Σήμερα θα σας αποκαλύψω με λεπτομέρειες πώς αποφασίστηκε το εφάπαξ δώρο των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με την περιβόητη απολογητική επιστολή Ευ. Τσακαλώτου προς τους εταίρους. Η αρχική ιδέα που είχαν επεξεργαστεί από κοινού οι κ.κ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης προέβλεπε τη χορήγηση βοηθήματος σε συνταξιούχους και σε παιδιά πάμπτωχων οικογενειών με εισόδημα πενιχρό, κάτω δηλαδή από το όριο της φτώχειας…
nnn
Αφορούσε τον ίδιο αριθμό δικαιούχων, 1.600.000, αλλά το ποσό ήταν μικρότερο, περίπου 450 εκατ. ευρώ. Ηταν έτσι δομημένη η πρόταση ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις με τους εταίρους. Εναλλακτικά όμως υπήρχε και η ιδέα για τη χορήγηση του δώρου μόνον στους συνταξιούχους, πλην όμως δεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
nnn
Κατά τη μεταφορά της πρότασης στο Μέγαρο Μαξίμου και από μια αστοχία του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκη (ο οποίος να σημειώσω διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και με το κόμμα), οι επιτελείς του Μεγάρου έδειξαν να ενθουσιάζονται περισσότερο με την εναλλακτική πρόταση παρά με τη βασική…
nnn
Κατά σύμπτωση, εκείνες τις ημέρες οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης απουσίαζαν στο εξωτερικό. Και η επιλογή του μέτρου έγινε ερήμην τους. Οταν το πληροφορήθηκαν, ήταν πλέον αργά. Οι επιτελείς του Μαξίμου είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν το δώρο στους συνταξιούχους και όλα είχαν κριθεί, παρά τις επιφυλάξεις ή, εάν θέλετε, τις διαμαρτυρίες του υπουργείου Οικονομικών. Διαμαρτυρίες γιατί οι δύο υπουργοί γνώριζαν εξ αρχής ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τους εταίρους.
nnn
Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι. Και χρειάστηκε η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου για να επαναφέρει τις σχέσεις μας με τους εταίρους σε σχετική ισορροπία.

Ο Κυριάκος και το Atlantic Council
Πολύ συχνά και δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις επαφές που έχει με διάφορα πρόσωπα ώστε να επιτύχει την ανανέωση της ΝΔ. Πολλούς από αυτούς που βλέπει τους θέλει ακόμα και υποψήφιους βουλευτές στο κόμμα του ή ακόμα στελέχη που θα στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό, όταν και όποτε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σπανίως αποκαλύπτει με ποιους συναντάται. Ποιος ξέρει γιατί. Αλλά τίποτε κρυπτόν υπό την παρούσα στήλη…
nnn
Δεν νομίζω ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ΗΠΑ χρειάζονται ιδιαίτερη επιμέλεια, δεδομένου ότι εκείνος και οι συνεργάτες του φροντίζουν να τις κρατούν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, πηγή μου μέσα στη Νέα Δημοκρατία με ενημέρωσε πως μεσοβδόμαδα ο Κυριάκος συναντήθηκε με έναν διακριμένο Ελληνα της ομογένειας που προσφάτως έχει αναλάβει υψηλά καθήκοντα στο «Atlantic Council», τη σημαντικότερη δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Θάνο Κατσάμπα, ο οποίος μόλις το τελευταίο διάστημα τοποθετήθηκε ως ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Επιχειρηματικού και Οικονομικού Προγράμματος (Global Business and Economics Program) του Atlantic Council.
nnn
Το τι συζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον κ. Κατσάμπα δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, ωστόσο η πηγή μου στην οδό Πειραιώς με ενημέρωσε πως ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές προσβάσεις στο Ταμείο, αλλά και πολύτιμες διασυνδέσεις με οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ που σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Με δυο λόγια, ψάχνει να βρει επαφή με τον νέο πλανητάρχη.
Οι αριστεροί εκατομμυριούχοι


Δυο ειδών κατηγορίες συριζαίων αποκαλύπτονται με τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Η κατηγορία «αριστερά πορτοφόλια εξωτερικού» (για τους συριζαίους υπουργούς αλλά και βουλευτές που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό) και η κατηγορία «αριστερά πορτοφόλια εσωτερικού» (για τους συριζαίους που έχουν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες, ιδιοκτήτες δεκάδων ακινήτων ή που εμφανίζουν τεράστια εισοδήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις ιδεολογίες τους. Προτού προχωρήσω σε ονόματα και παραδείγματα, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν ώστε να μην περικοπούν οι μισθοί τους, γκρίνιαξαν για την εισφορά που τους επέβαλε το κόμμα, δήθεν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και αρνήθηκαν να παραδώσουν το βουλευτικό τους αυτοκίνητο, παρά τις προτροπές του Πρωθυπουργού για οικονομίες λόγω μνημονίων και κυρίως για να μην προκαλούν.
nnn
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η διάσωση της χώρας ανατέθηκε σε… εκατομμυριούχους! Το ίδιο και η προστασία των αδυνάτων έναντι της πλουτοκρατίας. Πώς διαφορετικά μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο Δ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομικών (μέχρι πρότινος διαχειριστής του αμερικανικού Ινστιτούτου LEVI –που εάν δεν κάνω λάθος χρεοκόπησε) και η σύζυγός του Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, εμφανίζονται με διαφορά οι πιο πλούσιοι της κυβέρνησης με πάνω από τρία εκατ. δολάρια (για την ακρίβεια 3,14 εκατ. δολάρια) σε καταθέσεις εξωτερικού (HSBC, JP MORGAN κ.ά.). Στην ίδια κατηγορία, δηλαδή «πορτοφόλια εξωτερικού», ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με καταθέσεις σε λίρες Αγγλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τέσσερις συνολικά τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC, δύο εκ των οποίων στην Αγγλία. Η δε σύζυγός του διαθέτει μικροκαταθέσεις σε αγγλικές και ισπανικές τράπεζες. Τόσο όμως ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης δικαιολογούν τις καταθέσεις τους επειδή εργάζονταν στο εξωτερικό. Ενός άλλου υπουργού, ο οποίος έχει αρμοδιότητα να ανακαλύπτει και να αποστέλλει στους οικονομικούς εισαγγελείς όσους διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, η σύζυγος εμφανίζεται με καταθέσεις σε τράπεζα του εξωτερικού.
nnn
Και τα μέλη τού… Golden Left Club του κυβερνώντος κόμματος αυξάνονται και πληθύνονται. Ας σταθώ σε μερικούς. Οχι τόσο στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη (από τους πλουσιότερους συριζαίους), αφού μου λένε ότι μπορεί να τα δικαιολογήσει λόγω της ευρωπαϊκής ιδιότητάς του, όσο στη… Φρόσω. Η Ευφροσύνη (Φρόσω) Καρασαρλίδου εμφανίζει τραπεζικούς λογαριασμούς (κοινούς με τον σύζυγό της βιοτέχνη Παν. Παρχαρίδη) ύψους 636.713 ευρώ. Μάλιστα τα 159.382 ευρώ εξ αυτών είναι «παρκαρισμένα» στην UBS της Ελβετίας. Η εν λόγω βουλευτής δήλωσε ότι κατέχει τρία αυτοκίνητα (το ένα σε ακινησία) και ο σύζυγός της άλλο ένα. Δεν ξέρω εάν διαθέτει και βουλευτικό, αλλά δεν το αποκλείω.
nnn
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, εκτός από τις καταθέσεις της στο εξωτερικό (στη ΝΑΤWEST), διαθέτει ακόμα 10 ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο. Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (και από τους πλέον γνώριμους στα τηλεοπτικά παράθυρα) Γιάννης Μπαλάφας, που πρωτομπήκε στη Βουλή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του 2014 τραπεζικές καταθέσεις 449.754 ευρώ, εμφανίζεται να προχωρά σε αγορές ακινήτων (σε μερίδια σε διαμερίσματα, καταστήματα, οικίες κ.ά). Το ρεκόρ πάντως στην κατοχή ακινήτων διαθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιώργος Δημαράς, ο οποίος έχει συνολικά 62 εγγραφές για ακίνητα, εκ των οποίων τα 24 είναι πάρκινγκ. Και ακόμα αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς!
Κόμμα πολιτικών… αστέγων

Νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Το έψαξα και σας δίνω την περίληψη: Οχι! απαντούν οι συντελεστές της προσπάθειας. Αλλά πρόκειται για ένα νέο, ενωμένο προοδευτικό κίνημα που θα μιλήσει στο 30% των ελλήνων πολιτών που αισθάνονται πολιτικά άστεγοι.
nnn
Μετά από πολλές απόπειρες ο χρόνος, λένε, είναι σωστός μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει ως εθνικολαϊκιστικό κατασκεύασμα της κρίσης, η δε ΝΔ αναδιοργανώνεται στα πρότυπα του παρελθόντος.
nnn
Η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και ο Γ. Μεϊμάρογλου δουλεύουν πάνω σε ένα σχέδιο μιας πρόσκλησης για μια ιδρυτική συντακτική συνέλευση (κάτι σαν το Επινέ της Γαλλίας) με διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση με πειστικό σχέδιο για αλλαγή πλεύσης της χώρας και θα το παρουσιάσουν στις 15 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Στόχος όχι ένα κόμμα μπαλαντέρ του ενδιάμεσου χώρου αλλά ο άλλος Πόλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ