Οι μυλόπετρες του χρόνου


Αυτό ήταν, τέλειωσε μία ακόμη χρονιά. Είναι καταπληκτικό το πόσο εύκολα κυλούν τα χρόνια: τικ τακ, τικ τακ, ασταμάτητα τα ρολόγια· χρατς χρατς γυρίζουν οι σελίδες των ημερολογίων και φεύγει ο χρόνος, όπως μέσα από τα δάχτυλά μας το νερό όταν προσπαθούμε να το πιούμε με τη χούφτα από βουνίσια πηγή. Εφευρέθηκαν τα ποτήρια και το νερό το φυλακίζουμε, αλλά μηχάνημα που να φυλακίζει τον χρόνο ακόμα δεν βρήκαμε.
Εντάξει, το ξέρω: ούτε τα ρολόγια κάνουν πλέον τικ τακ, ούτε γυρίζουμε σελίδες ημερολογίων –τα έχουν αναλάβει ηλεκτρονικά συστήματα όλα αυτά και ο χρόνος κυλά σιωπηλά, όπως την εποχή που δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα μηχανικά ρολόγια. Κοιτούσαν το στερέωμα τότε οι άνθρωποι για να μάθουν πού βρίσκονται μέσα στον χρόνο. Εχουμε αναθέσει σε μηχανές να κοιτούν το στερέωμα και εμείς το βλέπουμε στις οθόνες.
  • Εκεί (παρεμπιπτόντως, όταν κουραζόμαστε να κοιτάμε το στερέωμα), βλέπουμε και τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Και τι συμπέρασμα να βγάλουμε; Εχει κάποια σημασία αν το ζεύγος Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου έχει εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Κασιδιάρης είναι φτωχός; Τον προτιμάμε ως πληβείο που θα σώσει τους πληβείους; Σημασία έχει πως και οι τρεις πέρυσι ήσαν υπέρ του Grexit, οπότε τα δολάρια θα αποκτούσαν πολλαπλάσια αξία στην Ελλάδα –αυτό, δεν θα αφήσουμε τις μυλόπετρες να το αλέσουν.
  • Ούτε οι επενδύσεις και οι αποταμιεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (που μας γλίτωσε από το Grexit) μας αφορούν –αλλά μας καίει το «η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την ευρωζώνη στη διάλυση», όπως έγραψε σε βαθυστόχαστο άρθρο του προορισμένο να το διαβάσουν οι ανά τον κόσμο αγγλόφωνοι αριστεροί διανοούμενοι. Διότι σημαίνει πως θα μας σέρνει από πολιτική διαπραγμάτευση σε πολιτική διαπραγμάτευση και εμείς θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη φτώχεια.
  • Αναρωτιέμαι: με πολιτική διαπραγμάτευση απέκτησε τον πλούτο του, πήρε τα πτυχία του, έγινε καθηγητής, ο ίδιος; Δηλαδή, με ίντριγκες, συνωμοσίες, παρακάλια, παρεμβάσεις φίλων, χρήση δύναμης; Ή τηρώντας τους κανόνες; Αν με τον πρώτο τρόπο, πρέπει να απαλλαγούμε το συντομότερο από αυτόν, είναι επικίνδυνος τυχοδιώκτης και απατεώνας.
Αν με τον δεύτερο, γιατί θέλει να μην τηρεί τους κανόνες; Τον αδίκησαν και θα μπορούσε να είναι πρύτανης της Οξφόρδης αντί καθηγητής στο Καποδιστριακό, πρωθυπουργός αντί του Τσίπρα ή και πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως άλλοι μαθητές του Eton College, αν ήταν τυχοδιώκτης και απατεώνας; Μήπως όμως απλώς δεν είχε τις ικανότητες για τέτοια αξιώματα;
Πλησιάζει στα 60, τέλος του χρόνου είναι, ας κάνει ο Τσακαλώτος τον προσωπικό απολογισμό του και ας αποφασίσει· εμείς όμως δεν θα του επιτρέψουμε να επιβαρύνει και άλλο τους δικούς μας απολογισμούς –κυρίως τους οικονομικούς (πλήρωσα με την πιστωτική κάρτα, με δόσεις, τα τέλη κυκλοφορίας, ημερολόγιό μου) –για να παριστάνει τον «προδότη της τάξης του» στο διεθνές αριστερό στερέωμα.
Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε


Πάλι παρασύρθηκα με τα πολιτικά, ενώ το θέμα μας είναι το μάταιο νεροκουβάλημα στον τρύπιο πίθο του χρόνου. Αν τουλάχιστον κάτω από τον πίθο υπήρχε φτερωτή μύλου, ρόδα που να τη γυρίζει το αδικοχαμένο νερό μας και να κάνει κάτι χρήσιμο… Αλλά και αν υπάρχει τέτοια ρόδα, μυλόπετρες γυρίζει που αλέθουν προσδοκίες, σχέδια, όνειρα, έρωτες, φιλίες, μίση –ακόμα και τις αναμνήσεις, ούτε αυτές γλιτώνουν από τη ροή του χρόνου.
  • Αλλωστε, οι ρόδες είναι επικίνδυνες, μάθαμε με πικρία όσοι είδαμε τη ρόδα της Πλατείας Συντάγματος και πεθυμήσαμε να ανέβουμε για μια βόλτα πάνω της, να εξυψωθούμε προσωρινά. Εντάξει, δεν ήταν το London’s Eye, αλλά ήταν κάτι καινούργιο, γιορταστικό. Πάει και αυτό, κάποια ελληνική τσαπατσουλιά, μη τήρηση των κανόνων, είπαν οι ειδικοί –αλλά τι τον νοιάζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφού μπορεί, όποτε θέλει, να καβαλάει στο London’s Eye;
  • Στο Πεδίον Αρεως ευτυχώς λειτουργεί η Χριστουγεννιάτικη Αγορά για τη φτωχολογιά που την Ερμού θα την αντίκριζε μόνο από τα ύψη της ρόδας, αν γύριζε. Πάνε χρόνια πολλά, διαμαρτυρόμουν τότε στις σελίδες σου για την αναστάτωση που έφερναν στο Πάρκο οι αγορές και οι εκθέσεις –παλιές πολυτέλειες, τώρα αποτελούν τη σωτηρία του: για μερικές ημέρες μπορούν να περπατήσουν εκεί καταναλωτές, αργόσχολοι, οικογένειες, παιδιά. Ολον τον υπόλοιπο χρόνο είναι βρώμικος και επικίνδυνος τόπος.
Οργανώνουν και γιορτές εκεί (για να μας παρηγορήσουν για το χάλι) η Ρένα Δούρου της Περιφέρειας και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου –αυτή που συνεχώς υπόσχεται ότι θα σώσει το Πάρκο παραδίνοντάς το σε «συλλογικότητες», άλλες από τις συμμορίες ναρκεμπόρων και σωματεμπόρων που το διαχειρίζονται εδώ και χρόνια.
Γιορτές με τον προπαγανδιστικό και γελοίο τίτλο «Χριστούγεννα με την Περιφέρεια» –ούτε καν αναφέρεται στο πρόγραμμα πως θα λειτουργεί αγορά, μήπως και κατηγορήσουν οι σύντροφοι των «συλλογικοτήτων» τις κυρίες της Περιφέρειας, που θα κάνουν τα ψώνια τους στην Ερμού, ότι «εμπορευματοποιούν δημόσιους χώρους». Δεν με ενδιαφέρει από πού ψωνίζουν ή αν είναι πλούσιοι αυτοί που μας κυβερνούν, ημερολόγιό μου· δεν ανέχομαι όμως να ανεβαίνουν στην πλάτη μου για να επιδεικνύουν τα αριστερά τους φο μπιζού.
  • Την ευρωβουλευτή κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε για υποκρισία: είπε ευθαρσώς ότι τα 340.000 ευρώ που μαζεύτηκαν από δωρεές μετά τη φρικτή επίθεση που δέχθηκε ως «μετανάστρια, συνδικαλίστρια και γυναίκα», τα δικαιούται –όπως και τον ανεπαρκή μισθό της ευρωβουλευτού, φυσικά.
Αλλά μήπως –τέλος του χρόνου είναι –αξίζει να αναλογιστεί αν, εκτός από επαγγελματίας πολιτικός πλέον, είναι ίσως αχάριστη και ανάλγητη; Δεν ακούσαμε να κάνει για τους πρόσφυγες ή άλλους αδικημένους κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκαναν άλλοι για την ίδια, ούτε να τους δωρίζει κάτι από τους μισθούς της και τις δωρεές.
  • Τέλος πάντων· το νερό κυλάει συνεχώς μέσα από τη χούφτα μας, αν περνάει όμως από κατάλληλα πετρώματα, αφήνει και κάποια ψήγματα χρυσού που δεν φθάνουν ως τις μυλόπετρες· θα ξεχαστούν όσα κατέγραψα –αν, φυσικά, οι υπαίτιοι δεν τα επαναλαμβάνουν.
Ας το ευχηθούμε, μόνο έτσι θα έχουμε καλή χρονιά.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Στην εκπνοή της,η δίσεκτη αυτή αλλά και του Πιθήκου η χρονιά μετέτρεψε –στο πλαίσιο της ακάθεκτης γενικότερης εξαθλίωσης –και τη μεντιακή καταχνιά σε έρεβος.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΕΝΟΣ
nnn
Σήμερα, από αυτή την απίθανη επικοινωνιακή εξέλιξη παγκοσμίως, μόνο τα γραμματοκιβώτια πλατειών και εφημερίδων παραμένουν αλώβητα, εξ ου και αναφωνούν δημοσίως: δεν θα κλείσουμε ποτέ, σύντροφε Διόδωρε!
ΤΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΝΩ, ΑΒΑΔΑΙΟΣ
nnn
Το 1922 ο παππούς μου σάλπιζε συνεχώς «νομή», μέχρι τη Σμύρνη, για να μη σπάσει καμιά δούγα στο σαπιοκάραβο από τα κλωτσοπατήματα των νηστικών μουλαριών στο αμπάρι –«Κούρεμα χρέους» σημαίνει «βαράτε νομή» με σαλπιγκτή τον Τσίπρα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
Υ.Γ.: Διόδωρε, κρατάτε γερά. Λίγα είναι τα ψωμιά του νέου Ηρόστρατου!
nnn
Τους έμεινε η χαρά στα αυτιά. Το «Βήμα» είναι εδώ –έστω και λαβωμένο.
Γ. Κ. @OTENET.GR
nnn
Μην τους κάνετε τη χάρη να σας κλείσουν.
Μην αφήσετε να ζωγραφιστεί στο μίζερο πρόσωπό τους το χαμόγελο της νίκης.
Μην αφήσετε εμάς που μεγαλώσαμε με τα «Νέα» και το «Βήμα»να μείνουμε ανέστιοι.
Μην αφήσετε το απόλυτο κακό να θριαμβεύσει.
Δηλώνω πως από το υστέρημά μου θα διαθέσω το ποσό των 1.000 ευρώ στο ταμείο που πρέπει να δημιουργήσετε για τη στήριξη των εφημερίδων μας.
Κινητοποιήστε τους αναγνώστες και τους φίλουςτης Δημοκρατίας και να είστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Γάτες Ιμαλαΐων είμαστε συντάκτες και αναγνώστες!!! (ενδεκάψυχες)…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ