από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Όχι μόνο Τουρισμός!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έχει γίνει άραγε κατανοητό ότι η μέγιστη αδυναμία μας στον οικονομικό τομέα είναι το ασθενές παραγωγικό μας δυναμικό; Ότι αυτό κυρίως ευθύνεται για την ανεργία μας, για την έκπτωση στους μισθούς και στις συντάξεις αλλά και για το υψηλό επίπεδο των τιμών παρά τη μεγάλη μείωση των μισθών μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας καλύπτεται από εισαγωγές;

Η φθίνουσα πορεία της εγχώριας παραγωγής ξεκίνησε το 1981 και προοδευτικά επιταχύνθηκε μετά από την ένταξή μας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, οπότε οι εισαγωγές έγιναν πιο προσιτές και ο υπέρογκος δανεισμός μας δημιούργησε υπερβολική ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.

Η δε ελεύθερη εισαγωγή πολύ φθηνών προϊόντων από την Ασία δεν άφησε πλέον κανένα περιθώριο επιβίωσης σε πάμπολλες παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν ή μετατράπηκαν σε εισαγωγικές διότι δεν θέλησαν ή δεν κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στις επελθούσες αλλαγές των συνθηκών της αγοράς. Και με την κρίση που έφερε σκληρά μέτρα και αβεβαιότητα, πολλές παραγωγικές μονάδες μας μετακόμισαν σε διπλανές χώρες με εγγυήσεις και μικρότερη φορολογία.

Όταν όμως κλείνεις την παραγωγή ή την εξαναγκάζεις να μετακομίσει αλλού (π.χ. στη Βουλγαρία) χάνεις και τις υποδομές εκείνες, κυρίως εξειδικευμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ύπαρξη των οποίων είναι αναγκαία για την ανάπτυξη αξιόλογων παραγωγικών μονάδων (ας αναφερθεί λ.χ. ότι η ΤΟΥΟΤΑ αναθέτει το ήμισυ της παραγωγής της σε περισσότερους από 50.000 υπεργολάβους).

Αν χάσεις αυτές τις υποδομές (π.χ. τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος) έχεις μηδενίσει και μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και άλλων μεταποιητικών μονάδων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς υποστήριξη. Και το να στήσεις από την αρχή ένα τέτοιο πλέγμα επιχειρήσεων είναι πλέον δυσχερέστατο, λόγω της ενιαίας αγοράς και της παγκοσμιοποίησης.

Η λύση στον Τουρισμό;

Έτσι τώρα, όλη η προσπάθεια για τον προσπορισμό και την εξοικονόμηση συναλλάγματος τείνει να εστιασθεί στον Τουρισμό. Σε μια δραστηριότητα δηλαδή που στηρίζεται στην ωραιότητα και στο καλό κλίμα της χώρας μας. Σωστό! Απειλεί όμως (ελλείψει σχεδίου και υγειούς ελέγχου) το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά και ευνοεί το ξεπούλημα ακινήτων σε ξένους και την κατάθεση του τιμήματος σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ενθαρρύνει επίσης την υπεροικοδόμηση των παραλίων και τη χρέωση της χρήσης των ακτών, αποδίδει μέρος μόνο των οφειλόμενων φόρων και παρέχει εργασία σε φθηνούς ανασφάλιστους – σε σημαντικό βαθμό αλλοδαπούς - το πολύ για ένα τετράμηνο το χρόνο. Έτσι προκύπτει και πρόβλημα απασχόλησης και ασφάλισής τους κατά τους υπόλοιπους οκτώ μήνες του χρόνου.

 Και για τους περισσότερους επιχειρηματίες υπάρχει η τάση του «να βγάλουμε τόσα στο τετράμηνο ώστε να μας καλύψουν για ολόκληρο το χρόνο», πράγμα που κρατάει ψηλά τις τιμές και ενθαρρύνει την τάση για φοροδιαφυγή. Ανάλογα ισχύουν και για τις δορυφορικές του Τουρισμού επιχειρήσεις.

Διερωτώμαι εδώ αν πράγματι επιθυμούμε να είμαστε ένας φθηνός προορισμός και να
πλημμυρίζουν αυτή τη μποέμ χώρα της ανεξέλεγκτης χαλαρότητας υπερβολικά πολλοί τουρίστες ή μήπως να έρχονται λιγότεροι αλλά με ψηλότερα εισοδήματα σε μια πιο εύρυθμη και πιο ποιοτική χώρα;

Η πιο ανεξέλεγκτη όμως αδυναμία του Τουρισμού είναι το ότι βασίζεται στην ευχή της αθρόας άφιξης ξένων τουριστών. Τι θα γίνει όμως όταν κάποιες χρονιές (βλ. Τουρκία 2016) οι αφίξεις μειωθούν δραστικά; Είναι πολύ εύκολο οι εισπράξεις από τουριστικές δραστηριότητες να πέσουν ξαφνικά στο ½ και στο ⅓ λόγω π.χ. απειλής πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών ή και οικονομικής στενότητας στις βόρειες χώρες.

Αν λοιπόν η οικονομία στηριχθεί κυρίως στον Τουρισμό τότε όλα θα καταρρεύσουν διότι άλλα δανεικά δεν διατίθενται. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε ακμή και άλλες οικονομικές δραστηριότητες για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από ξένους επισκέπτες και από τις εισαγωγές. Έτσι κάνουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες με τουριστικό ενδιαφέρον.

Τα προφανή και αναγκαία

Είναι από πολύ καιρό γνωστό το τί θάπρεπε σχετικά να έχει γίνει αλλά επί οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έγινε ουσιαστικά τίποτε. Πέραν λοιπόν της δυνατότητας παραγωγής αγροτικών προϊόντων με πιο σύγχρονες μεθόδους, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και με πιο οργανωμένη συνεταιριστική δράση, επιβάλλεται και η παραγωγή εξειδικευμένων μεταποιητικών προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. είδη συσκευασίας, είδη και υπηρεσίες που απευθύνονται στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ιατρική έρευνα, Software, συσκευές έρευνας και διάσωσης, ηλεκτρονικό
εμπόριο κλπ).

Χρειάζονται επειγόντως δομικές αλλαγές στη Νομοθεσία και στο Κράτος, μείωση φορολογίας, τόνωση της επιστημονικής έρευνας, απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, αξιοκρατική υποστήριξη και δανειοδότηση των αξιόλογων μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε οποιονδήποτε τομέα (και όχι των εργολάβων δημοσίων έργων). Η έμφαση ας δοθεί στις εξαγωγές διότι αυτές απευθύνονται σε μια τεράστια αγορά που είναι πλέον προσβάσιμη λόγω Διαδικτύου και διότι αναγκάζουν την παραγωγή να παραμένει διεθνώς ανταγωνιστική.

Πρωτίστως όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά, καλή οργάνωση, κρατική υποστήριξη (ή έστω μη παρεμπόδιση), διαφάνεια και συνέπεια στη φορολογική κυρίως πολιτική.

Παράλληλα όμως πρέπει όλοι, πολίτες, ηγεσίες και ΜΜΕ, να κατανοήσουν τα σφάλματά τους του παρελθόντος, να συνεργαστούν και να κατατοπιστεί επισήμως η κοινή γνώμη για το τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να εννοήσει επί τέλους ο κόσμος τί πραγματικά συμφέρει αυτόν και τα παιδιά του και γιατί.

Μόνον έτσι οι πολλοί θα νοιώσουν κάποια σιγουριά και θα υποστηρίξουν τα μέτρα. Μόνον έτσι θα λειτουργήσει η Δημοκρατία.

Πόσοι άραγε πιστεύουν ότι κάποια από αυτά τα “πρέπει” θα πραγματοποιηθούν; Αν οι περισσότεροι απαντήσουν «ελάχιστα» τότε θα πει ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ πραγματικά να προοδεύσουμε. Διότι δεν υπάρχει «δεν μπορώ» αλλά μόνο «δεν θέλω». Κι αν είναι έτσι, τότε κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει όποιον δεν θέλει να βοηθηθεί.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  όλα καλά εκτός από μία απαραίτητη διευκρίνηση τους τουρίστες υψηλών εισοδημάτων! | 23/12/2016 11:12
  Βλέπετε η Ελλάδα είναι έννοια που μπορεί να κάνει τον απένταρο πιτσιρικά να έλθει από την άλλη άκρη της γης για να περάσει πχ έναν μήνα με ελάχιστα έξοδα.Αυτόν τον σήμερα απένταρο, που αύριο μπορεί να είναι πάμπλουτος και που έρχεται με μια αγνή αγάπη, αντί να τον κάνουμε μόνιμο επισκέπτη, συνήθως τον κάνουμε να μην ξαναπατήσει επειδή μάθαμε να βλέπουμε τον "τουρίστα" ως πορτοφόλι με πόδια. Και όταν βλέπεις έτσι τον "τουρίστα", σύντομα θα χάσεις και τον πλούσιο και θα ξεμείνεις μόνο με νεόπλουτα γαιδούρια, σαν αυτά ακριβώς που μάλλον επεθύμησες να γίνεις μέσω του "τουρισμού".
  νικ
  απάντηση132
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα | 23/12/2016 09:46
  Πολλή καλή έκθεση ιδεών με κουτοπόνηρες και ατεκμηρίωτες φαιδρότητες όπως ότι "Η φθίνουσα πορεία της εγχώριας παραγωγής ξεκίνησε το 1981 και προοδευτικά επιταχύνθηκε μετά από την ένταξή μας στη ζώνη του ΕΥΡΩ"!!! Ίσως να ήσουν αγέννητος πριν το 1981 ή να μην διάβασες κάπου για το πότε δήλωσαν χρεοκοπία όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, τα ναυπηγία κλπ. και στη συνέχεια πέρασαν στο κράτος, για να περισωθεί ότι μπορούσε. Μήπως, είναι λύση η απαγόρευση της ελεύθερης εισαγωγής πολύ φθηνών προϊόντων από την Ασία ή η αποχώρησή μας από τη ζώνη του ΕΥΡΩ! Όπως ο τουρισμός δεν είναι λύση για κάθε πρόβλημα, έτσι και η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΕΥΡΩ δεν είναι η καταστροφή. Επένδυση
  στις εξαγωγές...
  απάντηση1111
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΓΙ' ΑΥΤΟ ΦΑΛΗΡΙΣΑΜΕ... | 23/12/2016 07:41
  Για ΟΛΑ φταίει ο Ανδρέας! ΟΛΕΣ οι λαμογιές, οι απατεωνιές, οι διορισμοί και οι τεράςτιες αυξήςεις στο δημόσιο, οι αναπηρικές μαϊμού, οι πρόωρες και οι συντάξεις σε κάτι ρωσοπόντιους που δε είχανε πλερώσει φράγκο τσακιστό για ένσημα, το '81 ξεκίνησαν. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ. ΟΛΟΙ οι επόμενοι, ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ τον Ανδρέα. Γι' αυτό φαληρίσαμε...
  ΜΟΡΤΗΣ
  απάντηση256
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλά όλα αυτά, αλλά πόση νομιμότητα αντέχετε? | 23/12/2016 06:39
  Χρειάζεται κάτι ακόμα που δεν το επισημαίνετε. Αυτό είναι η προσήλωση και ο σεβασμός στους νόμους, η πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ένα είδος πολιτισμού-σεβασμού προς τον άλλον που δυστυχώς λείπει. Πιό συγκεκριμένα, τα κοινωνικά προβλήματα, οι στρεβλώσεις στην αγορά, η έλλειψη ανάπτυξης, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας οφείλονται στην έλλειψη σεβασμού σε οτιδήποτε. Όταν θα μάθουμε αυτές τις βασικές έννοιες θα δείτε αποτελέσματα. Ως παράδειγμα προς κατανόηση αναφέρω τις πάμπολλες περιπτώσεις συμπατριωτών μας που διέπρεψαν στο εξωτερικό. Λύσις: Άμεση δέσμευση-τήρηση τν προεκλογικών υπεσχημένων από ΝΔ, δήλωση παραίτησης από κάθε ασυλία ή παραγραφή, διαφάνεια, νομιμότητα σε κάθε εκ
  Katsikis
  απάντηση110