόμα μια θέση εργασίας ή μια επιχείρηση, από την άλλη ένα προβληματικό κράτος που αντί να βοηθά σαμποτάρει όποιον τολμά μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νόμοι ψηφίζονται κάτω από την πίεση της τρόικας, αλλά μένουν στα χαρτιά γιατί κανένας υπουργός και καμιά διοίκηση δεν τολμά να αφήσει πίσω παθογένειες και αμαρτίες του παρελθόντος. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 100 μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά κάθε μέρα. Συνεχώς χάνονται θέσεις εργασίας, η κατανάλωση μειώνεται ,ενώ η φορολογία αυξάνεται με συνέπεια  αυτός ο φαύλος κύκλος να μην τελειώνει ποτέ.

Αυτό το δραματικό αδιέξοδο δεν πρόκειται να αντιστραφεί αν η κυβέρνηση πρωτίστως που έχει την ευθύνη για την πορεία της χώρας δεν αφήσει στην άκρη ιδεοληψίες και αγκυλώσεις  κι αν το πολιτικό σύστημα συνολικά δεν σταματήσει να βαυκαλίζει τους πολίτες με φρούδες ελπίδες. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει με διατάγματα,ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκίστικες ψευδαισθήσεις,αλλά μόνο αν αντιληφθούμε όλοι ότι η επιστροφή στο παλιό καλό παρελθόν είναι όχι μόνο ανέφικτη αλλά και καταστροφική.

Είναι παράλογο στο 2017 να υπάρχουν ακόμα πολίτες που να πιστεύουν τις βλακείες του κάθε Σώρα ή να εμπιστεύονται παλαιούς και νεόκοπους αστέρες των τηλεκαφενείων και δημεγέρτες πολιτικούς που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Είναι καιρός να αντιληφθούμε επιτέλους, ότι δεν πρόκειται να μας σώσει κανείς, αν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να σωθούμε...

ΤΟ ΒΗΜΑ


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (45)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το ζήσαμε και γνωρίζουμε ποιος το προσπάθησε | 06/01/2017 13:00
  Κάποιοι προσπάθησαν αλλά τους θάψατε και τώρα κλαψουρίζετε για το χάλι αυτής της χώρας. Γιατί δεν λέτε τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν, κι όπως συνέβησαν. Εδώ υπάρχει μια πρόσφατη διαδρομή εξέλιξης της οικονομικής κρίσης. Ο Σημίτης παρέδωσε χρέος (178 Δις Ευρώ). Ποσ. ΑΕΠ 120,2% Ο Καραμανλής παρέδωσε:(299 Δις Ευρώ). Εάν προσθέσουμε και το έλλειμμα 24,5 Δις του 2009 , τότε το Δημ. Χρέος ουσιαστικά ήταν .:(333,5 Δις Ευρώ). Ποσοστό ΑΕΠ 180% που παρέλαβε ο Παπανδρέου Με τέτοιο χρέος, οι αγορές έπαψαν να μας δανείζουν. Ποιος από τους πάντα "ευφυείς" δημοσιογράφους μπορεί να μας περιγράψει τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να καταφύγει ο πρωθυπουργός ώστε να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία?
  ΛΑΒΑΣ
  απάντηση262
   
   
  Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα... | 06/01/2017 12:24
  ... είναι η ικανότητα της οικονομίας μιας χώρας να έχει διαχρονικά μεγαλύτερους ρυθμούς συσσώρευσης πλούτου από άλλες χώρες, μέσα από τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεών της σε μια πληθώρα βιομηχανιών. Για να συμβεί αυτό, αυτές οι εθνικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν για πολλά χρόνια μεγαλύτερη κερδοφορία από τους αλλοδαπούς ανταγωνιστές τους, και επειδή το κέρδος που έχει κάθε επιχείρηση συνίσταται στην τιμή πώλησης ενός προϊόντος μείον το κόστος κατασκευής του, υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξηθεί: είτε να αυξηθεί η τιμή πώλησης, ή να μειωθεί το κόστος κατασκευής.
  mongoloid
  απάντηση122
   
   
   
  να μην ανησυχείτε πατριώτες... | 06/01/2017 12:21
  ο Κούλης είναι στη γωνία έτοιμος να αναλάβει. Και τότε ποιος μας πιάνει...
  βουρ στο ψητό
  απάντηση1019
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ελληνική κοινωνία τραβάει το δρόμο της | 06/01/2017 08:33
  Η χρήση της έννοιας "κρίση" προυποθέτει τη διαφοροποίηση από το παρελθόν. Είναι προφανές όμως ότι ακριβώς επειδή δεν έχει αλλάξει τίποτε συνεχίζει η Ελλάδα να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στα ζητούμενα. Κρίση είχαν οι άλλοι και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την ξεπέρασαν. Η Ελλάδα όμως εκεί που στο παρελθόν κρυβόταν η αδυναμία της να εκσυγχρονισθεί, με την κρίση των άλλων φάνηκε οτι δεν θέλει και δεν μπορεί να εκσυγχρονισθεί. Και όλοι εδώ υφίστανται τις συνέπειες αυτής της στάσης. Το αν παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι είναι πλέον σημαντικό αλλά δευτερέον για τους εγχώριους. Οι λοιποί που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες ας φροντίσουν για το μέλλον τους γιατί κανείς δεν θα το κάνει.
  picar
  απάντηση180
   
   
  προφανώς και δεν θα σωθούμε... | 05/01/2017 23:49
  από αυτοσχέδιους και αυτόκλητους \σωτήρες' ιδίως αν πρόκειται για εκείνους τους κλεπτοκράτες που μας χρεωκόπησαν.
  ας έρθει οποιοσδήποτε άλλος...
  απάντηση1216
   
   
  Σωτηρίες | 05/01/2017 18:13
  Βέβαια υπάρχουν πολλοί σωτήρες. Μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Εμείς όμως οι πολίτες της γνωρίζουμε τι χώρα θέλουμε; Συμφωνούμε πάνω σ΄ αυτό; Συμφωνούμε πάνω στο τι και τους τρόπους, κι αν Ναι, τι κάνουμε για να το πετύχουμε; Ρωτάω τούτα γιατί μέχρι σήμερα δεν βλέπω πουθενά κάποια κίνηση, ένα ρεύμα, μια ομάδα πολιτών προς αυτήν την κατευθυνση. Καταλαβαίνω πως ο καθένας έχει τις ασχολίες του, την οικογένειά του, τα δικά του προβλήματα και δεν είναι εύκολο να ασχοληθεί με τα κοινά, όμως χωρίς αυτήν την εργασία στα κοινά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει που να ανταποκρίνεται σε ότι θέλουμε.
  2λάμδα
  απάντηση100
   
   
   
  Παλι φερτα να τ'αρμεξουμε | 05/01/2017 15:09
  Διαβαχω τα ιδια και τα ιδια σχολια εδώ και 8 χρονια. Φλυαρα, αρνητικα και στειρα. Χωρις προτασεις, λυσεις, ιδεες. Και γιατι αυτος ο πληθυντικος? "Να σωθούμε", Αλλαζουμε η βουλιαζουμε", " κτλ. Τι σχεση εχει ενας ανθρωπος που ιδρωσε από μικρος και κουραστηκε μια ζωη να καταφερει κατι, με τις στρατιες των καφενόβιων, αεριτζηδων που εχουν γεμισει την Ελλαδα? Αυτοι που ηθελαν να σωθουν, προσπαθησαν, ξανα και ξανα, κουραστηκαν και οι περισσοτεροι τα καταφεραν. Για μενα, ο μονος πληθυντικος που δεχομαι είναι με ατυχους που η ζωη τους γυρισε την πλατη και με αυτους που θελουν, αλλα απειροι, δεν γνωριζουν πως να τα καταφερουν. Με τους υπολοιπους τους πολλους, αγνωστος και ξενος.
  Enas metanastis
  απάντηση5612
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  kai na | 05/01/2017 15:08
  theloume ,AN den dosite piso ta danika ki agyrista . Kanalia Kommata kai MMApovlanosis den ginete tipota,ki afiste ta paramythia.
  Himalayan cat
  απάντηση829
   
   
  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ | 05/01/2017 14:50
  ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟ ΣΑΦΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΤΟΠΙΑ Η ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΕΠΜΟΡΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ---ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΝΤΑΛΟΝ ΣΤΟ ΚΟΥΦΙΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ........
  nisiotis-an egeoy
  απάντηση323
   
   
   
  καλέ θα έρθει ο Κούλης να μας σώσει... | 05/01/2017 12:01
  ναι μωρέ, όλες μου οι ελπίδες είναι σ' αυτόν, την αδελφή του, και τον μπαμπά του...
  στην αγία οικογέννεια δηλαδή...
  απάντηση2493
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  εξαρτάται τι εννοείται με την λέξη σωτηρία.... | 05/01/2017 11:22
  Αν με αυτή την λέξη, εννοείται την σωτηρία της χώρας εντός του ευρώ, με το 60% του πληθυσμού κάτω από κάθε ανεκτό όριο φτώχειας, λυπάμαι, αλλά δεν μας ενδιαφέρει τέτοια ΄σωτηρία΄. Σωτηρία είναι να φύγει η χώρα από την ευρωζώνη και το ευρώ, και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, με μια νέα επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας. Εντός του ευρώ, δεν υπάρχει σωτηρία. Εξ άλλου το κίνημα υπέρ της Δραχμής συνεχώς διογκώνεται. Ελάχιστοι θα μείνετε πιστοί ενός νομίσματος και μιας ζώνης, που καταστρέφει την χώρα και τον λαό της. Ή θα βγούμε από το ευρώ και θα ζήσουμε, ή θα μας κρατήσουν μέσα στο ευρώ και θα μας εξοντώσουν.
  Σάββας Αντωνίου
  απάντηση1299
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  εγω παντως θελω να σωθω | 05/01/2017 10:50
  ο συμαθητης μου ο κωστας ειναι συνταξιουχος απ τα 42 (λιμενικος)...εγω θα πρεπει να δουλευω αλλα 22 χρονια (αν δεν αυξηθουν τα ορια στο μεταξυ)...επισης ειναι 5 ιανουαριου και ακομα δε ξερω το συνολικο ποσο που θα πρπει να καταβαλω μηνιαιως ...μεχρι τις 5 ιανουαριου του 2039, εγω θα πρεπει να δουλευω και να πληρωνω ασφαληστρικες εισφορες ωστε να μπορει να καταβαλετε απροσκοπτα η συνταξη του συμαθητη μου...αν για 2-3 χρονια μεσα στα επομενα 22, κανω κοιλια ή με πεταξει εξω το συστημα ρε αδερφε (απο πιο νεους και πιο ικανους) θα χασω συνταξη και το σπιτι μου και ας πληρωνα 30 χρονια...δε θα δουλευω για να σας θρεφω για πολυ ακομα...σκεφτομαι να γινω κυνηγος ελεφαντων στη νορβηγια
  στα αληθεια μη με κοιτατε σα χαζοι
  απάντηση1073
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Θέλουμε να σωθούμε, | 05/01/2017 10:21
  αλλά να κάνουν την αρχή οι άλλοι που φταίνε, όχι εγώ. Εγώ υπήρξα πάντα πιστός Νεοσυριζοπασόκος Δημοκράτης και έτσι υπηρετήθηκα πάντα λίαν καλώς. Άλλοι είναι τα κορόιδα, ας ξυπνήσουν λοιπόν, το λοιπόν.
  Μιχαήλ Λέων
  απάντηση1618
   
   
   
  Ολα τα μέσα παραγωγής να περιέλθουν στα χέρια των εργατών. | 05/01/2017 10:13
  Μπορεί να μην συμβαδίζει με της πολιτικές σας πεποιθήσεις, αλλα ,ειναι ενας απ τους ο δρόμους που οδηγεί στον σοσιαλισμό και την λαϊκή κυριαρχία.
  φανουρης
  απάντηση496
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  αν είχατε στηρίξει τις προσπάθειες | 05/01/2017 10:09
  της κυβέρνησης Παπανδρέου κι δεν την απαξιώνατε ως κυβέρνηση "κηπουρών" η χώρα θα είχε βγει από το μνημόνιο. στη συνέχεια, σας γοήτευσε ο Σαμαράς κι θαυμάζατε την πολιτική ...ωριμότητα που δήθεν έδειξε. για να μην μιλήσω για το απέραντο ...δέος μπροστά στον ....Τσε Τσίπρα, ειδικά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής του !
  αυτοκριτική επιτέλους
  απάντηση5121
   
   
   
  Το ΄΄ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν ΄΄ | 05/01/2017 09:24
  δεν ήταν μία απερίσκεπτη φράση του Κ.Τσίπρα ,αγαπητό ΒΗΜΑ. Αφού η προσπάθεια με τον κ. Ν.Παππά να σας κλείσουν απέτυχε,προσπαθούν τώρα να κρατούν την οικονομία σε χαμηλά επίπεδα,τα έσοδα από διαφημίσεις να παραμένουν ελάχιστα,και κάποια στιγμή θα σας φωνάξουν: παραδοθείτε! Οι αυταρχικοί Τύποι ,από την αριστερά , παίζουν με περιττή χαρά επιτραπέζιο Τένις ,με την δεξιά. Υψώσατε το δίχτυ όσο μπορείτε πιο ψηλά να τους χαλάσετε το παιχνίδι. Εσάς φοβούνται και την Σοσιαλδημοκρατία, η οποία δυστυχώς τώρα ειναι κατατεμαχισμένη και θρυψαλιασμένη. Κρατείστε γερά,είστε έπαλξη και προμαχώνας.....
  απόδημος 80 ρης
  απάντηση7410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο (χαμένος) χρόνος είναι χρήμα! | 05/01/2017 08:55
  Ξεκινώντας να διαβάζω το άρθρο, πίστεψα για λίγο πως, διαβάζω κάποια συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, σε αναδημοσίευση. Σαν να μη πέρασαν κιόλας 5 χρόνια αντιμνημονιακού αγώνα, που φόρτωσαν άσκοπα στους πολίτες δις ευρώ φόρους, για να μπορέσουν Σαμαράς και Τσίπρας, με χυδαία ψέματα, να πάρουν την εξουσία για να διατηρήσουν το πελατειακό κράτος. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανείς, αν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να σωθούμε. Τί ωραία θα ήταν αν η παραπάνω φράση ακουγόταν από όλους το 2010-2011; Πόσα σκληρά φορομπηχτικά μέτρα και πόσα μέτρα λιτότητας δίχως αντίκρυσμα θα είχαν αποφευχθεί. Το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου "Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
  Μνήμων
  απάντηση678
   
   
  Στα νύχια της Χάρυβδης | 05/01/2017 08:48
  Ο.Κ. Ας δεχθούμε ότι η χώρα είναι όμηρος των «κακών» δανειστών. Και ας υποθέσουμε ότι εκείνοι που έχουν το «πάνω χέρι» στους κύκλους αυτών των δανειστών θέλουν να απαλλαγούν από τον Τσίπρα και την παρέα του -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πήρε την εξουσία υποσχόμενος λύση για απαλλαγή που δεν είχε (πολιτική απάτη) επειδή «δεν τον γουστάρουν». Εντάξει, κακώς. Για να το πετύχουν λοιπόν επέλεξαν τη μέθοδο της πίεσης στο λαό, απαιτώντας τη λήψη εξωφρενικών μέτρων, που καλούνται να πληρώσουν κυρίως οι πλέον αδύναμοι, μέχρι του σημείου οικονομικής -και φυσικής εξόντωσης. Πως θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον ηγέτη, που προτιμάει τον οικονομικό αφανισμό ενός ολόκληρου λαού, από το να εγκαταλείψει, (αυτός και όσοι ποικιλοτρόπως ευνοήθηκαν) την «γλυκιά» καρέκλα της εξουσίας, επικαλούμενος μια λαϊκή ετυμηγορία που στηρίχθηκε στην παραπλάνηση ;
  K
  απάντηση545
   
   
  Ο ύπνος | 05/01/2017 08:46
  Σχετικά με το " όσους τουλάχιστον έχουν απαλλαγεί από τις ιδεολογικές παρωπίδες τους" δηλαδή πριν καν διαβάσουμε το άρθρο καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε μηδενιστές, χωρίς καμία ιδεολογία και παθητικοί δέκτες για να είμαστε αποδεκτοί, αλλιώς είμαστε κατάπτυστοι. Και αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα του ότι ακροδεξιά και ακροαριστερά στοιχεία έχουν συστηματικά επιδοτηθεί για να καταστήσουν όποια αξία παραμένει γραφική. Πριν ξαναπέσουμε στον αγελαδινό μας ύπνο ας αναρωτηθούμε ποιούς συμφέρει αυτή μας η κατάσταση.
  Αρνιτηρητής
  απάντηση1911