από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Μέτοχοι του «Βήματος» είναι οι έλληνες πολίτες

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Τύπος (τυπωμένος ή ηλεκτρονικός) δεν είναι απλώς και μόνο ένας άγγελος, ένας αγγελιαφόρος που έρχεται να κοινοποιήσει τα συμβάντα, καλά κάποτε, άσχημα και εφιαλτικά συνηθέστερα. Δεν φταίει ο αγγελιαφόρος για το φονικό. Ο ρόλος του είναι να αγγέλλει, να κοινοποιεί. Είτε μας αρέσουν τα αγγελλόμενα είτε όχι. Υπό την έννοια αυτή, ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος, αιώνες τώρα, σε όλο τον κόσμο συνιστά ένα «βήμα», μια θέση, έναν τόπο από όπου αγγέλλονται συμβάντα με παγκόσμιο ή εθνικό ενδιαφέρον. Ομως, την ίδια ώρα, από αυτό το βήμα προβάλλονται ιδέες και απόψεις, αναδεικνύονται θέματα παιδείας, πολιτισμού, τέχνης, τίθενται ζητήματα και προβλήματα εθνικά, ιδεολογικά, πολιτικά και, το δίχως άλλο, κομματικά. Ο Τύπος, παιδί της τυπογραφίας, αποτυπώνει το παρόν, διερευνά το παρελθόν, ανιχνεύει, οσμίζεται το μελλούμενο.

Αυτός ο πολλαπλός ρόλος του Τύπου, αγαθός αλλά και δαιμονικός κάποτε (και οι άγγελοι/αγγελιαφόροι έχουν πολλές φορές εκπέσει σε όντα δαιμονικά) ο ρόλος, λοιπόν, του Τύπου είναι για την πορεία ενός έθνους καθοριστικός. Ο λόγος και ο ρόλος του είναι κύριος για την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική, για την ιδεολογική και γλωσσική πορεία του έθνους. «Το Βήμα» (αναφέρω την εφημερίδα ως βασικό και εμβληματικό όργανο της ελληνικής δημοσιογραφίας) συνιστά όχι απλώς έναν Μεγάλο Χάρτη (μια άλλη Magna Charta) στον οποίο καταγράφεται και προβάλλεται το καθημερινό, το τρέχον. Ταυτόχρονα προβάλλεται η ιστορία, το παντοτινό. Σχεδόν έναν αιώνα τώρα «Το Βήμα» επιτελεί, σε καθημερινή βάση, μέσα σε δυσκολίες, προσκόμματα ποικίλα, ολοκληρωτικές εκτροπές, πολέμους κ.λπ. τον εθνικό ρόλο του: ενημερώνει, ασκεί πολιτικό έλεγχο, παιδαγωγεί, διασκεδάζει, μορφώνει.

Οι σημερινές πολιτικές αθλιότητες, οι εκβιασμοί, οι φασιστικού τύπου επεμβάσεις (όλα είναι πλέον γνωστά), δεν πρόκειται να σταματήσουν την ιστορία του «Βήματος». Δεν πρόκειται να σταματήσουν την πληροφόρηση, την κριτική, τη μορφωτική και πολιτιστική πορεία του «Βήματος» και των υπόλοιπων εντύπων του ΔΟΛ, του ραδιοφώνου κ.λπ.
«Το Βήμα» είμαστε όλοι εμείς. Εργαζόμενοι και αναγνώστες του «Βήματος». Εχουμε πίσω μας μια μεγάλη, αγαθή παράδοση. Προσβλέπουμε σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για αυτό. «Το Βήμα» (ας το καταλάβουν οι άφρονες) είμαστε εμείς, οι πολλοί. Μέτοχοι του «Βήματος» είναι όλοι οι έλληνες πολίτες.

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μωραίνει... | 27/12/2016 15:46
  Κύριε Γιατρομανωλάκη, ὅταν ἦταν κερδοφόρο τὸ Βῆμα ἔπρεπε νὰ μοιράζατε μετοχές στοὺς Ἕλληνες πολίτες. Τώρα, τί νὰ τὶς κάνουμε ; Ὁ λαϊκισμὸς στὰ καλύτερά του. Ἡ σημερινὴ κατάσταση ἔχει ἐπέλθει ὅταν ξεκίνησαν ἀναρμόδιοι -ὅπως ἐσεῖς- νὰ ἔχουν βῆμα γιὰ θέματα ποὺ δὲν εἶναι στὸ πλαίσιο τῆς ἀρμοδιότητός τους. Εἶστε ἕνα τρανταχτὸ παράδειγμα. Ἕνας ἀναγνώστης-μέτοχος τοῦ "πολυμετοχικοῦ" Βήματος.
  Μέτοχος
  απάντηση10
   
   
  αλλού γι αλλού | 27/12/2016 10:12
  τα προβλήματα στον ΔΟΛ δεν τα προκάλεσε καμία κυβέρνηση...έχετε τους μεγαλομετόχους του για τους ευχαριστείτε γι αυτα
  alex
  απάντηση11