ΤΟ ΒΗΜΑ πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» και να πληροφορεί τους αναγνώστες του «πλουραλιστικά», όπως γινόταν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Οπως το χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δυτικής μας κουλτούρας (άσχετα με το εάν πιστεύει κανείς ή όχι), έτσι και το διάβασμα του κυριακάτικου ΒΗΜΑΤΟΣ είναι αναπόσπαστο «πολιτισμικό στοιχείο» του ελεύθερου χρόνου της Κυριακής μας! Και αυτό ανεξάρτητα με το εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ιδεολογική γραμμή της συγκεκριμένης εφημερίδας.
Οπως έλεγε και ο γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ, οι εφημερίδες «είναι η προσευχή του σύγχρονου ανθρώπου»!
Υπό αυτή την έννοια είναι ακατανόητος ο αυταρχικός κομπασμός του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα από την Κρήτη ότι συνέβαλε στο «προσωρινό κλείσιμο» του ΒΗΜΑΤΟΣ (και του ΔΟΛ), δηλαδή στο κλείσιμο ενός οργανισμού που έχει ιστορία 100 χρόνων!
Ισως εν όψει Χριστουγέννων ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξανασκεφθεί σοβαρά αυτό που υποστήριζε ο Τόμας Τζέφερσον, με άλλα λόγια ένας από τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας. Εγραφε ο Τζέφερσον: «Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε μια κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή σε εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, δεν θα δίσταζα ούτε στιγμή να διαλέξω το δεύτερο, με την προϋπόθεση ότι οι εφημερίδες φτάνουν σε κάθε άνθρωπο και εκείνος είναι σε θέση να τις διαβάσει»!
Εμείς λοιπόν θέλουμε και ΤΟ ΒΗΜΑ ανοικτό και τη δημοκρατία μας σφριγηλή!
Ας σταματήσει επομένως ο πρωθυπουργός τις επιλεκτικές πιέσεις προς τις τράπεζες, γιατί πίσω από τις εφημερίδες και τους «μιντιακούς οργανισμούς» υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα!
Διαφορετικά θα καταγραφεί στην Ιστορία ως ένας από τους πιο αυταρχικούς πρωθυπουργούς! Αυτό επιθυμεί άραγε;
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ