Τι είχες Αλέξη, τι είχα πάντα. Ξανά μανά τα ίδια: διορισμοί ημετέρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, παροχές παντού. Κανένας τους δεν έχει καταλάβει γιατί η χώρα έφθασε στη χρεοκοπία ύστερα από το μεγάλο φαγοπότι με λεφτά της Ευρώπης.
Προσέξτε: η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι πρώτες όμως αυξήσεις στο Δημόσιο έρχονται. Στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση διετούς διάρκειας που υπέγραψαν η διοίκηση και το προσωπικό της δημόσιας εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) στην οποία υπάγονται το μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ προβλέπονται αυξήσεις μισθών από 2% ως 4% –όταν ο πληθωρισμός στη χώρα είναι μηδενικός!
Μάλιστα, στη σύμβαση που κυρώθηκε ήδη από το υπουργείο Εργασίας υπάρχει και ρήτρα για επιπλέον αυξήσεις αποδοχών ανάλογα με τα έσοδα από τα εισιτήρια. «Σε περίπτωση αύξησης των εσόδων της εταιρείας με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι τα ως άνω ποσά αυξάνονται μετά από κοινή συμφωνία».
Δηλαδή, λίγο να χαλαρώσει το χαλινάρι του Μνημονίου και η χώρα θα αρχίσει πάλι να έχει ελλείμματα παντού! Και δεν μιλάμε για επιστροφή των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να δοθεί μια ανάσα στην αγορά ή για κάποια ενίσχυση των νοσοκομείων που θυμίζουν χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Ούτε μιλάμε για χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους 18 ή στους 24 μήνες. Μιλάμε για αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, που δεν είδε ούτε μια απόλυση όταν η ανεργία ξεπέρασε το ενάμισι εκατομμύριο!
Σαφής ήταν εξάλλου ο ίδιος κ. Τσίπρας για τις νέες παροχές που ετοιμάζει, μιλώντας μπροστά στην κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο: «Θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οραμά μας είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές, αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους όσοι τα τελευταία χρόνια έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».
Δηλώσεις που δικαιώνουν απολύτως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μας έχει στην μπούκα πιστεύοντας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καμιά διάθεση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία αλλά αντίθετα είναι έτοιμη να αυξήσει τις δαπάνες του κράτους παντού.
Καταλαβαίνετε, ύστερα απ’ όλα αυτά, γιατί η τρόικα θα ζητήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Μνημονίου –έως το 2023!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ