Σε λίγες ώρες ανατέλλει το 2017, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καταλάβει ποιες είναι οι επείγουσες προτεραιότητες της χώρας για τη νέα χρονιά.
Εξακολουθεί να πολιτεύεται με ψευτομαγκιές, να κατηγορεί την αντιπολίτευση για κάθε κυβερνητική αβελτηρία, να επανέρχεται στον λαϊκισμό του 2014 και να στρέφεται πάλι κατά των Γερμανών και των νεοφιλελεύθερων κέντρων που δήθεν επιβουλεύονται την Ελλάδα.
Και όλα αυτά για τα μάτια του κόσμου. Γιατί, επί της ουσίας, στέλνει ταπεινωτικές επιστολές όπου δεσμεύεται για απόλυτη υποταγή στους στόχους και στις διαδικασίες του Μνημονίου υποσχόμενη και αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα για τυχόν παρεκκλίσεις.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει ότι το κορυφαίο ζητούμενο του 2017 είναι το κλείσιμο –εδώ και τώρα –της δεύτερης αξιολόγησης, η επείγουσα επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσοτέρων θέσεων εργασίας.
Η ανεργία στη χώρα φτάνει το 1,1 εκατομμύριο, με περισσότερους από 750.000 ανέργους να βρίσκονται εκτός εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες –έχουν δηλαδή μηδενικό εισόδημα. Ενας στους δύο νέους δεν μπορούν να βρουν δουλειά και σχεδόν 500.000 έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους!
Το σύνθημα της κυβέρνησης (αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) θα έπρεπε να είναι ένα. «Κάνουμε το παν για να βρούμε δουλειά στα παιδιά σας, για να φέρουμε πίσω τους πτυχιούχους που μετανάστευσαν, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για όλους τους ανέργους».
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση κάνει «πονηριές», με το επίδομα των συνταξιούχων, ανοίγοντας μέτωπα με τους δανειστές. Καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης –που όπως όλα δείχνουν πάει για τον Μάρτιο. Και παγιδεύεται στα βαθιά νερά της πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες μία – μία στρέφονται προς τα δεξιά και δεν θέλουν με τίποτα να ακούσουν για νέες χάρες προς την Αθήνα.
Παράλληλα, δεν κάνει τίποτα για να ξεκινήσουν ακόμη και οι ελάχιστες επενδύσεις που έχουν αποφασισθεί στη χώρα (Ελληνικό, 14 αεροδρόμια, Αστέρας Βουλιαγμένης κ.λπ.).
Το στοίχημα της Ελλάδας –το οποίο ακόμη δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας –δεν είναι να δώσει φιλοδωρήματα τριακοσίων ευρώ τον χρόνο σε κάθε συνταξιούχο. Αλλά να προσελκύσει, με κάθε τρόπο, ξένες επενδύσεις αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, να πετύχει σταθερή ανάπτυξη άνω του 3% για τουλάχιστον μία πενταετία και να προσφέρει δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που θα ανακουφίσουν την καθημαγμένη ελληνική κοινωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ