ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ οι απαντήσεις του ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη στο εκτενές και ευθύβολο δημοσιογραφικό ερωτηματολόγιο του Βαγγέλη Ιωάννου στην τηλεοπτική παρουσίαση της εικοσάχρονης πορείας του σπουδαίου αυτού αθλητή, από τα 400 μ. και 1.500 μ. στο κολυμβητήριο στη νεανική ηλικία του, μέχρι τα 10.000 μέτρα στη θάλασσα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο (OPEN WATER)… Συχνά αποδεικνύεται ότι το κράμα είναι ισχυρότερο από το αμιγές μέταλλο. Ετσι στο τηλεοπτικό ουσιαστικά ντοκιμαντέρ (της ΕΡΤ) ο λόγος του αθλητή, διαυγής και γενναιόδωρος, βρίσκει ένα εντυπωσιακό συνταίριασμα με την οπτική τεκμηρίωση των ορόσημων στην πολυσήμαντη αγωνιστική πορεία του.
nnn
Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ φώτισε και την παραμικρή πτυχή μιας πορείας από τα εφηβικά σκιρτήματα και τα δύσκολα μαθητικά χρόνια μέχρι την κορυφή του κύματος, όταν ακούστηκε ο ήχος της χαρμόσυνης καμπάνας στην περιλάλητη βραζιλιάνικη Κοπακαμπάνα, δηλαδή το αργυρό μετάλλιο στα 10.000 μέτρα. Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν αλλά ίσως το πιο σημαντικό αφορούσε την παράλληλη πορεία του σωματικού κόπου και μόχθου με τη νίκη του μυαλού και της ψυχής καθώς συνέκλιναν και ταυτίστηκαν με την κατάκτηση του μεταλλίου.
nnn
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ η «ερμηνεία» στάση ζωής του ολυμπιονίκη, υποπλοιάρχου εν ενεργεία του Πολεμικού Ναυτικού, όταν απέκλεισε κατηγορηματικά την πρόθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να κατατεθεί ένσταση ως προς τον τερματισμό του ως δεύτερου με την ίδια επίδοση του πρώτου. Αποκαλύφθηκε όχι από τον ίδιο (αλλά από τον πρόεδρο της ΕΟΕ) ότι δήλωσε πως δεν θα ανέβαινε στο βάθρο αν γινόταν ένσταση. Ούτε η ελάχιστη σκιά στη θέση του. Γεγονός που του προσπόρισε δίκαια το αξιοζήλευτο έπαθλο Ηθους – Ευ Αγωνίζεσθαι (γνωστού ως FAIR PLAY) των ελλήνων αθλητικών δημοσιογράφων (ΠΣΑΤ) για το 2016.
nnn
ΙΣΧΥΡΟ ερέθισμα στην όλη πολιτεία του ολυμπιονίκη οι τεχνικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις του συντρόφου του στη δύσκολη πορεία ομοσπονδιακού προπονητή (και του Ολυμπιακού) Νίκου Γέμελου αλλά και οι δηλώσεις –εγκωμιαστικές –του μεγάλου αντιπάλου και φίλου, εκτός νερού, Τόμας Λουρτζ. Συμπερασματικά, ένα πολυδιάστατο μάθημα αυτογνωσίας για τον αθλητή και μιας de profoundis πληροφόρησης του φιλάθλου. Κατάθεση ψυχής και νου αντάξια ενός ολυμπιονίκη, τον οποίο θα αξιοποιήσει στο έπακρο, όπως πληροφορούμεθα, η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ