Ηταν από τις σπάνιες φορές που το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε τις πύλες του για τους δημοσιογράφους χωρίς διακρίσεις, ίσως λόγω εορτών και ήταν ένας Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) χαλαρός και ευδιάθετος ρωτώντας μάλιστα τους δημοσιογράφους πού θα περάσουν τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι χειμώνας και θα ήθελε να πάει στο βουνό, το καλοκαίρι πάει θάλασσα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κάποια στιγμή ρωτήθηκε και για τις συνεχείς αρνητικές δηλώσεις του Σόιμπλε, με την προσθήκη ότι ο γερμανός υπουργός έχει εκνευριστεί με όσα ακούει από την ελληνική κυβέρνηση: «Τα έχει πάρει στο κρανίο» του είπαν. Και ο κ. Τσίπρας απάντησε ατάραχος: «Καλό δεν είναι αυτό; Αφού δεν γίνεται το δικό του εκνευρίζεται». Πάντως, αν και το κλίμα, όπως σας είπα, ήταν πιο χαλαρό, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Πρωθυπουργό αν είναι αισιόδοξος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους απαντά ότι «έχω πέσει από μικρός στη μαρμίτα αισιοδοξίας».


Ποιος γράφει την επιστολή Τσακαλώτου
Σας έχω νέα από την περίφημη συνεδρίαση του Eurogroup όπου συζητήθηκε το θέμα της άρσης της αναστολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Οπως γνωρίζετε είχε επιβληθεί μετά το δώρο Τσίπρα προς στους συνταξιούχους. Μαθαίνω λοιπόν από τους πράκτορές μου ότι το κλίμα της αντιπαράθεσης ήταν τέτοιο που δεν διευκολύνει καθόλου την ελληνική διεκδίκηση. Για να καταλάβετε τι εννοώ σας πληροφορώ ότι περίπου δέκα εκπρόσωποι κρατών-μελών της ευρωζώνης ήταν άκρως επιθετικοί προς την ελληνική κυβέρνηση, ταυτιζόμενοι ουσιαστικά με τη γραμμή Σόιμπλε.
nnn
Υπήρχαν και άλλοι επτά ή οκτώ που δεν άνοιξαν καθόλου το στόμα τους. Δεν πρόσφεραν δηλαδή καμία βοήθεια στην ελληνική πλευρά. Ακόμα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τόμας Βίζερ που για καιρό αντιμετωπίζει με μεγάλη ευελιξία τις ελληνικές υποθέσεις αναγκάστηκε να είναι επικριτικός προς την Ελλάδα. Και αυτό γιατί τα κείμενα των τελευταίων συμφωνιών της Ελλάδας με τους εταίρους ομιλούν σαφώς για συναίνεση πριν από την ανακοίνωση και την εξαγγελία των όποιων παροχών.
nnn
Κάπως έτσι, σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης επιβλήθηκε και η επιστολή Τσακαλώτου η οποία, σας αποκαλύπτω, λέγεται ότι την έγραψε ο κ. Βίζερ.
nnn
Το ζήτημα είναι ότι σε αυτό κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης δεν πρόκειται να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν πρόκειται αυτή να αποσυνδεθεί από τα μέτρα για το χρέος. Το πιθανότερο είναι ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα παραταθεί και ίσως πάει προς την άνοιξη παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ολοκλήρωση στις 26 Ιανουαρίου.
Κλαρίνα για την Ολγα


Μόλις ακούσει κλαρίνο ή λαούτο η Ολγα Γεροβασίλη αμέσως το ρίχνει στον χορό. Ανά πάσα στιγμή έρχεται στο κέφι. Να σκεφθείτε ότι την επισκέφθηκαν στο γραφείο της μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για να της πουν παραδοσιακά κάλαντα συνοδεία κλαρίνου και λαούτου. Και εκεί που έψαλλαν τα κάλαντα το γλέντι άναψε και η υπουργός το έριξε στον χορό. Ομως προφανώς θα σκέφθηκε ότι είναι μεν ημέρες γιορτής αλλά όχι για όλους τους Ελληνες, κυρίως για τους συνταξιούχους και τους ανέργους, και έκανε και πολιτικές δηλώσεις. Για τους συμπολίτες μας, νομίζετε, που υποφέρουν (πώς άλλωστε μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο με το κλαρίνο δίπλα της); Οχι, έκανε δηλώσεις για την… κυβέρνηση: «Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε…» είπε και πέρασε από τα γραφεία των εργαζομένων του υπουργείου της για να ευχηθεί και στους υπαλλήλους. Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ το κέφι καλά κρατεί.
Οι ευχές των γαλάζιων
Δεν το συνηθίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης (από τότε που έγινε αρχηγός κόμματος) να κάθεται στη Βουλή ανάμεσα στους βουλευτές του. Ποιος ξέρει το γιατί; Κάθεται στην πρώτη σειρά, στο έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έως εκεί. Το βράδυ όμως της ονομαστικής ψηφοφορίας για τον ΦΠΑ των νησιών (και μετά την μπάλα που είχε παίξει με τους αστέγους) ο κ. Μητσοτάκης είχε κέφια και πήγε να συναντήσει τους βουλευτές του στα έδρανα. Τους ευχήθηκε χρόνια πολλά, έπιασε με μερικούς κουβέντα και γενικά φαινόταν χαρούμενος.
nnn
Ακολούθησε η «περιοδεία» της Ντόρας Μπακογιάννη ανάμεσα στους «γαλάζιους» βουλευτές. Ευχήθηκε και αυτή, λέγοντας ότι θα είναι στο Καρπενήσι, οι πόρτες του σπιτιού της θα είναι ανοικτές και όποιος ή όποια θέλει μπορεί να περάσει. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα το χάλασαν οι οδηγίες προς τους βουλευτές να ετοιμάσουν εντός των εορτών τα σημειώματά τους για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα της ΝΔ (κατ’ ακρίβεια για το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης). Αλλοι έλεγαν ότι θα ήταν προτιμότερο το πρόγραμμα αυτό να ανακοινωθεί ενωρίτερα (έστω και αποσπάσματά του), άλλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί ολόκληρο, ώστε να αυξηθεί η σοβαρότητά του.

HeliosPlus