Με κράνος και με μάσκα του σκι ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης (φωτογραφία) βγήκε στο βουνό. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο (πολιτικό) λόγο, αλλά για να ξεσκάσει.

Πήρε λοιπόν την οικογένειά του και βρέθηκε στο χιονισμένο Πήλιο κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αργιών. Μου λένε ότι τα κατάφερε μια χαρά, δεν είχε δηλαδή κανένα ατύχημα. Είχε μάλιστα παρέα (επίσης καλό σκιέρ) το μέλος της ΚΠΕ της ΝΔ, περιφερειακό σύμβουλο Γ. Καλτσογιάννη.

Ετσι ο κ. Μητσοτάκης προστέθηκε στην «παρέα» των πολιτικών που επέλεξαν βουνό σε συνδυασμό με σκι για να περάσουν όμορφα και ξέγνοιαστα τα Χριστούγεννα. Την αρχή την έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (ο οποίος πήγε για σκι στη Σερβία) και τον ακολούθησε ο Πάνος Καμμένος, στην Ελβετία, όπως ειπώθηκε. Ε, πώς να το κάνουμε, η πολιτική θέλει εξάσκηση…


Μια λίστα που ήρθε από την Αμερική
Ενα πουλάκι που έχει τη συνήθεια να πηγαινοέρχεται στην οδό Ηρώδου Αττικού και να καταγράφει αυτά που βλέπει και ακούει μου αποκάλυψε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία σε μια λίστα που παρέλαβαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και αφορά την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και τον υποτιθέμενο χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα. Μου είπε μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου πολύ θα ήθελε να γίνει από τη Δικαιοσύνη ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση…
nnn
Προτού σας αναφέρω τι ακριβώς ειπώθηκε σε αυτές τις κλειστές συσκέψεις για την υπόθεση Νοvartis, απλώς να σας θυμίσω ότι στην Αμερική έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια αυτό το σκάνδαλο και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές αρχές είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που έχουν ως σήμερα συλλέξει οι εισαγγελικές αρχές της χώρας μας, αλλά η έρευνα συνεχίζεται…
nnn
Αν το πουλάκι που σας έλεγα άκουσε ορθά όσα ειπώθηκαν σε αυτή την κλειστή σύσκεψη, τα στοιχεία που αναφέρονται στην άρτι παραληφθείσα εξ Αμερικής λίστα είναι εντυπωσιακά. Και τούτο γιατί υπάρχουν και ονόματα πρώην υπουργών (τεσσάρων συνολικά), καθώς και καμιά πενηνταριά στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Αν όντως υπάρχουν τα ονόματα των υπουργών, θα πρέπει η δικογραφία να σταλεί αμέσως στη Βουλή για τα περαιτέρω. Βεβαίως ένα πρόσωπο που το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα δεν είναι ταυτόχρονα και ένοχο, αλλά όλα αυτά θα τα κρίνουν οι ανακριτικές αρχές, καθώς και οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
nnn
Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πολιτικά πλήρως την υπόθεση της Novartis, αν και παράγοντες της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια σπέκουλα με όχημα τη Novartis για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών που θα υπερβαίνουν την ίδια τη δικογραφία.
Ο Τσίπρας στον «Αστερόκοσμο»
Η Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη για το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ετοιμάζεται για να υποδεχθεί και πάλι τον Αλ. Τσίπρα την Πέμπτη.

Υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας να μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί κάθε 15 ημέρες και θέλει να κρατήσει αυτή την υπόσχεσή του, μόνο που αυτή τη φορά θα «ανέβει» συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μουζάλα γιατί, όπως έμαθα, έχει σκοπό να επισκεφθεί τον «Αστερόκοσμο» στη ΔΕΘ.

Να θυμίσω ότι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους περίπου 3.500 προσφυγόπουλα από 12 δομές φιλοξενίας προσφύγων του Νομού Θεσσαλονίκης θα διαβούν τις πύλες του χριστουγεννιάτικου «Αστερόκοσμου» (που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης) για να απολαύσουν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, να χαρούν παιχνίδια του χριστουγεννιάτικου πάρκου, να νιώσουν το εορταστικό πνεύμα των ημερών και να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό.

Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;
Σήκωσε, μαθαίνω, το… γάντι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης και απάντησε μέσω… άρθρου στον υπεύθυνο της ΝΔ για την Παρακολούθηση του Μνημονίου Στέλιο Πέτσα ο οποίος είχε καταγγείλει ως «μνημείο αδιαφάνειας» την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016.

Ο κ. Πέτσας είχε υποστηρίξει προσφάτως μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση παρουσιάζει τα στοιχεία εσόδων και δαπανών με «φτιασιδώματα» και με λογιστικές πρακτικές «κάτω από τη γραμμή» (below the line), υποστηρίζοντας ότι σε μια χώρα που έχει υποφέρει πολύ από τη ρετσινιά των «Greek Statistics» επιβάλλεται πλήρης διαφάνεια. Αν οι αναφορές αυτές γίνονταν από οποιονδήποτε άλλο δεν θα είχαν τόση αξία και ίσως να μην ενοχλούσαν τον κ. Κουτεντάκη. Αλλά γίνονται από τον κ. Πέτσα ο οποίος προέρχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο οποίο έχει θητεύσει μάλιστα ως προϊστάμενος των Εσόδων.

Οταν λοιπόν κάποιος σαν τον κ. Πέτσα, ο οποίος είναι «σαρξ εκ σαρκός» του Γενικού Λογιστηρίου, καταγγέλλει «φτιασιδώματα», αυτό γίνεται με τη συναίσθηση ότι δεν καταγγέλλονται μόνον οι κυβερνώντες αλλά και οι ίδιοι οι συνάδελφοί του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό ήλθε να υπενθυμίσει στον κ. Πέτσα και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος θα ήταν υπηρεσιακός του προϊστάμενος στο ΓΛΚ αν το στέλεχος της ΝΔ δεν είχε αποσπαστεί στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και οι συνάδελφοί του διερωτήθηκαν για τον κ. Πέτσα: «Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;».

HeliosPlus